İşletmecilikle ilgili temel kavram ve bilgiler, diğer bilim dallarıyla ilişkisi, kuruluş süreç ve sorunlarının tanınması, işletme fonksiyonlarını öğrenerek güncel iş yaşamı ile öğrenilen kavramlar arasındaki ilişkiyi görmektir.
Ön Koşullar
-
Eş Koşullar
-
Özel Koşullar
-
Öğretim Üyeleri
Öğr. Gör. Tuğba Fener Çedikçi
Asistanlar
-
Ders Gün,Saat ve Yeri
Cuma 09:00-11:45 Cats V3 Dijital eğitim
Görüşme Saatleri ve Yeri
Cuma 09:00-11:45 Cats V3
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Anlatım, örnek çözüm ve uygulamalar
Bu ders, örgün olarak planlanmış ancak pandemi sürecinde yaşanan gelişmeler sonrası YÖK tavsiye kararları çerçevesinde dersin Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle sürdürülmesine karar verilmiştir. Dersin teorik kısmı Güz Yarıyılında %100 Asenkron ve Senkron olarak zenginleştirilmiş dijital yöntem ile CATs V3.0 arayüzüyle verilecek ve sektörel E-Webinarlar ile desteklenecektir. Dersin Uygumalı kısımlarından verilebilenler yine Dijital Uzaktan Eğitim yöntemiyle verilecek, verilemeyen uygulamalar ise pandemi sürecinde yaşanan gelişmelere göre Güz Yarıyılı içerisinde Yarıyılın son döneminde CATs V3.0 sistemi üzerinden isteğe bağlı randevu yöntemi ile dönüşümlü seyretilmiş hibrit yöntem ile verilecektir.
Temel Kaynaklar
Prof. Dr. Mümin ERTÜRK, İşletme Biliminin Temel İlkeleri, Beta Yayınevi
Diğer Kaynaklar
-
Haftalık Ders Programı
Hafta
Dersin İçeriği
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta
İşletmeye Giriş
Sözlü Anlatım
2. Hafta
İşletme Tarih
Sözlü Anlatım
3. Hafta
İşletmenin Diğer Bölümlerle İlişkisi
Sözlü Anlatım
4. Hafta
İşletmelerin Sınıflandırılması
Sözlü Anlatım
5. Hafta
İşletmelerin Kuruluş Süreci
Sözlü Anlatım
6. Hafta
İşletmelerde Yaşanan Sorunlar
Sözlü Anlatım
7. Hafta
İşletme Fonksiyonları- Yönetim
Sözlü Anlatım
8. Hafta
Yönetim ve Konu Tekrarı
Sözlü Anlatım
9. Hafta
Ara Sınav
10. Hafta
İşletme Fonksiyonları- Üretim ve Pazarlama
Sözlü Anlatım
11. Hafta
İşletme Fonksiyonları-İnsan Kaynakları Yönetimi
Sözlü Anlatım
12. Hafta
İşletme Fonksiyonları-Muhasebe ve Finansman
Sözlü Anlatım
13. Hafta
İşletme Fonksiyonları- Halkla İlişkiler ve Araştırma Geliştirme
Sözlü Anlatım
14. Hafta
Genel Tekrar
Sözlü Anlatım
15. Hafta
Final Sınavı
Final Sınavı
16. Hafta
Final Sınavı
Final Sınavı
17. Hafta
Final Sınavı
Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri
Adet
Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar)
1
40
Derse Devam / Katılım
1
10
Final
1
50
ÖÇ-1
İşletmelerin ekonomik ve sosyal yaşam içindeki yerini tanımlamak, önemini belirtmek
ÖÇ-2
İşletmeleri girdiler, çıktılar, süreçler, çevre, sistemler ve alt sistemler boyutları ile birlikte açıklamak, bu boyutları birbirleri ve işletme ile ilişkilendirmek
ÖÇ-3
İşletmelerin çevre ile etkileşimini açıklamak, sistem, alt sistemler, açık ve kapalı sistemler kavramlarını tanımlamak, öğrencinin işletmeyi sistem boyutu ile analiz etmesini sağlamak
ÖÇ-4
İşletmenin temel fonksiyonları olan, pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, halkla ilişkiler, ar-ge, yönetim,üretimi tanımak
ÖÇ-5
Öğrencileri işletmeleri alanında kullanılan temel literatürle tanıştırmak, rekabet, girişimcilik, büyüklük vb. temel kavramları hatırlamalarını sağlamak
ÖÇ-6
İşletmeleri ekonomik yaşamın temel bileşeni olarak tanımlamak ve çevresel aktörler (devlet, politika, eğitim, sendikalar, müşteriler) ile bağını kurmak
ÖÇ-7
İşletmeyi ilgili tüm paydaşlar ile birlikte betimlemek
ÖÇ-8
Öğrenciyi daha sonraki dönemlerde alacağı alan derslerine (pazarlama, finans, muhasebe, insan kaynakları, lojistik, davranış bilimleri vb.) hazırlamak, bu derslerin işletme ile olan ilgisini ve önemini açıklamak
Program Çıktıları
PÇ-1
Etkin iletişim kurma becerisi
PÇ-2
Protokol çeşitlerini bilme becerisi
PÇ-3
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
PÇ-4
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olma becerisi
PÇ-5
Teknolojik, kültürel ve sosyal değişimleri izleme becerisi
PÇ-6
Yönetim ve liderlik becerilerini geliştirerek zamanını ve kaynaklarını etkin bir şekilde yönetebilme becerisi
PÇ-7
Düşüncelerini ve projelerini yazılı, sözlü ya da başka şekillerde etkin ve ikna edici hale getirmek için gereken düşünce ve bilgileri toplayarak düzenleyip bir araya getirebilme becerisi
PÇ-8
Mesleklerinde gerekli olan araçları ve donanımları doğru yer ve doğru zamanda kullanabilme becerisi
PÇ-9
Mesleki ve etik sorumluluk bilinci
PÇ-10
Veri toplama ve onları düzenleme yöntemlerini bilme ve raporlama becerisi