Uluslararası İlişkiler

International Organizations

IRD4104/IRD4007 4 International Organizations 3/0/0 Z İngilizce 5
Uluslararası ilişkiler konularını analiz edebilmek,devletler arası ilişkileri etkileyen aktörler olarak uluslararası örgütlerin yapılarını ve görevlerini değerlendirmektir. Bu kapsamda derste, uluslararası örgütlerin tarihçesi, görevleri, etkileri ve önemleri üzerinde durulacaktır. Öğrencilerin uluslararası örgütlerin tarihçelerini, uluslararası örgütlerin tanımlanması ve sınıflandırılmasını bilmeleri hedeflenmektedir. Öğrencilerin. MC, BM, NATO, AGİT, Avrupa Konseyi gibi örgütlerin amaçlarını, görevlerini etkilerini incelemeleri ve analiz etmeleri amaçlanmaktadır
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Cemal Ertürk
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 13:00-16:00, Basın Ekspres Kampüsü, A304, a.erturk@iku.edu.tr
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe 09:00-12:00, Basın Ekspres Kampüsü, B604, a.erturk@iku.edu.tr
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Tartışma, Analiz
Temel Kaynaklar Clive Archer (1992). International Organizations. London: Routledge.

LeRoy Bennett ve James Oliver (2002). International Organizations. New York: Prentice Hall.

John Baylis, Steve Smith, Patricia Owens (2014). The Globalizations of World Politics. London: Oxford University Press.
Diğer Kaynaklar LeRoy Bennett ve James Oliver (2015). Uluslararası Örgütler. İstanbul: BB101 Yayınları.
1. Hafta Derse Giriş Ders Anlatımı
2. Hafta Uluslararası Örgütlerin Tarihi, Tanımlanması ve Sınıflandırılması Sözlü Anlatım ve Tartışma
3. Hafta Milletler Cemiyeti Sözlü Anlatım ve Tartışma
4. Hafta Birleşmiş Milletler: Prensipleri ve Yapısı Sözlü Anlatım ve Tartışma
5. Hafta Birleşmiş Milletler: İşleyiş ve Uygulamalar Sözlü Anlatım ve Tartışma
6. Hafta Güvenlik Örgütleri: NATO ve AGİT Sözlü Anlatım ve Tartışma
7. Hafta Güvenlik Örgütleri: NATO ve AGİT Sözlü Anlatım ve Tartışma
8. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
9. Hafta Ara Sınav Haftası Ölçme ve Değerlendirme
10. Hafta Bölgesel Örgütler (I): AB Sözlü Anlatım ve Tartışma
11. Hafta Bölgesel Örgütler (II): ASEAN, Mercosur Sözlü Anlatım ve Tartışma
12. Hafta İktisadi Örgütler: Dünya Bankası, IMF, DTÖ Sözlü Anlatım ve Tartışma
13. Hafta Adalet, Hukuk ve İnsan Hakları: Avrupa Konseyi, ICJ, ECJ Sözlü Anlatım ve Tartışma
14. Hafta Hükumetdışı örgütlenmeler Sözlü Anlatım ve Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
16. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
17. Hafta Final Sınavı Ölçme ve Değerlendirme
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Uluslararası örgütlerin işleyişini analiz eder
ÖÇ-2Uluslararası örgütlerin tarihini ve günümüzdeki yapılarını değerlendirir
ÖÇ-3Milletler Cemiyeti'nin yapısını ve önemini değerlendirir
ÖÇ-4Birleşmiş Milletler Örgütü'nün organlarını ve görevlerini analiz eder
ÖÇ-5NATO, AGİT, Avrupa Konseyi'nin önem ve etkilerini değerlendirir
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10