İletişim Tasarımı Yüksek Lisans programının temel amacı ve öğrenme çıktısı, iletişim sürecindeki görsel göstergeleri bilimsel yöntemlerle analiz etmek ve grafik tasarım, web tasarımı ve dijital medya çalışmaları ile ilgili teori ve pratiği incelemektir. Program, grafik tasarım, web tasarımı, dijital medya ve sanat tarihi gibi alanlardan mezun olanlar için tasarlanmıştır. İletişim Tasarımı Yüksek Lisans Programı, günümüz teknolojik gelişmeleri ve değişen sanatsal ve kültürel algılama biçimleri doğrultusunda, çağdaş sanat pratiklerini mümkün olan en iyi ortamlarda öğrencilerle paylaşmak için müfredatını ve akademik yapısını sürekli olarak güncellemektedir. İletişim Tasarımı Yüksek Lisans Programı öğrencilerinin aldıkları eğitimle iletişim, sanat ve kültür kavramlarına hakim olmaları, teknolojik gelişmeleri ve buna bağlı olarak sanatsal algıları ve güncel sanat pratiklerini yorumlayabilmeleri, meslekleri için gerekli araç ve gereçleri doğru kullanabilmeleri ve yaratıcı fikirlerini multimedya uygulamalarına ve kuramsal çalışmalara dönüştürebilmeleri beklenmektedir.
Kuruluş
Her dönem açılan İletişim Tasarımı Yüksek Lisans Programı 2003-2004 Güz döneminde ilk öğrencilerini alarak Şirinevler Yerleşkesi'nde eğitime başlamıştır.
Sanat ve Tasarım Fakültesi'nin Ataköy Yerleşkesi'ne 2004-2005 eğitim-öğretim döneminde (Eylül 2004) geçmesiyle, söz konusu yerleşkede eğitime devam etmektedir.
Kazanılan Derece
Yükseklisans Diploması
Öğretim Dili
Türkçe
Çalışma Şekli
Tam zamanlı
Yerleşme Şartları
4 yıllık lisans programı mezunu olmak, ALES sınavına geçtiğimiz üç yıl içinde girip, başvurulan lisansüstü programın puan türünde en az 55 (lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekmektedir.
Doktora programına başvurabilmek için, ÜDS'den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan,
yabancı uyruklu öğrenciler için ana dilleri dışında İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerinden birinden ÜDS'den en az 55 puan veya Üniversitelerarası Kurulca kabul edilen bir sınavdan bu puan muadili bir puan alınması zorunludur.
Bu programda Çift Anadal ve Yandal Olanakları Yoktur
Staj
Bu programda Staj uygulaması yoktur.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere, kayıtlı oldukları her ders için aşağıdaki harf notlarından ve/veya simgelerden biri, dersin öğretim elemanı tarafından verilir:
A
A-
B+
B
B-
C+
C
C-
D+
D
D-
FD
FF
4.0
3.7
3.3
3
2.7
2.3
2.0
1.7
1.3
1.0
0.7
0.0
0.0
G: Yarıyıl sonu sınavına girmedi
Y: Yeterli
P: Ders devam ediyor
R: Tekrar
N: Kredisiz ders
E: Yarıyıl içi çalışmaları eksik
Z: Yetersiz
T: Transfer
V:Dersten çekilmiş
Başarı notu olarak A, A-, B+, B, B-, C+, C notlarından birini alan öğrenci, o dersi başarmış sayılır. Bir dersten C-, D+, D, D- notlarından birini alan öğrenci, o dersi şartlı başarmış sayılır. Öğrenci, bu notları aldığı yarıyılı tekrarlamak durumuna düşerse, bu derslerden başarısız sayılır. Herhangi bir dersten FD ve FF notunu alan öğrenci, o dersten başarısız sayılır. FD notu derse devam etmiş, ancak basarı sağlayamamış olan öğrenciye, FF notu ise derse devam koşulunu yerine getirmemiş olan öğrenciye verilir. Lisans ve önlisans düzeyinde yürütülen kayıt, eğitim ve öğretim ve sınavlarda uygulanacak usul ve esaslar İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Eğitim Öğretim Yönetmeliği’nde belirlenmiştir.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencilerin not ortalaması 4 üzerinden en az 2.70 olmalı. Bütün dersleri ve tezi başarıyla bitirerek 120 AKTS ile mezun olabilir.
Uluslararası İşbirliği
Mezunların İstihdam Profilleri
İletişim Tasarımı Yüksek Lisans Programı mezunları, çağdaş sanatın bir parçası olabilir ve multimedya ürünlerine ihtiyaç duyulan tüm sektörlerde içerik üreticisi, tasarımcı ve sosyal medya uzmanı olarak çalışabilirler.
Üst Derece Programlara Geçiş
İstanbul Kültür Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İletişim Tasarımı Yüksek Lisans Programını başarıyla tamamlayan adaylar, Üniversitelerin ilgili Programlarının başvuru koşullarına göre Doktora Programına girebilirler.
Sunulan Olanaklar
Programın bünyesinde yer aldığı Sanat ve Tasarım Fakültesi toplam 3000 m²’lik alanından ve üniversitenin ortak kullanımda bulunan amfilerinden yararlanılmaktadır. Fakülte bünyesinde yer alan 24 sınıftan 13’ü 30 m², 10’u 45 m², 1’i 80 m²’dir. Sınıflarda projeksiyon sistemi ve internet bağlantısı bulunmaktadır. Fakülte ve üniversitenin ortak kullanımında bulunan sınıflarla birlikte 650 öğrenci kapasitesi bulunmaktadır. Ayrıca üniversitede sanat merkezi, galeriler ve stüdyolar bulunmaktadır. İstanbul Kültür Üniversitesi Ataköy Yerleşke Kütüphanesi 170 kişiye aynı anda hizmet verebilecek büyüklükte ve iki katlı olup 560m² alan üzerine kurulmuştur. Kütüphane 25.000 cilt raf kapasitelidir. Şirinevler Yerleşkesi Kütüphanesi ise 75 kişilik ve 15.000 cilt raf kapasitesi olup 300m² kapalı alanda kurulmuştur.
Akademik Kadro: Doç. Dr. Zeynep Koçer Göztepe, Dr. Öğr. Üyesi M. Orhan Göztepe, Dr. Öğr. Üyesi Duygu Nazlı Akova