Önlisans
Meslek Yüksek Okulu
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


HAVA TRAFİK YÖNETİMİ

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
HHU4910 HAVA TRAFİK YÖNETİMİ 4/0/0 SA Türkçe 3
Dersin Amacı
Değişen ve gelişen dünya ekonomisi, sivil hava taşımacılığı sektörünün büyük bir hızla ilerlemesine ve sektöre olan talebin artmasına neden olmuştur. Son yıllarda hızlı ve güvenilir olması nedeniyle daha çok tercih edilmeye başlanan sivil hava yolu taşımacılığı küreselleşmenin getirdiği coğrafi konumlara ulaşmada önemli bir rol oynamaktadır. Havayolu taşımacılığı, birim taşımacılık maliyetlerinin en yüksek olduğu bir ulaşım modelidir. Fakat bu olumsuz özelliğine rağmen günümüzde yaşanan uluslararası rekabet ve insanların seyahat etme isteği havayolu taşımacılığının gelişmesini hızlandırmaktadır. Bu nedenle yapılan modern hava limanları, son teknoloji ürünü uçaklar, geliştirilmiş kapasiteler sivil havayolu taşımacılığının yaygın bir biçimde yapılmasına olanak tanımaktadır.Yolcu taşımacılığında dikkat edilmesi gereken hususların öğrenilmesidir. Air Traffic Management (ATM) ve Air Traffic Service (ATS) eğitimi, hava trafiğinin emniyetli ve kesintisiz sağlanması için gerekli uygulamaların esasını kapsar. 

Hava Trafik Kontrol bölümü, uluslararası operasyonlar için, ICAO standartları, tavsiyeleri, uygulamaları ve kurallarına ilave olarak tek devlet ve devletten devlete uçuş kuralları ve değişik yayınları kapsar.
Ön Koşullar Yolcu Taşımacılığı
Eş Koşullar Yolcu Taşımacılığı
Özel Koşullar Derse devamlılık,temel düzeyde havacılık bilgisine sahip olmak. SHGM KURALLARI GEREĞİ %70 DEVAM ZORUNLULUĞU BULUNMAKTADIR.'GEÇME NOTU 50'DİR.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Murat Nizam
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri SINIF 2B04 - PERŞEMBE 14:00/16:50
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders ile ilgili konularda perşembe günü 13:00-13:45 arası görüşme yeri İncirli,2A-03 nolu oda, planlanmıştır. MURAT NIZAM
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sunum, Anlatım, Görsel İşitsel Kaynaklar
Temel Kaynaklar -Montreal Sözleşmesi Uyarınca Taşıyıcının Uluslararası Yolcu Taşıma Sözleşmesinden Doğan Sorumluluğu -    İlyas Gölcüklü
Diğer Kaynaklar -Montreal Sözleşmesi Uyarınca Taşıyıcının Uluslararası Yolcu Taşıma Sözleşmesinden Doğan Sorumluluğu - İlyas Gölcüklü

-Terminal yönetimi -Gökhan Akandere
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta ICAO DEFINITIONS – TANIMLAMALAR Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
2. Hafta AIR TRAFFIC CONTROL Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
3. Hafta AIRSPACE CLASSIFICATIONS (HAVA SAHASI SINIFLARI) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
4. Hafta FLIGHT RULES Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
5. Hafta REGULATION OF AVIATION (RULES OF AIR) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
6. Hafta GENEL KAİDELER Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
7. Hafta ASGARİ EMNİYET YÜKSEKLİKLERİ/SEYİR SEVİYELERİ Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
8. Hafta VİZE VİZE
9. Hafta HAVA SAHASI TAHDİTLERİ /YOL HAKKI Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
10. Hafta AKSİ YÖNLERDEN KARŞILIKLI YAKLAŞMA Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
11. Hafta BİR MEYDANDAKİ VEYA CİVARINDAKİ HAREKAT Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
12. Hafta POSITION REPORTS – POZİSYON RAPORLARI Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
13. Hafta VFR – VISUAL FLIGHT RULES (GÖREREK UÇUŞ KURALLARI) /IFR – INSTRUMENT FLIGHT RULES (ALETLİ UÇUŞ KURALLARI) Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
14. Hafta INSTRUMENT FLIGHT RULES /INSTRUMENT DEPARTURE PROCEDURES / INSTRUMENT APPROACH PROCEDURES Anlatım (sunuş), soru-cevap, tartışma, problem çözme, gezi gözlem,laboratuvar (deney), örnek olay incelemesi metotları ile beyin fırtınası, gösteri,ikili ve grup çalışmaları, mikro öğrenim,bilgisayar destekli öğretim tekniklerinin biri veya birkaçı kullanılacaktır.
15. Hafta Final sınavı
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Final 1 50


ÖÇ-1havacılkta tehlikeli maddelerin kavranması
ÖÇ-2Sivil havacılığın kavranması
ÖÇ-3Denizyolu taşımacılığının kavranması
ÖÇ-4Karayolu taşımacılığının kavranması
ÖÇ-5Demiryolu taşımacılığının kavranması
Program Çıktıları
PÇ-1Sivil havacılık hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-2Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği -Havacılıkta yer hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-3İktisad , işletme alanları hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-4Sayısal işlemler hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-5Yabancı dili etkin kullanabilmek
PÇ-6Türkçeyi etkin kullanabilmek
PÇ-7Atatürk ilke ve inkilaplarını özümseyebilmek
PÇ-8Temel hukuk hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-9Ziyafet ve ikram hizmetleri hakkında bilgi sahibi olmak
PÇ-10Servis hakkında bilgi sahibi olmak
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10
ÖÇ 1          
ÖÇ 2          
ÖÇ 3          
ÖÇ 4          
ÖÇ 5