Lisans
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
İşletme
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
//
Dersin Amacı Öğrenciyi her hangi bir görsel karşısında, içerikte yer alan hatırlatıcı simgeleri, genel yardımcı öğeleri bulup çıkarmaya teşvik ederek görseli daha iyi çözümleyebilmesini sağlamak. Mitoloji genelde insan yaşamını ele aldığından, belli bir mitolojik öykünün içindeki mesajı daha iyi anlayabilmek için metinler arası veya görseller arası göndermeleri, bağlantıları kullanarak saklı mesajı, bilgiyi bulup yorumlayabilmesini sağlamak. Görseller arası veya metinler arası göndermeleri kullanarak incelenen kaynağı yorumlamak. Göndermelerdeki benzerlikleri kullanarak çözümleme yapmak, kendi cümleleriyle ifade edip özetlemek. Tarihsel olayları da ele alarak ilgili mitosla nasıl bir bağlantısı olduğunu saptamak. Özellikle yaşadığı topraklara özgü söylemleri bulup çıkarmak, genel kültür dağarcığını geliştirmek.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Mitoloji’nin tanımı, diğer bilimlerle (Antropoloji-Sosyoloji-Tarih gibi) ilişkileri, faydalanılan kaynakların aktarılması Sözlü anlatım ve Simgeler üzerine açıklamalar
2. Hafta Yaratılış Mitosları’nın tanıtımı, Pelags-Orfik Yaratılış Mitosları’nın aktarımı Sözlü anlatım. Görseller üzerine açıklamalar
3. Hafta Yunan Yaratılış Mitosları’ndan Theogonia’ya giriş, Olympos Kültü’nün tanıtımı, Mitos çeşitleri..Tanrılar ve Devler Savaşları.. Yaratılş mitosları üzerine kıyas soru cevapları
4. Hafta Masallar ve Mitoslar arasındaki farklar, benzeyen yönler, kıyaslarla açıklamalar. Zeus ve Zeus’un aşkları. Ana tanrıça kültü Sözlü anlatım. Masal örneklemeleri ve kıyaslar
5. Hafta Hera ve ilgili mitosları, Athena ve ilgili mitosları. Sözlü anlatım.
6. Hafta Artemis ve ilgili mitosları, Apollon ve ilgili mitosları. Sözlü anlatım.
7. Hafta Vize öncesi tekrarlar. Kıyas yöntemiyle öğrenilen kutsalların tekrarı.
8. Hafta Ara Sınav
9. Hafta Tanrı Hermes ve Hermetizm’in tanıtımı. Sözlü anlatım ve kıyas soru cevapları
10. Hafta Tanrı Pan ve Tanrı Hephaistos Kültleri’nin açıklamaları, ilgili mitosları. Sözlü anlatım
11. Hafta Tanrıça Aphrodite’nin tanıtımı, ilgili mitosları. Sözlü anlatımı
12. Hafta Tanrı Ares’in tanıtımı ve ilgili Mitosları. Sözlü anlatım ve kıyas soru cevapları
13. Hafta Ölüm ve Öte Dünya kavramları,Tanrı Hades tanıtımı, ilgili mitosları. Kıyas soru cevapları ve sözlü anlatım
14. Hafta Sinema bölümünden “mitolojik” bir film seçilip, filmin gösterimi, çözümleme çalışmaları yapılacaktır. (Tutku-Truva-Devler Savaşı-Odysseus arasından seçilen bir filmin gösterimi ve çözümlemesi yapılacaktır.) Film çözümlemesi
15. Hafta Film çözümlemesi (Devam) Göstergebilim kullanılarak yapılacak açıklamalar.
16. Hafta Final Sınavı için yapılacak tekrarlar Sözlü anlatım.
17. Hafta Final Sınavı
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Derse Devam / Katılım 1 10
Final 1 60


ÖÇ-1Öğrencinin genel kültüründe kayda değer artış olacaktır.
ÖÇ-2Bu ders, öğrencinin inceleyeceği konunun içeriğinde var olan yardımcı elemanları ve belirti göstergeleri bulma becerisi kazandırmakta, bu sembolleri okuyabilme becerilerini görsel analizlerde, metin açıklamalarında kullanabilmektedirler.
ÖÇ-3Mitoloji, bir anlamda insanların yaşamlarını yorumladığından, bu ders metinler ve görselleştirmeler arasındaki bağlantıları analiz etme yeteneği sağlar. Öğrenciler bu metin ve görseller arkalarındaki gizli mesajları ve bilgileri kolaylıkla bulabilme yeteneği kazanırlar.
ÖÇ-4Öğrenci kullanmış olduğu çeşitli kaynaklardaki benzerlikleri yaptığı analiz ve çalışmalarında kendi kelimeleri ile daha varsıl bir şekilde ifade etmek ve özetlemek yetisine sahip olurlar.
ÖÇ-5Öğrenci tarihsel olaylarla ilgi duyarak uğraşmak isteyecek ve mitoslarla bağlantılarını belirleyerek bilgilerini pekiştirecektir.
