Fen-Edebiyat Fakültesi
Matematik ve Bilgisayar Bilimleri

Girişimcilik I

MB0066 Girişimcilik I 2/2/0 SA Türkçe 5
Bu derste girişim, girişimci kavramlarıyla ilgili konuların öğrenilmesi, girişimcilikteki anahtar kavramların açıklanması ve teorik çerçeveyle günlük hayattaki uygulamalar arasında bir köprü kurmak amaçlanmaktadır.

Öğrencilerin girişim projelerini kavramsal boyutun bir adım ötesine geçerek gerçek hayatta uygulanabilir hale getirebilmeleri ve girişimcilik özgüveni kazanmaları hedeflenmektedir.
Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar Derse devam ve projelere aktıf katılım zorunludur.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Murat ATİLAN
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe 09:00-10:45 Perşembe 11:00-12:45
Görüşme Saatleri ve Yeri Murat Atilan -- her pzt 10-12 arası CATS İKÜ ile
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Konu anlatımı ve Uygulama

Temel Kaynaklar - Ders Notları
Diğer Kaynaklar

·         - Yalın Yeni Girişim, (The Lean Start-up),  Eric Ries

·         - İş Modeli üretimi, Yves Pigneur, Alexander Osterwalder

·         - Outliers, Çizginin Dışındakiler, Malcom Gladwell

·         - Yenilik (inovasyon) Yönetim ve Yenilikçi Örgüt Kültürü, Prof. Dr. Cevahir Uzkurt

·         - Zero To One ,Sıfırdan Bire, Blake Masters, Peter Thiel

1. Hafta Girişimcilik nedir? Nasıl girişimci olunur? Girişimciliğin Ekonomik açıdan Önemi. Konu anlatımı
2. Hafta Yaratıcı ve Yenilikçi Girişimcilik. Girişimcilik Ekosistemi Konu anlatımı
3. Hafta Girişimcinin Aklından Geçenler: Düşünceden Gerçeğe-Başarılı Girişimcilik Öyküleri Konu anlatımı
4. Hafta Yaratıcı fikir Geliştirme: Fikir oluşturma ve geliştirme stratejilerini tanıma Konu anlatımı ve Uygulama
5. Hafta İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) Konu anlatımı ve Uygulama
6. Hafta İş planı kavramı ve öğeleri (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) Konu anlatımı ve Uygulama
7. Hafta İş Modeli Geliştirme, Kanvas İş modeli ve uygulama Örnekleri Konu anlatımı
8. Hafta Girişim Tasarımı (kullanıcı odaklı tasarım) Konu anlatımı
9. Hafta Yeni bir girişim için gereken stratejik kaynakları toplamak- KOSGEB girişimci Desteklerinin Anlatımı Konu anlatımı
10. Hafta Etkili sunum ve ikna teknikleri / Asansör Konuşması Konu anlatımı ve Uygulama
11. Hafta Mentorluktan faydalanmanın önemi. Nasıl iyi mentee (protégé) olunur? Konu anlatımı
12. Hafta Girişimi Yönetmek ve Girişimcilerin yönetmesi gereken ana yönetsel meseleleri ayırt etmek Konu anlatımı
13. Hafta Bir Girişimcilik Projesinin uygulamaya konulması Uygulama
14. Hafta Bir Girişimcilik Projesinin uygulamaya konulması Uygulama
Projeler 1 80

ÖÇ-1I.Girişimciliğin temel kavramlarını anlar.
ÖÇ-2II.Girişimcilik özellikleri ve kültürü hakkında bilgi sahibi olur
ÖÇ-3III.Kişisel yaratıcılığını girişimcilik yetilerini geliştirir.
ÖÇ-4IV.Bir iş fikrini geliştirebilecek temel adımları öğrenir ve fikrini girişime dönüştürebilir.
ÖÇ-5V.Uygulamalı çalışmalar ve örnek olaylarla iş fikrinin (pazar araştırma, pazarlama planı, üretim planı, yönetim planı, finansal plan) iş planlarının temel unsurlarını hazırlayabilir.
ÖÇ-6VI.İş planının yazılması ve sunulmasını uygulamalı olarak öğrenir.
ÖÇ-7VII.Yeni bir girişim için gereken stratejik kaynaklar ve KOSGEB girişimci destekleri hakkında bilgi sahibi olur.
PÇ-1Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında ileri düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir.
PÇ-2Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında edindiği bilgi ve becerileri kullanarak verileri yorumlar ve değerlendirir.
PÇ-3Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarındaki problemleri saptar, tanımlar, analiz eder; araştırmalara ve kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirir.
PÇ-4Matematik disiplinine sahip olarak, bilgisayarın işleyiş mantığını anlar ve hesaba dayalı düşünme yeteneği kazanır.
PÇ-5Matematik veya bilgisayar bilimleri alanlarında karşılaşılan problemleri çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak etkin bir biçimde çalışır.
PÇ-6En az bir yabancı dil bilgisine ve Türkçe, sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisine sahiptir.
PÇ-7Analitik düşünme yeteneği ile sonuç çıkarma sürecinde zamanı etkin kullanır.
PÇ-8Mesleki etik ve sorumluluk bilincindedir.
PÇ-9Bağımsız davranma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisine sahiptir.
PÇ-10Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir ve mesleki bilgi ve becerilerini sürekli olarak geliştirir.
PÇ-11Alanı ile ilgili sahip olduğu bilgi birikimini toplum yararına kullanır.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11