Lisans
Meslek Yüksek Okulu
Uçuş Harekat Yöneticliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Uçuş Harekat Yöneticliği Programı Ana Sayfası

Uçuş Harekat Yöneticliği

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

 Uçuş harekât yönetiminin emniyetle gerçekleştirilmesi için uçuş harekâtını planlayan, uygulayan, uçuşu takip ve kontrol eden, sorumlu pilotun talebi veya gerekli durumlarda uçuş ekibini bilgilendiren, uçuş akışını izleyen, acil durum bilgilerinin gerekli birimlere iletilmesini sağlayan personel ihtiyacı doğmuştur. Ülkemizde havacılık sektörünün her geçen gün büyümesi ve ihtiyaca yönelik insan yetiştirilmesi amacıyla Kültür Üniversitesinde Uçuş Harekât Yöneticiliği programı açılmıştır.

Uçuş Harekât Uzmanı; uçuşların öncelikle emniyetle gerçekleştirilmesi için gerekli tüm uçuş planlamalarını yapar ve uçuş boyunca uçuşu takip eder.

Uçuşun herhangi bir safhasında Mesul Pilotun talebi veya ele ulaşan bilgiler ışığında uçuşun güvenli ve etkin bir şekilde devamını sağlamak için uçuş ekibini bilgilendiren, uçuş hakkındaki bilgilerin gerekli birimlere aktarılması için uçuşu izleyen, acil durum (sabotaj, kaza kırım, uçak kaçırma vb.) bilgilerinin gerekli birimlere iletilmesini sağlayan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından lisanslandırılan kişidir.

Uçuş Harekât Uzmanları, hava araçlarının mümkün olduğunca hızlı ve emniyetli bir şekilde kalkışa hazırlanmalarını sağlarlar.

Herhangi bir hava aracının uçuşa hazırlanması ile ilişkili farklı operasyonların/işlemlerin ve hizmetlerin tümünün, söz konusu uçağın kendisine tahsis edilmiş zamanda kalkış gerçekleştirebilmesine imkân verecek şekilde doğru zamanda ve doğru sırada bir araya getirilmesini sağlarlar.

Uçuş Harekât Uzmanları; temizlik, yakıt ikmali ile bagaj ve kargo yüklemesi işlemlerini kapsayan faaliyetleri takip ederek, kalkışa hazır olduklarından emin olmak üzere kabin ekibi ve hava aracı teknisyenleri ile yakından ilişki kurar ve bu kişilerle birlikte hareket ederler.

Uçuş Harekât Uzmanları, farklı hizmet sağlayıcılarının tümü ile temasın sürdürülebilmesi için operasyonel planlama araçlarından elektronik sistemlere kadar geniş bir dizi teknolojiden yararlanırlar.
Bu görev ayrıca, esnek çalışma saatleri gerektirmektedir. Uçuşlar günün her saatinde gerçekleştirileceğinden vardiyalı çalışma sistemi gerektirir, bu da sabahın erken saatlerinde, gecenin geç saatlerinde, hafta sonlarında ve resmi tatil günlerinde çalışmanızın beklenebileceği anlamına gelmektedir.






Kuruluş

 2018 senesi itibarı ile  İstanbul Kültür üniversitesi Meslek Yüksekokulu bünyesinde " Uçuş Harekat Yöneticiliği" adı altında  eğitim-öğretime başlamış,

2020 yılında Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından “Uçuş Harekât Uzmanı (Dispeçer) Eğitimi” yetkisi almıştır. 

Uçuş Harekat Yöneticiliği Programı bu yetkilendirme ile; Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü Dispeç Eğitim Yönetmeliği (ICAO Doc. 7192-AN/857 Part D-3) ve Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Uçuş Harekât Uzmanı Lisans Yönetmeliği'ndeki (SHY-UHU) şartlarını bütün yönleriyle karşıladığı ve uluslararası kriterlere uygun onaylı program olduğu tescillenmiştir. 






Kazanılan Derece

Ön Lisans Mezunu 

Kültür Üniversitesi Uçuş Harekât Yöneticiliği programı eğitim süresi 2 yıldır. Bölümeözel 14 tane modül dersi yer almaktadır.Modül derslerinin dışında seçmeli alan ve alan dışı dersleri ile programın müfredatı zenginleştirilmiştir.

 BÖLÜMÜMÜZÜN SİVİL HAVACILIK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AKREDİTASYONU BULUNMAKTADIR.







Öğretim Dili

 Türkçe





Çalışma Şekli

TAM ZAMANLI.





Yerleşme Şartları

 Uçuş Harekat Yöneticiliği programına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Uçuş Harekat Yöneticiliği Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. 











