Uluslararası İlişkiler

Turkey-EU Relations

IRD9079 Turkey-EU Relations 3/0/0 SA İngilizce 4
Bu dersin amacı öğrencilere Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel gelişimi ve günümüzdeki durumu hakkında bilgi vermektir. Bu bağlamda ders önce ikili ilişkilerin tarihsel arka planı ile başlayacak ve günümüz sorunlarına kadar devam edecektir. Dersin son kısmında hali hazırda Türkiye ile AB arasında yaşanan siyasi, ekonomik ve sosyal/kültürel bütün konular ele alınacaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Cemal Ertürk
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 15:00-18:00, Basın Ekspres Kampüsü A604, a.erturk@iku.edu.tr
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı, 09:00-12:00, Basın Ekspres Kampüsü B604, a.erturk@iku.edu.tr
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı ve tartışma
Temel Kaynaklar Düzgit, Senem A. ve Tocci, N. (2015). Turkey and the European Union. London: Palgrave Macmillan

Çarkoğlu, A. ve Rubin, B. (2003). Turkey and the European Union: Domestic Politics, Economic Integration and International Dynamics. London: Routledge.
Diğer Kaynaklar Akçay, B. ve Yılmaz, B. (2013). Turkey's Accession to the European Union: Political and Economic Challenges. Lanham: Lexington Books.
1. Hafta Derse Giriş Ders Anlatımı
2. Hafta Türkiye- AB ilişkilerinin tarihi Ders Anlatımı ve Tartışma
3. Hafta Türkiye-AB ilişkilerinin tarihi Ders Anlatımı ve Tartışma
4. Hafta Müzakere Süreci- Türkiye'nin durumu Ders Anlatımı ve Tartışma
5. Hafta Türkiye-AB Ekonomi İlişkileri: Gümrük Birliği ve ötesi Ders Anlatımı ve Tartışma
6. Hafta Türkiye-AB Siyasi İlişkileri: Demokrasi ve İnsan Hakları Ders Anlatımı ve Tartışma
7. Hafta Türkiye AB İlişkileri: Kültür ve Kimlik Ders Anlatımı ve Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Türkiye-AB Güvenlik İlişkileri: Ortaklıklar ve Fırsatlar Ders Anlatımı ve Tartışma
11. Hafta Türkiye-AB Güvenlik İlişkileri: Kıbrıs ve Ege Sorunu Ders Anlatımı ve Tartışma
12. Hafta Türkiye kamu alanında AB'ye bakış Ders Anlatımı ve Tartışma
13. Hafta Türkiye-AB ilişkilerinin geleceği Ders Anlatımı ve Tartışma
14. Hafta Mülteci Krizi sonrasında Türkiye-AB ilişkileri Ders Anlatımı ve Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
Projeler 1 40
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Türkiye-AB ilişkilerinin tarihsel gelişimini yorumlar
ÖÇ-2Türkiye-AB arasında günümüz sorunlarını ve fırsatlarını yorumlar
ÖÇ-3Türkiye-AB arasındaki müzakere sürecinin sorunlarını ve fırsatlarını tartışır
ÖÇ-4Türkiye ile AB arasında siyasi sorunları ele alır
ÖÇ-5Türkiye ile AB arasında sosyal problemleri konuşur
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10