Lisans
Meslek Yüksek Okulu
Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı Ana Sayfası

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri

Program Amacı Burslar Uluslararası İşbirliği
Kuruluş Katkı Payı Mezunların İstihdam Profilleri
Kazanılan Derece Çift Anadal - Yandal Üst Derece Programlara Geçiş
Öğretim Dili Staj Sunulan Olanaklar
Çalışma Şekli Ölçme ve Değerlendirme Program Etkinlikleri
Yerleşme Şartları Mezuniyet Koşulları İletişim Bilgileri


Program Amacı

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programı; insan ilişkileri kuvvetli, farklı kültür ve coğrafyaları tanımaya istekli, hızla gelişen havacılık sektöründe kariyer hedefleyen bireylerin mesleki bilgi ve becerilerle donatılmasını amaçlayan bir eğitim programıdır. İstanbul Kültür Üniversitesi bünyesinde açılan bu program, öğrencilerini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) tarafından belirlenen ulusal standartlara uygun şekilde hem teorik hem de uygulamalı olarak yürütülen ayrıntılı eğitimlerle yetiştirerek sektöre nitelikli ve donanımlı kabin memurları kazandırmayı hedeflemektedir.

Programdan mezun olan bireyler; insan odaklı hizmet anlayışıyla yolcu konforunu sağlamanın yanı sıra, uçuş emniyetini ve güvenliğini koruyabilecek, acil durumlara etkili biçimde müdahale edebilecek, ekip çalışmasına yatkın ve teknolojiyi etkin kullanabilen profesyoneller olarak sektörde istihdam edilebilmektedir. Bu doğrultuda program, havayolu işletmeleri ve havacılıkla ilişkili diğer kuruluşlarda görev alabilecek, sektörün nitelikli insan kaynağı ihtiyacını karşılayan mezunlar yetiştirerek sivil havacılık alanında hizmet kalitesini artırmaya katkı sunmaktadır. 





Kuruluş

2016 - 2017 Eğitim ve Öğretim yılı itibarı ile öğrenci kabulüne başlamıştır.





Kazanılan Derece

Ön Lisans Mezunu





Öğretim Dili

Türkçe





Çalışma Şekli

Program ders planına tıklayarak, ilgili dersin “Öğretim Yöntem ve Tekniklerine” ulaşabilirsiniz.






Yerleşme Şartları

 Meslek Yüksekokulu programlarına ÖSYM tarafından yapılan Merkezî Yerleştirme Sınavı ile öğrenci alınır. Merkezî Yerleştirmede adaylar Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programına, TYT puanları, yükseköğretim programları ile ilgili tercihleri ve bu programların kontenjan ve koşulları göz önünde tutularak ÖSYM’ce yerleştirilir. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programına yerleştirilen öğrencilerin kayıtları ÖSYM’nin belirlediği takvim çerçevesinde Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı tarafından yapılır. 

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri (ön lisans) Programı’nı tamamlayan öğrencilerin bu mesleği icra edebilmeleri için aranan nitelikler:

İstanbul Kültür Üniversitesi Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı’nda verilen eğitim sonucunda adayların mesleklerini icra edebilmesi için aşağıda belirtilen niteliklere sahip olması gerekmektedir;

1. Adli sicil kaydı veya Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak.

2. Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Kabin ekibi adaylarının, bir havayolu işletmesinde istihdamının sağlanabilmesi için, SHGM tarafından yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları gerekmektedir YÖK’ten gelen E-75850160-301.01.01-58656 sayılı, “2023 YKS Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı” konulu resmi yazıya istinaden, öğrencilerin programa kayıt işlemlerinin tamamlanabilmesi için sağlık raporu temin edilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır).

3. Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak.

4. Bayanlar için 160-180 cm arası, erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun cm olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kg fazla veya 15 kg noksan ağırlıkta olmak). (Boy kriteri, havayolu işletmelerinin işe alım ön şartı olarak göz önünde bulundurulan bir kriterdir. Öğrencilerin eğitim hakkına yönelik herhangi bir kısıtlama getirmemektedir.)









Çift Anadal - Yandal

Başarılı bir eğitim süreci geçiren İstanbul Kültür Üniversitesi öğrencileri, ilgili ÇAP yönetmeliğinde belirlenen şartları sağlamaları durumunda okudukları programla eş zamanlı olarak başka bir programda daha öğrenim görebilirler. Çift Anadal Programını başarıyla tamamlayan öğrenciler, iki ayrı diploma almaya hak kazanırlar.





Staj

40 iş günü staj yapılması zorunludur.

 







Mezuniyet Koşulları

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programında mevcut olan toplam 120 AKTS karşılığı derslerin tümünü başarıyla tamamlayıp mezun olabilmeleri için öğrencilerin, 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmeleri gerekmektedir.





Uluslararası İşbirliği

Detaylı bilgi için Erasmus Koordinatörlüğü ile iletişime geçebilirsiniz.





Mezunların İstihdam Profilleri


İKÜ Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı mezunları, havayolu taşımacılığı sektöründe geniş bir istihdam yelpazesine sahiptir. Mezunlarımız; ulusal ve uluslararası yolcu taşıyan havayolu şirketlerinde, yabancı havayolu kuruluşlarında, havayolu şirketlerinin genel müdürlük birimlerinde ve sivil havacılık sektörüne bağlı çeşitli kurum ve işletmelerde kariyerlerine başarılı bir şekilde devam edebilmektedir.





Üst Derece Programlara Geçiş


Lisans Eğitimine geçiş, 19.02.2002 tarih ve 24676 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Meslek Yüksekokulları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Devamları Hakkında Yönetmelik" ile Yükseköğretim Kurulunun belirlediği uygulama esasları uyarınca, Meslek Yüksekokulları programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin örgün öğretim lisans programlarına dikey geçiş yapmaları ile ilgili sınav ve yerleştirme işlemleri ÖSYM tarafından yürütülmektedir.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ön lisans programından mezun olan öğrencilerimiz mesleki eğitimlerini üst düzeye taşıyabilmek amacıyla ilgili lisans programlarına dikey geçiş yapabilmektedirler.

•    Dikey Geçiş Yapılabilecek Alanlar:

• Havacılık Yönetimi

• Lojistik Yönetimi

• Seyahat İşletmeciliği

• Seyahat İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği Turizm İşletmeciliği

• Turizm Rehberliği





Sunulan Olanaklar

İncirli kampüsümüzde laboratuvarlar, amfiler, seminer salonları yer almaktadır.





Program Etkinlikleri

İş yeri uygulaması dersi kapsamında dönem içerisinde öğrencilere meslekteki güncel gelişmeleri içeren seminerler verilmektedir.





İletişim Bilgileri

Program Başkanı: Öğr. Gör. Dr. Kübra ÖZTÜRK 0-212-498 4716 e-mail: k.mertel@iku.edu.tr

Program Danışmanı: Öğr. Gör. Oğuz SÖNMEZOĞLU 0-212-498 4141 e mail: o.sonmezoglu@iku.edu.tr