Uluslararası İlişkiler

Conflict Analysis and Resolutions

IRD9009 Conflict Analysis and Resolutions 3/0/0 SA İngilizce 4
Bu seçmeli ders, Uluslararası İlişkiler disiplinindeki çatışma analizini ve çözüm mekanizmalarını sunmayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, çatışmanın nedenleri ve dinamikleri incelenecek ve çatışmaların teorik bağlamlar kullanılarak nasıl analiz edileceği tartışılacaktır. Ders boyunca analiz edilen çatışmalar için çözüm mekanizmaları tanıtılacaktır. Bu çerçevede uluslararası hukuk, uluslararası örgütler, müzakere ve arabuluculuk gibi mekanizmalar ele alınacaktır. Uluslararası İlişkilerde çatışma ve barış çalışmaları, çatışma analizi ve çözümü bağlamında incelenecek ve küresel çatışmalar birçok vaka çalışması ile tartışılacaktır. Bu dersin sonunda öğrenci, bir çatışmayı analiz edebilmeli, çatışmanın nedenlerini ve düzeylerini değerlendirebilmeli, çatışma çözüm mekanizmalarını öğrenebilmeli ve güncel bölgesel ve küresel çatışmaların dinamiklerini anlayabilmelidir.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Asistanlar Arş. Gör. Özgün Elif Çaldemir
Ders Gün,Saat ve Yeri Gün ve saat: Pazartesi, 10:00 - 12:50 Yer: A-501
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders sonrası veya e-posta ile.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, sunum, tartışma, görsel-işitsel materyaller.
Temel Kaynaklar

. Bercovitch, J. Kremenyuk, V., & Zartman, W. (2009). The SAGE Handbook of Conflict Resolution, London: Sage Publications.

. Bercovitch, J. & Jackson, R. (2009). Conflict Resolution in the Twenty-first Century: Principles, Methods, and Approaches, Michigan: University of Michigan Press.

. Braham, E. (2003). Conflict Stages, Boulder: Beyond Intractability.

. Deutsch, M. & Coleman, P. (2011). The Handbook of Conflict Resolution: Theory and Practice, San Francisco: Jossey-Bass Publishers.

. Galtung, J. (1973). “Theories of Conflict: Definitions, Dimensions, Negations, Formations” Columbia University.

. Ramsbotham, O., Woodhouse, T., & Miall, H. (2016). Contemporary Conflict Resolution, Cambridge and Malden: Polity Press.

. Schellenberg, J. (1996). Conflict Resolution: Theory, Research, and Practice, New york: State University of New York Press.

Diğer Kaynaklar

. Çağlar, A. & Uluçakar, M. (2022). Uluslararası Çatışma Çözümü ve Barışın Tesisi, İstanbul: Nobel Yayınları.

. Dayton, B. & Kriesberg, L. (2009). Conflict Transformation and Peace building: Moving From Violence to Sustainable Peace, Routledge: New York.

. Deutsch, M. (1973). The Resolution of Conflict, Princeton, NJ: Princeton University Press.

. Druckman, D. (2005). Doing Research: Methods of Inquiry for Conflict Analysis, California: Sage Publications.

. Jeong, Ho-Won (2008). Understanding Conflict and Conflict Analysis, Sage: London New Delhi.

. Özçelik, S. (2021). Uluslararası Çatışma Analizi ve Çözümü, İstanbul: Nobel Yayınları.

. Smith, D. (2005) Trends and Causes of Armed Conflict in Berghof Handbook for Conflict Transformation. Available online:

. Zalmay, K. & Lesser, Ian O, (1998). Sources of Conflict in the Twentieth Century, Washington, RAND.

1. Hafta Giriş Sunum
2. Hafta Çatışma Kavramına Giriş Sözlü Anlatım, Sunum
3. Hafta Çatışma Teorileri Sözlü Anlatım, Sunum
4. Hafta Çatışma Analizi Araçları Sözlü Anlatım, Sunum
5. Hafta Çatışma Çözümü: Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Örgütler Sözlü Anlatım, Sunum
6. Hafta Çatışma Çözümü: Müzakere ve Arabuluculuk Sözlü Anlatım, Sunum
7. Hafta Ara Sınav Ara Sınav.
8. Hafta Ara Sınav. Ara Sınav
9. Hafta Uluslararası İlişkilerde Çatışma ve Barış Çalışmaları Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma.
10. Hafta Küresel Çatışmalar ve Çözüm Yaklaşımları Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma.
11. Hafta Bölgesel Çatışmalar ve Çözüm Yaklaşımları Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma.
12. Hafta Uluslararası Güvenlik, Barış İnşası ve Çatışma Sonrası Düzen Sözlü Anlatım, Sunum.
13. Hafta Öğrenci Sunumları -1 Sunum, Tartışma.
14. Hafta Öğrenci Sunumları -2 Sunum, Tartışma.
15. Hafta Genel Tekrar -1 Tartışma, Soru/Cevap.
16. Hafta Genel Tekrar -2 Tartışma, Soru/Cevap.
17. Hafta Final Sınavı. Final Sınavı.

ÖÇ-1Çatışma analizi ve çözümü ile ilgili temel kavramları öğrenebilme.
ÖÇ-2Çatışmaları belli analiz araçlarını kullanarak analiz edebilme.
ÖÇ-3Çatışma çözüm mekanizmalarını öğrenme ve uygulayabilme.
ÖÇ-4Uluslararası ve bölgesel çatışmaları kavramsal ve teorik çerçeve etrafında inceleyebilme.
ÖÇ-5Uluslararası ve bölgesel çatışmaların çözüm mekanizmalarını kavrayabilme.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10