Program AmacıUluslararası Ticaret ve Finansman Bölümünün amacı, ülkemiz ekonomi politikası hedeflerine uygun kamu ve özel sektör kuruluşlarının uluslararası alanda rekabet gücünü arttırıcı nitelikli uzman kadroların yetiştirilmesidir.
Küreselleşme sürecinde, ekonomik entegrasyonların yoğunlaştığı ve rekabet şartlarının ağırlaştığı ortamda uluslararası finansman konuları büyük önem kazanmış bulunmaktadır. Ülkemizin ve Türk şirketlerinin bu rekabet ortamında, dünya ekonomisi içinde yerini alabilmesi, güçlü bir ekonomiye sahip olabilmesi kadar, uluslararası ticaret ve finansman alanlarında yetişmiş uzman kişilerce yönetilen şirketlerin varlığına bağlıdır. Türkiye’nin yeni dış pazarlara girebilmesi ve rekabet gücünü arttırabilmesi, uluslararası ticaret ve finansman bilgileri ile donatılmış, eğitimli, en az iki yabancı dil bilen nitelikli iş gücünün yetiştirilmesine bağlıdır. Belirtilen amaçların gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla gerek öğretim programlarının hazırlanmasında, gerekse mezun olacak öğrencilerin iş yaşamlarında başarılı olabilmeleri için kurumsal ve pratik bilgiler bir bütünlük içinde dikkate alınmıştır.
Program Öğrenim Amaçları
Programın hedefi, öğrencilerin uluslararası ticaretin karmaşıklığını anlamalarını sağlamak ve küresel pazarlarda başarılı olmaları için onlara gerekli becerileri kazandırmaktır. Programın temel hedefleri aşağıdaki gibi sayılabilmektedir:
•Öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgiye nasıl ulaşacağını bilen ve disiplinler arası çalışma yapabilen, uluslararası ticaretin temel kavramları, süreçleri ve düzenlemeleri hakkında bilgi edinmiş bir şekilde küresel pazarlarda ticaret yapmanın gerektirdiği analitik düşünme becerisini kazandırma.
•Öğrencilerin içinde bulunduğu topluma ve küresel dünyaya finans bakış açısından yaklaşarak sorunları anlayıp finansın ve uluslararası finansmanın temel prensipleri ile uluslararası ticarette karşılaşılan finansal riskleri akademik çözümler bulacak şekilde tanımlama, yönetme ve analiz ederek yaklaşma becerisini kazandırma.
•Öğrencilerin uluslararası ticaret süreçlerini gerçekleştirebilecek mesleki yabancı dil bilgisinin yanı sıra farklı kültürlerle iş yapma ve uluslararası pazarlarda rekabet etme becerilerini geliştirerek küresel refahın gelişmesine katkı sağlayacak bilimsel çalışmaları yürütme.
•Öğrencilerin günümüz iş dünyasında başarılı olmaları için kritik öneme sahip olan; eleştirel düşünme, ekip çalışması, liderlik, müşteri ilişkileri yönetimi, iç ve dış paydaşlarla etkili iletişimi içeren disiplinler arası yaklaşımlar ile eğitilerek girişimcilik ekosisteminde bir kariyer için akademik destek sağlama.
•Öğrencilerin etik ve sosyal sorumluluk bilincine sahip olarak, teknolojik gelişmeleri takip ederek bunları uluslararası ticaret ve finansman alanında nasıl kullanacaklarını anlaması ve bu bağlamda yaşam boyu öğrenme ve sorgulama bilinci ile veri analizi, yapay zekâ ve dijital ticaret gibi sürekli gelişen konularla destekleme.
Bu hedefler doğrultusunda, öğrencilerimizin küresel pazarlarda rekabet avantajı elde etmelerini sağlamak için çeşitli dersler, teknik gezi ve staj fırsatları sunulmaktadır. Bu şekilde, öğrencilerimizin uluslararası ticaret ve finansman alanında başarılı bir kariyere sahip olmalarını desteklenmektedir.
KuruluşUluslararası Ticaret Bölümü, Prof.Dr. Durmuş Dündar tarafından, 2012 yılında üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde Ataköy Yerleşkesi’nde kurulmuştur ve 2012-2013 Akademik Yılı başında, eğitime başlanmıştır. Bölümümüz ilk lisans programı mezunlarını 2015-2016 Akademik Yılı’nda vermiştir.
Kazanılan DereceEğitim planında yer alan dersleri ve toplam 240 AKTS'yi başarıyla tamamlayan ve 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öğrenciler Uluslararası Ticaret ve Finansman alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Öğretim DiliÖğretim dili Türkçedir.
İngilizce, Almanca, Fransızca, Rusça, Çince ve İspanyolca’dan oluşan yabancı dil dersleri 8 dönem içerisinde verilmektedir.
