Girişimcilik

Girişimcilik Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / TÜRK EKONOMİSİNDE AİLE İŞLETMELERİ

TÜRK EKONOMİSİNDE AİLE İŞLETMELERİ

İİBF0065 TÜRK EKONOMİSİNDE AİLE İŞLETMELERİ 2/0/0 SA TÜRKÇE 4
 Türkiye'de faaliyet gösteren aile işletmelerinin yapıları, karşılaştıkları sorunlar incelenecektir. İşletmelerin iş ve yönetim fonksyonlarına hakim olmaları, yöneticilerin ve profesyonellerin karar verme süreçleri gibi temel konular iredelenecektir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Andaç Toksoy
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu Ders, 2022-2023 Akademik Yılında Açılmamıştır...
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 09:30-11:30, B Blok 0807
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Ders anlatımı,

-Proje ve sunumlar

-Vaka analizleri
Temel Kaynaklar -Aile İşletmelerinin Yapısı ve Geleceği; Bahar Akıngüç Günver; İstanbul Kültür Üniversitesi Yayınları. No:18, 2002.

-AGMER tarafından düzenlenmiş olan Aile İşletmeleri Kongre Kitapları. Kitaplara web sitesinden ulaşılabilir.
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Dersin Tanıtımı ve İşlenişi Sözlü anlatım
2. Hafta İşletme ve Aile İşletmesi Kavramları, Özellikler, Aile İşletmelerinin Yeri ve Önemi, Türkiye’de Aile işletmeleri Sözlü anlatım
3. Hafta İşletme ve Aile İşletmesi Modelleri Sözlü anlatım
4. Hafta Aile İşletmeleri ile İlgili Temel Konular: Kurumsallaşma, Profesyonel Yönetim, Aile Anayasası, Aile Konseyi, Devir Sorunları, Sürdürülebilirlik Sözlü anlatım
5. Hafta Aile İşletmelerinde Yönetime Vekâlet Teorisi ve Kurumsal Yönetim Açılarından Bakış Sözlü anlatım
6. Hafta Aile İşletmelerinde İkinci ve Sonraki Nesillere Devir Sorunları, Kuşaklararası Farklılıklar Sözlü anlatım
7. Hafta Aile – İşletme İletişimi, Çatışmalar ve Yönetimi Sözlü anlatım
8. Hafta Aile İşletmelerinde Güven - Aile Kültürü ve İşletme Kültürü İlişkisi Sözlü anlatım
9. Hafta Vize Haftası Sınav
10. Hafta Aile İşletmelerinde Büyüme, Yönetim Kurulu, Kurumsallaşma, Aile Meclisi ve Halka Açılma Sözlü anlatım
11. Hafta Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları Sözlü anlatım
12. Hafta Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları Sunum
13. Hafta Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları Sunum
14. Hafta Proje Çalışması: Öğrenci Sunumları Sunum
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav

ÖÇ-1İşletme ile ilgili kavramları, teorik ve pratik yönetim süreçlerinin tanımları yapabilecektir.
ÖÇ-2Aile işletmelerinin yönetim becerilerini dış çevre ve iç çevrelerini dikkate alarak sistem yaklaşımı ile analiz edebilecek, sorunları kavrayabilecek ve çözümler üretebilecektir.
ÖÇ-3Aile işletmelerinin yönetim işlevlerini(planlama, organize etme, yürütme ve kontrol) kavrayacak, iş yaşamında firmalarda uygulayabilecektir.
ÖÇ-4Kaynaklara dayalı bireysel ve takım halinde işletme alanında araştırma, iletişim, sunum becerileri kazanmış olacaktır.
ÖÇ-5Öğrenilen teorik bilgilerin uygulanabilirliğini tartışmak.
PÇ-1Girişimcilik kuramı çerçevesinde girişimcilik kavramını ve türlerini tarihi gelişimi içinde tanımlar
PÇ-2Kişisel ve kurumsal yenilikçilik ve yaratıcılığı geliştirme yolları hakkında farkındalık geliştirir
PÇ-3KOBİ yönetiminin ve sorunlarının Büyük İşletme yönetiminden ve sorunlarından farklı yanlarını ayırt eder.
PÇ-4Yeni iş kurmak için iş planı tasarlar.
PÇ-5Yeni kurulan işletmelerin kurumsallaşma sürecini değerlendirir.
PÇ-6Girişimcilik ile ilgili edindiği bilgi ve beceriyi kariyer yaşamında kullanır ve iş yeri ortamında uygular.
PÇ-7Sosyal sermaye ve iletişim yetkinliği sayesinde yeni bir işi sosyal çevrede açıklar.
PÇ-8Eğitim hayatı boyunca edindiği yenilik ve inovasyon bilgisini güncel bilgilerle yorumlar ve iş yaşamına uyarlar.
PÇ-9Girişimcilik konusunda edindiği temel ve güncel bilgiler sayesinde, girişimcilik desteklerine nasıl ulaşılacağını saptar, girişimcilik ekosisteminde yaşanan değişim ve paradigma kaymaları hakkında tahminde bulunur.
PÇ-10Alanında elde ettiği kavramsal ve bilişsel bilgiyi, iş yaşamının gerektirdiği uzmanlık bilgisi ile birleştirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10