Uluslararası İlişkiler

International Migration in Europe

IRD9099/IRD9036 International Migration in Europe 3/0/0 SA İngilizce 4

Bu ders, öğrencilerin uluslararası göç ile ilgili temel kavramlarla tanışmasını amaçlamaktadır. Ders kapsamında zorunlu göç, işçi göçü, düzenli ve düzensiz göç gibi farklı göç türleri ele alınacaktır. Göç çalışmalarında yapılan başlıca teorik tartışmalar, farklı ülkelerden farklı göç türlerine ilişkin örnekler ile zenginleştirilecektir.

Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Müge Dalkıran
Ders Gün,Saat ve Yeri Cuma 12.00-14.50, A-403
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 11.00-14.00, Cuma 11.00-14.00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Anlatım, tartışma, analiz, sunum.
Temel Kaynaklar

Fiddian-Qasmiyeh, Elena; Gil Loescher, Katy Long, and Nando Sigona (ed.). 2016. The Oxford Handbook of Refugee and Forced Migration Studies. Oxford University Press. pp. 784. (ISBN- 13: 978-0198778509)

Stephen Castles and Mark J. Miller, The Age of Migration: International Population Movements in the Modern World, Macmillan Press, 1993 (Second Edition, 1998).

Diğer Kaynaklar Ranabir Samaddar, 2020, The Postcolonial Age of Migration, Routledge.

William Maley,2015, What is a Refugees, Oxford University Press.
1. Hafta Derse giriş Sözlü Anlatım
2. Hafta Uluslararası Göçte Temel Kavramlar Sözlü Anlatım
3. Hafta II. Dünya Savaşı Öncesi Tarihsel Çerçevede Küresel Göç Sözlü Anlatım
4. Hafta II. Dünya Savaşı Sonrası Göç Hareketleri ve Avrupa Ekonomik Olarak Yapılanmasında Göçün Yeri Sözlü Anlatım
5. Hafta Uluslararası Göç Teorileri Sözlü Anlatım
6. Hafta Uluslararası İlişkiler ve Göç Sözlü Anlatım
7. Hafta Göçe Hak Temelli Yaklaşım Sözlü Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta Ara Sınav Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Örnek Vaka İncelemesi Film Gösterimi ve Vaka Analizi
11. Hafta Zorunlu Yerinden Edilmeler ve Koruma Mekanizmaları Sözlü Anlatım
12. Hafta AB Göç ve Sığınma Politikası Sözlü Anlatım
13. Hafta Örnek Vaka İncelemesi Film Gösterimi ve Vaka Analizi
14. Hafta Türkiye'nin Göç Politikası Sözlü Anlatım
15. Hafta Çevresel Göç ve Çevre Göçmenleri Sözlü Anlatım
16. Hafta Konu tekrarı Sözlü Anlatım
17. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-11. Uluslararası göç ile ilgili temel kavramları açıklar.
ÖÇ-22. Farklı göç türlerini tanır ve küresel göçün modellerine, süreçlerine ve sonuçlarına dair farkındalık kazanır.
ÖÇ-33. Göç çalışmalarındaki teoriler çerçevesinde güncel gelişmelere dair tartışma yürütme kabiliyeti geliştirir.
ÖÇ-44. Küreselleşme, göç ve göç yönetişimi arasındaki ilişkiyi eleştirel biçimde ele alır.
ÖÇ-55. İnsan hakları ve uluslararası koruma rejimi arasındaki bağla ilgili bilgi sahibi olur.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10