Program Amacı
Gastronomi; yiyeceklerin hazırlanmasında kullanılacak malzemenin yaratacağı tat, doku ve renge önem verilen, yemeklerde ve bunların sunumunda yaratılacak uyum ve dengeyi ön plana çıkaran, estetik nitelik taşıyan bir kültür sanat etkinliğidir; bir sanattır. Çünkü gastronomi ve yeme-içme uzmanları hem güzel yemekler, tatlar hazırlamakta hem de keyifli ve estetik bir sunumla bir yaşam deneyimi sunmaktadırlar.
Bu doğrultuda “Gastronomi ve Mutfak Sanatları” Bölümü gerekli bilgi ve becerilerle donatılmış, ihtiyaç duyduğu teorik ve pratik bilgiyle birlikte sektörel becerilere sahip yaratıcı, girişimci, donanımlı, genç yönetici, şef adayları ve gastronomi uzmanı yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Bu program; Türk ve dünya mutfak sanatlarının tüm inceliklerinin alanında uzman akademik kadroyla en iyi şekilde öğretilmesiyle ulusal ve uluslararası alanda yeterliliği olabilecek akademik disiplin içinde yetişmiş personeli bu alanda ihtiyaç duydukları iletişim becerileriyle sektöre kazandırmayı hedeflemektedir.
Kuruluş
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü, 22 Mayıs 2001 tarih ve 24409 sayılı Resmi Gazete’de çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Sanat ve Tasarım fakültesi bünyesinde yer almakta olup, 18 Mart 2016 tarihli yazı ile açılmasına karar verilmiştir.
Kazanılan Derece
4 yıllık eğitim planında yer alan bütün dersleri başarıyla tamamlayan, en az 240 AKTS’ye sahip öğrenciler lisans derecesi almaya hak kazanır.
Öğretim DiliTürkçe
Çalışma ŞekliTam zamanlı
Yerleşme Şartları
Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüne, Merkezî Yerleştirme Sınavı ve TS-2 Puan türüyle öğrenci alınır.
Bu öğrencilerin 5’i tam burslu (%100), 10’u yüzde elli (%50), 15’i yüzde yirmibeş (%25), 20’si katkı paylıdır. Toplam öğrenci kontenjanı 50’dir.
Ayrıca iki senelik aşçılık bölümlerinden gastronomi bölümüne ÖSYM tarafından yapılan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile de öğrenci alınmaktadır.
Çift Anadal - Yandal
Staj
Uygulamalı bir eğitim anlayışı doğrultusunda, öğrencilerin eğitim aldıkları alana ilişkin hizmet veren kurum ve kuruluşlarda staj yapmaları zorunludur. Staj süresi 40 iş günü olup bu süreç staj sorumlusu öğretim üyesi tarafından denetlenir ve gerçek bir staj programının uygulanmasına özen gösterilir.
Mezuniyet KoşullarıÖğrenci dört yıllık öğrenim sürecinde programda mevcut olan (toplam 240 AKTS karşılığı) derslerin tümünü başarıyla tamamladığında mezun olur. Ayrıca kurum dışı staj da öğrencilerin mezuniyet koşulları kapsamında değerlendirilir.
Uluslararası İşbirliğiFakültemizin, öğrenim ve personel hareketliliği düzeyinde, Avrupa’nın pek çok seçkin üniversitesi ile anlaşması bulunmaktadır. Bu üniversiteler şunlardır;
Fachhochschule Vorarlberg /AVUSTRALYA
Zeppelin University /ALMANYA
Malmö University/ İSVEÇ
Polytechnical University of Valencia/ İSPANYA
Academia di Belle Arti / Ufficia Erasmus/ ITALYA
National Academy for Theatre and Film Arts/ BULGARİSTAN
Erasmushogeschool Brussel /BELÇİKA
International Business School-Budapest (IBIS)/ MACARİSTAN
Karlshochschule International University /ALMANYA
Facchoschule Kiel / ALMANYA
Mezunların İstihdam ProfilleriAçılacak Lisans Programından mezun olan öğrenciler, öğrenimleri sonrasında eğitim programının sunmuş olduğu zenginliğe uygun olarak:
Gastronomi Uzmanı,
Şef,
Yeme-İçme Sorumlusu,
Catering İşletmecisi,
Gurme,
Gastronomi Yazarlığı,
Yemek Fotoğrafçılığı-Stilistliği,
Gastronomi Akademisyeni ünvanlarını alabilecektir.
Üst Derece Programlara Geçiş Lisans eğitimini tamamlayan adaylar ALES sınavından geçerli not almaları, yeterli düzeyde İngilizce dil bilgisine sahip olmaları ve bilim sınavını başarmaları koşuluyla lisansüstü programlarında öğrenim görebilirler.
Sunulan OlanaklarPopüler kültür ürünü olan fast-food tüketimine karşı özellikle Türk mutfak tarihi ve kültürünü yeni nesillere beslenme açısından daha doğru ve sağlıklı olduğu bilincinin aktarılabilmesi önem arz etmektedir. Bu bağlamda Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümlerine artan bir ilgi mevcuttur.
Bu programda öğrencilere kurumsal ve uygulamalı yeterlilik sağlayacak bir eğitim diliyle, her gün yenilenen gastronomi prensipleri ve bunların kullanımları hakkındaki yeni gelişmeleri aktaracak bir modelle eğitim verecektir.
Öğrenciler ‘Gastronomi ve Mutfak Sanatları Lisans Programı’nda aldığı bilgileri, doğrudan gastronomi ve yeme-içme sektöründe kullanabilecek düzeyde yetiştirilecek, söz konusu alanlarla ilgili her tür sektörel gelişmeye hakim olacak ve bu alanda kolaylıkla iş olanakları bulabileceklerdir.
Program Etkinlikleri Yıl içerisinde yapılan çeşitli konferans, söyleşi, etkinlik ve teknik gezilerle öğrencilerimizin seçtikleri meslek alanlarını yakından tanımaları ve daha başarılı olmaları hedeflenmektedir.
İletişim Bilgileri Arş. Gör. Damla YANMIŞ
d.yanmis@iku.edu.tr
Adres: Ataköy Yerleşkesi, Bakırköy 34156,İstanbul
Tel: