Lisans
Mühendislik Fakültesi
Endüstri Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Mühendisler için İstatistik

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
IE4102 4 Mühendisler için İstatistik 3/2/0 Z İngilizce 6
Dersin Amacı
İstatistik, endüstri mühendisliğinin temel alanlarından biridir. Endüstri mühendisliği yöntem ve araçlarının çoğu, istatistiksel teorilere dayanır. Dersin amacı, veri gruplarını tanımak için betimsel istatistik ve gösterim yöntemlerini öğretmek, istatistiksel çıkarım ve olasılık konseptlerin temellerini öğrenmek, örneklem dağılımları, yığın parametreleri için nokta ve aralık tahmini, hipotez testleri, ortalamalar ve varyanslar arasında farkları test etmeye yönelik testleri uygulama becerilerini geliştirmektir.  
Ön Koşullar IE3101 Olasılık Kuramına Giriş
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Derse katılım zorunludur; Derslerin %60'ından azına devam eden öğrenciler, sınav notlarına bakılmaksızın dönem projesinden sıfır puan alırlar. Her öğrencinin sınıftaki tartışmalara ve alıştırmalara aktif olarak katılması beklenir.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Duygun Fatih Demirel
Asistanlar Arş. Gör. Hasan Hüseyin Çelebi
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Salı 09:00-11:45, Z-D-2 Pratik: Perşembe 09:00-10:45 (Grup I); 11:00-12:45 (Grup II) 3-B-4/6
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 14:00-14:45, Ofis 2-A-10 Çarşamba 10:00-10:45, Ofis 2-A-10
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
Temel Kaynaklar -  Douglas C. Montgomery and George C. Runger ,  Statistics and Probability for Engineers, 6th edition, Wiley

-  Ronald E. Walpole, Raymond H. Myers, Sharon L. Myers and Keying Ye, Probability and Statistics for Engineers and Scientists, 8th Edition, Pearson Prentice Hall.

Diğer Kaynaklar - Ders notları, problemler
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Olasılık teorisi ve rassal değişkenler Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
2. Hafta İstatistiğe giriş, örneklem ve popülasyon, ortalama ve varyans; Veri Görselleştirme Yöntemleri: Dal-Yaprak Grafikleri, Çeyrekler Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
3. Hafta Veri Görselleştirme Yöntemleri: histogramlar, dağılma diyagramları, kutu çizgeleri ve olasılık grafikleri Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
4. Hafta Nokta tahmini, Ortalamaların örneklem dağılımları ve merkezi limit teorem Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
5. Hafta Tek örneklem için aralık tahmini Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
6. Hafta Tek örneklem için aralık tahmini Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
7. Hafta Tek örneklem için hipotez testi, tip-1 ve tip-2 hataları, z-testi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
8. Hafta Ramazan Bayramı (Tatil)
9. Hafta Arasınav
10. Hafta Tek örneklem için hipotez testi:t-testi, ki-kare testi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
11. Hafta İşçi Bayramı (Tatil)
12. Hafta Hipotez testi: uyum iyiliği testi, çapraz çizelgeler Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
13. Hafta İki örneklem için hipotez testi Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
14. Hafta Hipotez testleri genel tekrar Anlatım, soru-cevap, tartışma, problem çözme
15. Hafta Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 35
Kısa sınav(lar) 3 10
Projeler 1 15
Final 1 40


ÖÇ-1İstatistiğin endüstri mühendisliğindeki kullanımı hakkında bilgi sahibidir.
ÖÇ-2İstatistik konusunda edindiği bilgileri mühendislik problemlerinde uygulama becerisine sahiptir.
ÖÇ-3İstatistik uygulamalarında uygun bilişim teknolojisini seçer ve etkin bir şekilde kullanır.
ÖÇ-4Endüstri Mühendisliği konularında örneklem üzerinden anakütle hakkında kestirimler yapabilmek amacıyla veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisine sahiptir.
ÖÇ-5İstatistik bilgilerinin mühendislik konuları üzerine uygulanabilmesi için yapılacak çalışmalarda açık şekilde talimat alabilir ve verebilir.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk ve mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5