Çalışma ŞekliTam zamanlı
Yerleşme ŞartlarıUluslararası Ticaret ve Finansman Programına, her sene belirlenen sayıda, ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınmaktadır.
aday.iku.edu.tr/tr/kontenjan-ve-puanlar
universkop.com/lisans-taban-puanlari-siralamalari/
Ayrıca Uluslararası Ticaret ve Finansman Programına, İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlarına yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt kabul yönergesi İstanbul Kültür Üniversitesi Önlisans ve Lisans Programlarına yabancı uyruklu öğrencilerin başvuru ve kayıt kabul yönergesi uyarınca yabancı uyruklu öğrenci de alınmaktadır. Uluslararaıs Ticaret Bölümüne yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde İstanbul Kültür Üniversitesi Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır.
Çift Anadal - YandalUluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü’nde lisans öğrenimlerini sürdüren başarılı öğrenciler, üniversitemiz içinde bölümümüzün anlaşmalı olduğu diğer bölümlerden birinde eşzamanlı olarak ikinci lisans/önlisans eğitimlerini alabilmektedirler. Çift Anadal Programı'nı başarı ile bitirip iki lisans/önlisans derecesine hak kazanmış olan öğrencilerimize iki ayrı lisans / önlisans diploması verilir.
2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılı’ndan itibaren üniversitemiz genelindeki bölümlerimizle Özelleştirilmiş ÇAP Programı kapsamında Çift Anadal Programı uygulanmaya başlanmıştır.
Öğrencilerimiz, öğrenimleri boyunca, asıl bölümlerine konu bakımından yakın olan başka bir bölümün lisans/önlisans öğrenimine belirli bir program çerçevesinde kısmen katılabilirler. Anadal programı ile birlikte yandal programını başarı ile tamamlayan öğrencilerimize bir lisans / önlisans diploması ile birlikte bir yandal lisans / önlisans sertifikası verilir.
2013-2014 Eğitim ve Öğretim Yılı’ndan itibaren üniversitemiz genelindeki bölümlerimizle yandal programı uygulanmaya başlanmıştır.
StajBölümümüzde zorunlu staj uygulaması bulunmamaktadır ancak gönüllü staj başvuruları bölüm başkanlığı tarafından desteklenmektedir.
Mezuniyet KoşullarıEğitim planında yer alan dersleri ve toplam 240 AKTS'yi başarıyla tamamlayan ve 4.0 üzerinden en az 2.0 ağırlıklı not ortalamasına sahip olan öğrenciler Uluslararası Ticaret ve Finansman alanında lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Uluslararası İşbirliğiErasmus programı, Avrupa yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır. Yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlamaktadır. Bölüm öğrencileri 1 akademik yıl içinde 1 veya 2 (3–12 ay arasında) dönemliğine anlaşmalı bir Avrupa ülkesi yükseköğretim kurumunda değişim öğrencisi olma ve program dâhilinde yurtdışında kaldıkları süre için mali destek alma şansına sahiptirler.
Daha ayrıntılı bilgi için bölüm
ERASMUS sayfamızı ziyaret ediniz
İletişim Bilgileri:
Erasmus Bölüm Koordinatörü: Dr. Öğretim Üyesi Didem Kayalıdereden
Email: d.kayalidereden@iku.edu.tr
Tel: +90 212 498 46 27
Mezunların İstihdam ProfilleriMezunlarımız, Akademik Personel olarak üniversitelerde, Uluslararası Ticaret Uzmanı olarak, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlıklar'ında; özel şirketlerde, çokuluslu şirketlerde, bankalar ve finans kuruluşlarında çalışmaktadırlar.
Üst Derece Programlara Geçiş Bu programı başarıyla tamamlayan öğrenciler, ikinci aşama derecesine (yüksek lisans) veya doğrudan entegre üçüncü aşama (doktora) programlarına başvurabilirler.
Sunulan OlanaklarUluslararası Ticaret ve Finansman Bölümü Küçükçekmece Yerleşkesi’nde eğitim vermekte olup alt yapı ve laboratuvar imkânları şöyledir: Bölümde 1 Profesör, 2 Doçent, 2 Doktor Öğretim Üyesi, 2 Araştırma Görevlisi Doktor, 2 Araştırma Görevlisi görev yapmaktadır. Bölüm çalışanlarının araştırma alanları Uluslararası Ticaret ve Finansman alanında geniş yelpazeye dağılmıştır. Bölüm hem eğitim hem araştırma için kullanılmak üzere Bilgisayar Laboratuvarına sahiptir.
Program Etkinlikleri Program Etkinlikleri için tıklayınız.
İletişim Bilgileri Bölüm Başkanı
Doç Dr. Nebile Korucu Gümüşoğlu
Tel: +90 212 498 41 02
Email: n.gumusoglu@iku.edu.tr
Bölüm Başkan Yardımcısı
Doç Dr. Çiğdem Kaya
Tel: +90 212 498 44 08
Email: cigdem.kaya@iku.edu.tr