Sanat ve Tasarım Fakültesi
Sanat Yönetimi

Sanat Yönetimi Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / SANAT GALERİSİ YÖNETİCİLİĞİ

SANAT GALERİSİ YÖNETİCİLİĞİ

SYİ0502 SANAT GALERİSİ YÖNETİCİLİĞİ 2/0/0 SA Türkçe 4
 Sanat Galerisi Yöneticiliği, galerinin temel işletim esaslarından sanat piyasasında ve sanat eğitimindeki yerine kadar pek çok yanıyla tartışılacaktır. Galeri mekanının fiziksel yapısı  ve temel uygulamaları ile başlayacak olan giriş, sergi organizasyonları ve yerleştirim, sözleşmeler, sanatçı sunumu, eser sigortaları, sergi politikaları, bütçe yönetimi ve pazarlama/satış stratejileri hakkında verilen bilgilerle detaylandırılacatır. Sosyal sorumluluk adına geliştirilen non-profit organizasyonlar ın gerekliliği, kurumsal kimlik oluşturmada misyon belirlemenin zorunluluğu tartışılacaktır. Sanat Galerisi Yöneticiği dersi öğrencinin bir galeriyi sanat tarihinde yeri olan, trend belirleyen bir kuruma dönüştürmesini sağlayacak çağdaş galericilik sistemini aktaracak bir donanıma sahip olmasını sağlayacaktır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Kıvanç Gökmen
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 09:00/11:00 Ataköy Kampüsü
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe 09:00/11:00 Ataköy Kampüsü
Öğretim Yöntem ve Teknikleri  Ders, giriş niteliğinde yapılacak dersin akabinde  içeriği gereği galeri ziyaretleri ve seminerler ile desteklenecektir.  Müze gezileri yapılacaktır.
Temel Kaynaklar  Edward Winkleman (2009) How to Start and Run a Commercial Art Gallery, Allworth Press

Noah Horowitz (2011) Art of the Deal: Contemporary Art in a Global Financial Market, Princeton University Press

Nick Rabkin and Robin Redmond (2004) Putting the Arts in the Picture: Reframing Education in the 21st Century, Columbia College, Chicago.

Brian D'oherty Galeri Mekanının İdeolojisi (2010) (Cev: Ahu Antmen) Sel Yayıncılık, İstanbul
Diğer Kaynaklar  http://blogs.artinfo.com/modernartnotes

www.lebriz.com
1. Hafta Giriş Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
2. Hafta Alternatifleri ile birlikte galeri misyonu ve buna paralel mekanın fiziksel şartları Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
3. Hafta İşletim Sistemi( Sözleşmeler, Sigortalar, etc..) Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
4. Hafta Bütçe Tasarımı ve Yönetimi Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
5. Hafta Sanatçı Seçimi ve Sunumu Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
6. Hafta Çağdaş Sergileme Teknikleri Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
7. Hafta Ara sınav
8. Hafta Non-profit organizasyonlar Anlatım/ Projeksiyon ile görsel sunum
9. Hafta Galeri Ziyaretleri I Türkiye'nin ilk sanat televizyonu kurucusu, koleksiyoner ve galerici olarak İnci Aksoy'la söyleşi (EKAV ART)
10. Hafta Galeri Ziyareti II Koleksiyoner-Galerici ve Genç Sanatı Destekleyen vizyonu ile Ahmet Başer ile Söyleşi (Galeri Espas)
11. Hafta İstanbul Modern Sanatlar Müzesi Anlatım/Tartışma
12. Hafta Sanatçı Profili (Atölye Ziyareti) Mehmet Güleryüz ile Konuşma
13. Hafta Sanatçı Profili (Atölye Ziyareti) Yusuf Taktak ile Konuşma
14. Hafta Değerlendirme Tartışma
15. Hafta Final
16. Hafta Final
17. Hafta Final

ÖÇ-11) Galeri yönetiminin temel prensiplerini açıklar.
ÖÇ-22) Galeri kurallarını tartışır.
ÖÇ-33) Galerilerin tarihini sunar.
PÇ-1Sanat ve sanat yönetimi ile ilgili malzeme ve teknikler ile kavram ve terimler konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-2Sanatın her alanında tarihsel örnekleri, dönemleri, akım ve sanatçıları üslup, konu ve malzeme ve teknik özellikleri ile tanıyacak şekilde sanat tarihi konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-3Mesleki etik değerler konusunda bilgi sahibidir
PÇ-4Sanat Yönetimi ile ilgili kurumsal (Resmi veya özel kurumlar –Kültür Bakanlığı, Kültür Müdürlükleri, İl Kültür Başkanlıkları, Sanat Vakıf ve Dernekleri gibi-, Müzecilik, Sanat Galericiliği, Sanat Müzayedeciliği, Sanat Fuarcılığı, Sanat Yayıncılığı, Festival organizasyonu, tiyatro, opera ve sahne sanatları ile ilgili diğer alanlarda) yapılanma ve süreçler hakkında bilgi sahibidir. Bu bilgileri uygulayabilir.
PÇ-5Zaman ve mekan koşullarını değerlendirerek bu koşullar çerçevesinde bir proje tasarlar ve yönetir.
PÇ-6Tanıtım ve halkla ilişkiler alanlarındaki temel bilgilere sahiptir ve bu bilgileri kullanır
PÇ-7Alanıyla ilgili temel sorunları tanır ve bu sorunları tartışır. Bu sorunları Küresel ve bölgesel sorunlarla (çevre vb.) ilişkilendiren tasarımlar gerçekleştirebilir.
PÇ-8İşletmecilikle ilgili temel bilgilere sahiptir ve sanat yönetimiyle ilişkilendirebilir.
PÇ-9Yeniliklere açıktır ve yenilikleri alana uyarlayabilir
PÇ-10Dünya’daki ve Türkiye’deki önemli sanat kurum ve etkinliklerini tanır ve bunların yerini belirleyebilir.
PÇ-11Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini ekonomik anlamda yapılandırabilir
PÇ-12Sanat üretimine yönelik arz- talep dengesini değerlendirerek sanat üretimini kültürel anlamda yapılandırabilir.
PÇ-13Kütüphane ve arşiv çalışmasının önemini bilir ve araştırma yöntemleri konusunda bilgi sahibidir.
PÇ-14Sanat ve kültür alanında disiplinlerarası düşünür, Sanat Yönetiminin farklı alt disiplinlerini değerlendirecek çözümleyici bakış açısına sahiptir.
PÇ-15Sanat ve Sanat Yönetimi ile ilgili yasal düzenleme ve işlemler konusunda bilgi sahibidir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12PÇ 13PÇ 14PÇ 15