Fen-Edebiyat Fakültesi
Fizik

FİZİK II*

FZT2001-TBD 2 FİZİK II* 2/0/2 TBD Türkçe 7
Öğrenciye temel elektrik ve manyetizma bilgisinin öğretilmesi.
Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar yok
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Ayşegül F. Yelkenci, Prof.Dr. Sevim Akyüz, Araş.Gör.Dr. Ertuğrul C. Bolcal
Asistanlar Araş.Gör.Dr. Ertuğrul Bolcal
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı 09:00, Cuma 13:00, S.A.
Görüşme Saatleri ve Yeri Prof.Dr. Sevim Akyüz 3A-16
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Multi Media Anlatım

- Deney
Temel Kaynaklar -  H.D.Young and R.A.Freedman (2008), University Physics with Modern Physics 14th Edition, Pearson (Addison Wesley), ISBN: 0-321-50130-6 Fizik

Diğer Kaynaklar -- University Physics 12. Baskısından Seçilmiş Çözümlü Sorular
1. Hafta Elektrik Yük ve Elektrik Alan Anlatım, multimedia
2. Hafta Gauss Kanunu Anlatım, multimedia
3. Hafta Gauss Kanunu Anlatım, multimedia
4. Hafta Elektrik Potansiyel Anlatım, multimedia
5. Hafta Kapasitans ve Dielektrik Anlatım, multimedia
6. Hafta Akım, Direnç, Elektromotif Kuvvet Anlatım, multimedia
7. Hafta Akım, Direnç, Elektromotif Kuvvet Anlatım, multimedia
8. Hafta Doğru Akım Devreleri Anlatım, multimedia
9. Hafta Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Anlatım, multimedia
10. Hafta Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Anlatım, multimedia
11. Hafta Manyetik Alan Kaynakları Anlatım, multimedia, Sanal Laboratuvar
12. Hafta Manyetik Alan Kaynakları Anlatım, multimedia, Sanal Laboratuvar
13. Hafta Elektromanyetik İndüksiyon Anlatım, multimedia, Sanal Laboratuvar
14. Hafta Endüktans Anlatım, multimedia, Sanal Laboratuvar
15. Hafta Final Haftası Sınav
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası
Laboratuvar 4 10

ÖÇ-1Elektrik yüklerinin doğasının, iletken ve yalıtkanlarda nasıl davrandıkların anlaşılması; Coulomb kanunu kullanılarak elektrik kuvvetin hesaplanması.
ÖÇ-2Elektrik alanları tanımlamak ve yorumlamak için elektrik alan çizgilerinin kullanımı.
ÖÇ-3Elektrik akıyı hesaplamak için Gauss kanunun kullanımı ve çeşitli simetrik yük dağılımının elektrik alanın hesaplanması.
ÖÇ-4Birden fazla elektrik yük için elektrik potansiyel enerjisinin tanımlanması; eşpotansiyel yüzeylerin takibi ile elektrik alanın bulunması.
ÖÇ-5Bir ağ içerisindeki kapasitörlerin ve yük depolama kapasitelerinin analizi; bir kapasitör içerisinde depolanan enerji miktarının belirlenmesi, dielektriklerin kapasitörleri nasıl daha verimli yaptığının anlaşılması.
ÖÇ-6Elektriksel akım, direnç ve elektromotif kuvvetin ilişkilendirilmesi; bir iletkendeki yüklerin hareketinin açıklanması; devre kurulması ve içlerindeki güç ve enerjinin belirlenmesi.
ÖÇ-7Kirchoff kanunları kullanılarak çeşitli elemanlara sahip devrelerin analizi; bir devrede bir multimetrenin kullanımı, ev içi eletrik tesisatında devrelerin kullanımı.
ÖÇ-8Mıknatısların özelliklerinin anlaşılması; bir manyetik alan içerisindeki hareketin incelenmesi; akım taşıyan iletkenler üzerine uygulanan manyetik kuvvetin analizi.
ÖÇ-9Akım taşıyan bir iletkenin veya simetrik akım dağılımlarının manyetik alanlarının Ampere kanunu kullanılarak hesaplanması.
ÖÇ-10Maxwell’in elektrik ve manyetizmayı açıklayan dört temel bağıntısının anlaşılması.
ÖÇ-11İndüktör uygulamalarını incelenmesi; devrelerdeki elektrik salınımların tartışılması.
ÖÇ-12Elektrik ve manyetik kavramları içeren deneyler kurmak, veri almak, sonuçları analiz etmek ve yorumlamak.
PÇ-1Fiziğin temel kavramlarını, yasalarını ve bunlar arasındaki ilişkileri doğru anlamak
PÇ-2Fiziksel akıl yürütme ve problem çözme becerisi kazanmak
PÇ-3Kuramsal ve uygulamalı fiziğin problemlerini irdelemek için gerekli matematiksel araçlarla donanmak
PÇ-4Deney tasarlama, gerçekleştirme ve deney sonuçlarını değerlendirme yetilerini bireysel ve takım çalışması içerisinde kazanmak