Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Yönetimi

Sanat Yönetimi Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / MODERNLEŞME SÜRECİNDE KÜLTÜR SANAT KURUMLARI II

MODERNLEŞME SÜRECİNDE KÜLTÜR SANAT KURUMLARI II

SYİ0402 MODERNLEŞME SÜRECİNDE KÜLTÜR SANAT KURUMLARI II 2/0/0 SA Türkçe 4
 Sanat ve kültür sektöründe çalışacağı varsayılan gençlere, ülkedeki örgütlenme ve kurumsal yapıyı, koşulları tarihsel süreç içinde tanıtmak. Sorunları vurgulamak.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Arş. Gör. Dr. Nazlı Miraç Ümit
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 09.00
Görüşme Saatleri ve Yeri 1 A 09
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  -Sözlü Anlatım, okumalar, powerpoint sunum, tartışma, seminer
Temel Kaynaklar  -Bernard Lewis "Modern Türkiye'nin Doğuşu", Ankara 1970

-Muammer Sun "Türkiye'nin Kültür Müzik Tiyatro Sorunları", Ankara 1969

-Osman Ergin "Türkiye Maarif Tarihi" Cilt 2, 3, 4; İstanbul 1940

-Özdemir Nutku "Darülbedai'nin 50 Yılı", Ankara 1969

-Refik Ahmet Sevengil "Türk Tiyatrosu Tarihi" 4 cilt, İstanbul 1962

-Murat Katoğlu "Türkiye'nin Milli Opera Kurumu Devlet Opera ve Balesi'nin Kuruluş Öyküsü", Ankara 2010
KUBAN, D.; Osmanlı Mimarisi, 2007 ALTAR, Cevad Memduh; Opera Tarihi 4 Cilt, Pan Yayıncılık, 2000 İKTU, Prof. Mesut; İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 30 Yılı, Opera Yayınları, 1990 AND, M.; Başlangıcından 1983’e Türk Tiyatrosu, 2009 CEZAR, M.; Sanatta Batıya Açılış ve Osman Hamdi Bey, 1995 RENDA, G. Ve EROL, T.; Çağdaş Türk Resim Sanatı Tarihi C.1, 1982 TANSUĞ, S.; Çağdaş Türk Sanatı, 1986
Diğer Kaynaklar  BERKES, N.; Türkiye'de Çağdaşlaşma, 2011
1. Hafta Klasik dönemde Osmanlı sarayı ve kültürün kurumsal yapılanması I- Mimari ve tasvir sanatları ile uygulamalı sanatlar- Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
2. Hafta Klasik dönemde Osmanlı sarayı ve kültürün kurumsal yapılanması I- sahne sanatları- Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
3. Hafta Halk sanatının kurumsal yapılanması Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
4. Hafta Batılılaşma Dönemi -18.yüzyıl- kültür kurumları Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
5. Hafta Batılılaşma Dönemi -19.yüzyıl- kültür kurumları/ Plastik Sanatlar Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
6. Hafta Batılılaşma Dönemi -19.yüzyıl- kültür kurumları/ Sahne Sanatları Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
7. Hafta Kültür kurumu gezisi Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta 20. yüzyılda yaşanan gelişmeler: Müzeler, sergiler ve galeriler I Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
10. Hafta 20. yüzyılda yaşanan gelişmeler: Müzeler, sergiler ve galeriler II Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
11. Hafta 20.yüzyılda yaşanan gelişmeler: Sahne sanatlarındaki kurumsal yaklaşımlar I Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
12. Hafta 20.yüzyılda yaşanan gelişmeler: Sahne sanatlarındaki kurumsal yaklaşımlar II Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalarSözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
13. Hafta Kültür kurumu gezisi
14. Hafta Genel tekrar Sözlü anlatım, powerpoint sunum, soru- cevap ve okumalar
15. Hafta Final
16. Hafta Final
17. Hafta Final

ÖÇ-1Modernleşme sürecinin kültürel hayattaki evrimin anlaşılması. Kavramsal alt yapının oturmuş olması.
ÖÇ-2Modern sanat kurumlarının tarihsel gelişimi karşılaştırmalı olarak öğretilecektir.
ÖÇ-3Modern şehirlerin ortaya çıkışı ve bunun sosyo-ekonomik ve kültürel yapısı öğretilecektir.
ÖÇ-4İşci hareketleri ve modern ideolojilerin ortaya çıkışı ve gelişimi karşılaştırmalı olarak öğretilecektir.
ÖÇ-5Modern sanat kurumlarının evrimi ve günümüzdeki durumu güncel verilerle öğretilecektir.
PÇ-1Sanat ve sanat yönetimi ile ilgili malzeme ve teknikler ile kavram ve terimler konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-2Sanatın her alanında tarihsel örnekleri, dönemleri, akım ve sanatçıları üslup, konu ve malzeme ve teknik özellikleri ile tanıyacak şekilde sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-3Mesleki etik değerler konusunda bilgi sahibidir
PÇ-4Sanat Yönetimi ile ilgili kurumsal (Resmi veya özel kurumlar –Kültür Bakanlığı, Kültür Müdürlükleri, İl Kültür Başkanlıkları, Sanat Vakıf ve Dernekleri gibi-, Müzecilik, Sanat Galericiliği, Sanat Müzayedeciliği, Sanat Fuarcılığı, Sanat Yayıncılığı, Festival organizasyonu, tiyatro, opera ve sahne sanatları ile ilgili diğer alanlarda) yapılanma ve süreçler hakkında bilgi sahibidir. Bu bilgileri uygulayabilir.
PÇ-5Zaman ve mekan koşullarını değerlendirerek bu koşullar çerçevesinde bir proje tasarlar ve yönetir.
PÇ-6Tanıtım ve halkla ilişkiler alanlarındaki temel bilgilere sahiptir ve bu bilgileri kullanır
PÇ-7Alanıyla ilgili temel sorunları tanır ve bu sorunları tartışır. Bu sorunları Küresel ve bölgesel sorunlarla (çevre vb.) ilişkilendiren tasarımlar gerçekleştirebilir.
PÇ-8İşletmecilikle ilgili temel bilgilere sahiptir ve sanat yönetimiyle ilişkilendirebilir.
PÇ-9Yeniliklere açıktır ve yenilikleri alana uyarlayabilir
PÇ-10Dünya’daki ve Türkiye’deki önemli sanat kurum ve etkinliklerini tanır ve bunların yerini belirleyebilir.
PÇ-11Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini ekonomik anlamda yapılandırabilir
PÇ-12Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini kültürel anlamda yapılandırabilir.
PÇ-13Kütüphane ve arşiv çalışmasının önemini bilir ve araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-14Sanat ve kültür alanında disiplinlerarası düşünür, Sanat Yönetiminin farklı alt disiplinlerini değerlendirecek çözümleyici bakış açısına sahiptir.
PÇ-15Sanat ve Sanat Yönetimi ile ilgili yasal düzenleme ve işlemler konusunda bilgi sahibidir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15