Bu dersin amacı öğrencilerin akademik standardlara uygun araştırma yazıları yazabilmelerini sağlamaktır. Bu bağlamda gerekli olan önemli çeşitli noktalara, örneğin araştırma sorusu bulma, literatür taraması yapma, kaynakların uygun gösterimi gibi, özellikle değinilecek ve bu konular hem teorik bilgi düzeyinde hem de uygulamada ele alınacaktır.
Ön Koşullar
XXX Ders Adı...
Eş Koşullar
XXX Ders Adı...
Özel Koşullar
Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri
Dr.Öğr.Üyesi Nazlı Çağın Bilgili
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Çarşamba 09:00-11:00; Amfi B1- 7
Görüşme Saatleri ve Yeri
Çarşamba 11:00-12:00, 4D-07
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
-Anlatım, tartışma, sunum
Temel Kaynaklar
-Paul D. Leedy and Jeanne Ellis Ormrod, Practical Research: Planning and Design, 2013: Pearson.
Lisa A. Baglione, Writing a Research Paper in Political Science: A Practical Guide to Inquiry, Structure, and Methods, 2016: Sage.
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
Introduction to the course
Anlatım
2. Hafta
The nature and tools of research
Anlatım
3. Hafta
Finding a research question
Anlatım
4. Hafta
Student presentations on their research questions and their significance
Sunum ve tartışma
5. Hafta
Student presentations on their research questions and their significance
Sunum ve tartışma
6. Hafta
Literature Review: What is it and how it should be done?
Anlatım
7. Hafta
Practice to get access to library, online academic sources and databases
Anlatım
8. Hafta
Midterm
9. Hafta
Midterm
10. Hafta
The significance of preparing an acceptable bibliography
Anlatım
11. Hafta
Alternative citation forms –MLA, APA etc.
Anlatım
12. Hafta
Distilling your argument
Anlatım
13. Hafta
Writing a good introduction and conclusion
Anlatım
14. Hafta
Overview and final questions about the research papers
Tartışma
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum
3
55
Projeler
1
45
ÖÇ-1
İlgi çekici ve önemli bir araştırma sorusu bulabilme
ÖÇ-2
Araştırma sorusuna uygun akademik kaynaklara erişim
ÖÇ-3
Kullanılan kaynakların akademik olarak kabul edilir bir biçimde gösterilmesi
ÖÇ-4
Sosyal bilimlerde araştımanın öneminin kavranması
ÖÇ-5
Düzenli bir akademik yazının unsurlarının ve başlıca özelliklerinin kavranması
Program Çıktıları
PÇ-1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirleyebilme ve değerlendirebilme konularını kapsar. Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurabilme, disiplinler arası ekip çalışması yapabilme.
PÇ-2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklayabilme, materyal geliştirme ve kanıta dayalı veri sunabilme.
PÇ-3
Danışanların sorunlarına yönelik, çeşitli beslenme ve diyet önerileri sunabilmek için gereksinimlerini saptama yöntemleri ile tanımlanması, bireysel tedavi protokolü yapılması ve sonuçlarının değerlendirilmesi gibi uygulamaları gerçekleştirebilme.
PÇ-4
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik, mevzuatları izleyebilme, mesleki uygulamalarda ve alınan kararlarda kişisel sorumluluk üstlenebilme
PÇ-5
Diyetisyen-danışan ilişkilerinde oluşabilecek etik sorunları tanımlayıp çözümleyebilme, danışanların güvenli, sağlıklı ve ulaşılabilir yiyecekleri seçmesini destekleyecek stratejiler geliştirebilme
PÇ-6
Beslenme ve Diyetetik öğrencilerine ve stayjerlerine, uygulamalı eğitimlerde ve stajlarında mesleki danışmanlık yapabilir.
PÇ-7
Nitelikli bir beslenme ve diyetetik hizmeti sunabilme, sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavilerinde, yiyecek-içecek sektöründe mesleki bilgi ve becerilerini uygulayabilme
PÇ-8
Besinler, beslenme, diyetetik, yönetim ve diğer alanlarda temel bilgi, bilimsel duruş ve mesleki yeteneklere, yeterli donanıma sahip olabilme
PÇ-9
Farklı yaş gruplarındaki hasta bireylerin sosyokültürel ve ekonomik yapısını, beslenme alışkanlıklarını dikkate alarak bireye uygun tıbbi beslenme tedavisini planlama, uygulama, takibi ve değerlendirme
PÇ-10
Besin üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirebilme ve besin güvenliği, güvencesine yönelik standartlar ve yasal düzenlemeleri uygulayabilme bilgisine sahip olabilme