ÖÇ-6Özellikle kendi bölgelerine ait mitolojik öyküleri araştırmak ve genel kültür becerilerini geliştirmek adına önemli bir adım atmış olacaklar, tarihsel zenginliklerinin daha iyi koruyup, bu değerlere sahip çıkacaklardır.
Program Çıktıları
PÇ-1İşletme yönetimine temel oluşturan diğer disiplinler ile (ekonomi, hukuk, sosyoloji, psikoloji, sayısal bilimler vb.) ilişkili temel bilgileri tanımlar ve işletme alanında bu bilgileri ilişkilendirir.
PÇ-2Matematik, fen ve sosyal bilgilerini İşletme problemlerine uygular.
PÇ-3İşletme işlevleri ve yönetimi alanında (yönetim, üretim, pazarlama, muhasebe, finans, insan kaynakları yönetimi, davranış bilimleri vb.) temel bilgileri açıklar, bu alanda yer alan aktörler ve kültürler arasındaki ilişkileri kapsayan teorik tartışmaları yorumlar.
PÇ-4İşletme alanında kazanılan teorik ve pratik bilgi ve becerileri araştırma, uygulama ve saha analizlerinde nasıl kullanıldığını belirler ve uygular.
PÇ-5İşletme ile ilgili alanlarda faaliyetleri ve ilişkileri tanımlar, değerlendirir; sorunları tanımlama, modelleme ve yorum yaparak çözümler.
PÇ-6Tanımlanmış bir hedef doğrultusunda işletme işlevleri ile ilgili bir süreci her aşamasını tasarlar ve değerlendirir.
PÇ-7İşletme alanında iletişim (yazılı-sözlü/formel-informel) becerilerini geliştirir.
PÇ-8İşletme ve multidisipliner alanlarda bireysel ve takım içinde etkin çalışabilme becerisine sahip olur.
PÇ-9Mesleki ve etik sorumluluk bilinci ile hareket eder.
PÇ-10İngilizce sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi geliştirir; en az bir yabancı dil bilgisi kazanır.
PÇ-11Sürdürülebilir işletme anlayışı, sürdürülebilir işletme fonksiyonları ve sürdürülebilirlik kavramı hakkında temel bilgileri edinir.
PÇ-12Dijital çağın gereklilikleri doğrultusunda işletmeyi bir bütün olarak görebilme ve analiz edebilme, piyasa davranışlarını analiz etme, satış ve planlama, bütçe yönetimi, finansman sağlama, strateji oluşturma, rakip stratejilerini okuma, senaryo kurgulama ve performans değerlendirme becerilerini sanal bir simülasyon programı üzerinde takım çalışması ile deneyimler ve bilgi edinir.
PÇ-13Hem temel düzeyde bilgisayar kullanım bilgisine hem de formül yazmaya, veri analizi yapmaya, modelleme yapmaya ve makro kullanmaya yönelik olarak iş dünyasının ihtiyaç duyduğu ileri düzeyde Excel kullanım bilgisine sahip olur.
PÇ-14Güncel enformasyon sistemleri hakkında ve bu sistemleri işletme problemlerinde kullanabilme konusunda bilgi ve beceri edinir.
PÇ-15Muhasebe alanında ERP tabanlı bir bilgisayar yazılımını kullanabilme ve finansal muhasebe işlemlerini dijital olarak bu yazılım üzerinde uygulama yetkinliğini kazanır.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 
ÖÇ 1 
ÖÇ 2 
ÖÇ 3 
ÖÇ 4 
ÖÇ 5 
ÖÇ 6 
ÖÇ 7 
ÖÇ 8 
ÖÇ 9 
ÖÇ 10 
ÖÇ 11 
ÖÇ 12 
ÖÇ 13 
ÖÇ 14 
ÖÇ 15 
ÖÇ 16 
ÖÇ 17 
ÖÇ 18 
ÖÇ 19 
ÖÇ 20 
ÖÇ 21 
ÖÇ 22 
ÖÇ 23 
ÖÇ 24 
ÖÇ 25 
ÖÇ 26 
ÖÇ 27 
ÖÇ 28 
ÖÇ 29 
ÖÇ 30 
ÖÇ 31 
ÖÇ 32 
ÖÇ 33 
ÖÇ 34 
ÖÇ 35 
ÖÇ 36 
ÖÇ 37 
ÖÇ 38 
ÖÇ 39 
ÖÇ 40 
ÖÇ 41 
ÖÇ 42 
ÖÇ 43 
ÖÇ 44 
ÖÇ 45 
ÖÇ 46 
ÖÇ 47 
ÖÇ 48 
ÖÇ 49 
ÖÇ 50 
ÖÇ 51 
ÖÇ 52 
ÖÇ 53 
ÖÇ 54 
ÖÇ 55 
ÖÇ 56 
ÖÇ 57 
ÖÇ 58 
ÖÇ 59 
ÖÇ 60