Lisans
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Beslenme ve Diyetetik
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Kozmik Yolculuk

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
FİZU0007 1 Kozmik Yolculuk 2/0/0 --SAD Türkçe 2
Dersin Amacı
Gökyüzünü ve gökcisimlerini tanıyarak güncel buluşların bilimsel bakış açısıyla nasıl yapıldığını anlamak, evrenin yapısını ve evrendeki yerimizi  kavramak
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Ayşegül F. Yelkenci, Prof.Dr. Dursun Koçer
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 13:00-15:00, 3B-07/09
Görüşme Saatleri ve Yeri Prof.Dr. Dursun Koçer, Pazartesi 13:00 3A-6
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -- Multimedya anlatım, simülasyon gösterimi, gözlem, gezi.
Temel Kaynaklar -"ASTRONOMİ - BİR BAKIŞTA EVREN", Eric Chaisson , Steve McMillan, Nobel Yayınları, Mayıs, 2016, ISBN: 978-605-9746-09-0
Diğer Kaynaklar -

- “Astronomy Today”,  8th Edition,  E. Chaisson, S. McMillan, 2014, Pearson

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Evrendeki Yerimiz: Kozmik Yolculuk Anlatım, Multimedya
2. Hafta Modern Bilimin Doğuşu Anlatım, Multimedya
3. Hafta Yer: Uzaydaki Evimiz Anlatım, Multimedya
4. Hafta Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Yaşam Anlatım, Multimedya
5. Hafta Teleskoplar: Gökbilimin Araçları Anlatım, Multimedya
6. Hafta Güneş Sistemi ve Ötesi Anlatım, Multimedya
7. Hafta Uzay Araştırmaları Anlatım, Multimedya
8. Hafta Yıldızımız Güneş Anlatım, Multimedya
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Yıldızlar: Cüceler, Devler, Çiftler, Değişenler Anlatım, Multimedya
11. Hafta Bir Yıldızın Yaşamı ve Ölümü Anlatım, Multimedya
12. Hafta Nötron Yıldızları ve Karadelikler Anlatım, Multimedya
13. Hafta Samanyolu: Uzayda Bir Sarmal Anlatım, Multimedya
14. Hafta Kozmosun Büyük Ölçekli Yapısı Anlatım, Multimedya
15. Hafta Final Haftası Final Haftası
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Final 1 60


Program Çıktıları
PÇ-1Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--