Çift Anadal - Yandal

 Uçuş Harekat Yöneticiliği  programı öğrencilerinin diğer önlisans programları ile Çift Anadal Olanağı bulunmaktadır. Detaylı bilgi için program başkanlığından bilgi alınabilir. 
Uçuş Harekat Yöneticiliği  programı öğrencileri aşağıdaki programlarda çift anadal yapabilir.
 
Bilgisayar Programcılığı 
 
Optisyenlik
 
Çocuk Gelişimi
 
İklimlendirme ve Soğutma Teknolojisi
 
İnşaat Teknolojisi
 
Radyo ve Televizyon Teknolojisi
 
Uçak Teknolojisi
  
Bankacılık ve Sigortacılık
 
Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı
 
Dış Ticaret
 
Grafik Tasarımı
 
Halkla İlişkiler ve Tanıtım
 
Hava Lojistiği
 
İşletme Yönetimi
 
Lojistik
 
Moda Tasarımı
 
Sağlık Kurumları İşletmeciliği
 
Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği
 
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
 
Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik
 
Turizm ve Otel İşletmeciliği






Staj

 Toplam 40 işgünü staj zorunluluğu vardır. Bu stajlar birinci yılın sonunda 20, ve ikinci yılın sonunda 20 işgünü olmak üzere yapılacağı gibi toplam 40 işgünü olarak 2. yılın sonunda da yapılabilir.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Uçuş Harekat Yöneticiliği programının öğrencilerinin ilgili alanlarda 40 iş günü staj yapma zorunluluğu vardır.







Mezuniyet Koşulları

 Programın her öğrencisi 120 AKTS(ECTS) kredi tamamlayarak ve en az GNO (Genel Not Ortalaması) 2.00/4.00 yaparak mezun olmaktadır.





Uluslararası İşbirliği

 Üniversitemizin ERASMUS ofisi vasıtasıyla, başarılı öğrencilerimizin Erasmus öğrenci hareketliliği ve Erasmus öğrenci staj hareketliliği programları ile yurtdışına gitmelerine fırsat verilmektedir. 





Mezunların İstihdam Profilleri

 İKÜ Uçuş harekât yöneticiliği programını kurulma amacı gelecekte her türlü sivil hava aracının uçuş operasyonunun ulusal ve uluslararası sivil havacılık standartlarına uygun olarak planlanmasını, uygulanmasını, takibini, yönetimini ve kontrolünü sağlamakla sorumlu, havayollarında en çok sorumluluk taşıyan mesleklerden biri olarak görülmesidir.

 





Üst Derece Programlara Geçiş

 

Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir

Öğrencilerimiz lisans eğitimlerini tamamladıktan sonra Dikey Geçiş Sınavı'na girerek yüksek lisans düzeyinde eğitimlerine devam etme olanağına sahiptirler. Eğitimlerine yurtdışında devam etmek isteyen mezunlarımız ise İstanbul Kültür Üniversitesi'nin yurtdışındaki üniversitelerle yaptığı protokoller doğrultusunda 3. ve 4. yarıyıl derslerini yurtdışında okuyarak lisans tamamlama programlarına katılabilirler. Geçiş yapılabilecek bölümler; Hava Trafik Kontrol, Pilotaj, Havacılık Yönetimi.









Sunulan Olanaklar

İstanbul Kültür Üniversitesi  Meslek Yüksekokulu  İncirli Kampüsünde eğitim devam etmektedir.

 Modern teknolojinin olanaklarını öğrencilerine sunan bu kampüs  geniş bir bilgisayar laboratuarına da sahiptir.





Program Etkinlikleri

 
İKÜ bünyesinde, teorik derslerin yanında uygulamalı eğitimler, sektör gezileri, seminer, konferans, alanında uzman kişilerle söyleşiler ve kariyer günleri ile öğrencilerimiz iş güvenliği ve etiğinden haberdar, havacılık sektörünü dinamik tutacak, kendine güvenen, sorumluluk sahibi bireyler olarak mezun olacaklardır.







İletişim Bilgileri

Program Başkanı: Öğr.Gör Evren YILMAZ

Tel: 0212 498 49 73

E-Mail: e.yilmaz@iku.edu.tr

1.SINIFLARIN DANIŞMANI

Öğr.Gör. Nur BUDAKLIER

Tel: 0212 498 49 73

E-Mail: n.budaklier@iku.edu.tr

2.SINIFLARIN DANIŞMANI

Öğr.Gör. Evren YILMAZ

Tel: 0212 498 49 73

E-Mail: e.yilmaz@iku.edu.tr