Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Seminar on Contemporary Political Thought/History of Political Thought II

Seminar on Contemporary Political Thought/History of Political Thought II

IRD9100/IRD4006 Seminar on Contemporary Political Thought/History of Political Thought II 3/0/0 SA İngilizce 4

Bu dersin temel amacı çağdaş siyasi kavramlar olan güç, devlet, özgürlük, adalet, siyasal temsil, meşruiyet ve benzeri kavramların kökenlerini ve gelişimini incelemektir. Bu kavramların üzerinden geçerken bu ders öğrencilere en önemli siyasal düşünürleri tanıtır. Öğrenciler Wollstonecraft, Tocqueville, Bentham, J. S. Mill, Burke, Hegel, Marx, Nietzsche, Oakeshott, Habermas, Rawls ve Foucault gibi düşünürlerin siyasetin doğası hakkındaki fikirlerini öğrenirler. Dolayısıyla bu ders Batı siyasal düşünce tarihinin on sekizinci yüzyıldan yirminci yüzyılın sonuna kadar olan dönemdeki belli başlı düşünürlerini incelemektedir. Sözlü anlatım esnasında düşünürlerin ve kavramların ortaya çıktıkları tarihsel bağlama bu düşünürlerin düşüncelerini belirli bir dönem ve coğrafyada nasıl kavramsallaştırdıklarını ve buna bağlı olarak da hangi siyasal konulara öncelik verdiklerini anlayabilmek için özellikle önem verilecektir. Siyaseti ilgilendiren kavramlarla ilgili ilişki ve bağlantılar da bu önemli düşünürlerin eserlerine referans verilerek incelenip vurgulanacaktır.

Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Müge Dalkıran
Ders Gün,Saat ve Yeri Perşembe, 10:00-13:00, CATS
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 09:00-10:00, CATS
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Sınf alanında onine ders anlatımı ve tartışma
Temel Kaynaklar

David Boucher & Paul Kelly (eds.), Political Thinkers: From Socrates to the Present (Oxford: Oxford University Press, 2003).

Diğer Kaynaklar

George H. Sabine, A History of Political Theory (3rd edition; New York: Holt, Rinehart and Winston, 1962).

Ateş Uslu, Siyasal Düşünceler Tarihine Giriş: Tarih Yazımı, Temel Yaklaşımlar ve Araştırma Yöntemleri (İstanbul: Tarih Vakfı Yurt Yayınları, 2017).

Mete Tunçay, Batıda Siyasal Düşünceler Tarihi: Seçilmiş Yazılar, Vol. 3, Yakın Çağ (3rd edition; İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, 2011).

1. Hafta Giriş Sözlü anlatım
2. Hafta Wollstonecraft & Tocqueville Sözlü anlatım
3. Hafta Bentham Sözlü anlatım
4. Hafta J. S. Mill Sözlü anlatım
5. Hafta Burke Sözlü anlatım
6. Hafta Hegel Sözlü anlatım
7. Hafta Marx Sözlü anlatım
8. Hafta Ara sınav Ara sınav
9. Hafta Ara sınav Ara sınav
10. Hafta Nietzsche Sözlü anlatım
11. Hafta Hannah Arendt Sözlü anlatım
12. Hafta Habermas Sözlü anlatım
13. Hafta Rawls Sözlü anlatım
14. Hafta Foucault Sözlü anlatım
15. Hafta Final sınavı Final sınavı
16. Hafta Final sınavı Final sınavı
17. Hafta Final sınavı Final sınavı
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-11. Güncel siyaset felsefesini önemli düşünürlerini tanır.
ÖÇ-22. Siyasal feminizmi açıklar.
ÖÇ-33. Nietzsche ve Hegel'in felsefeleri üzerinden devlet olmanın akılcılığını değerlendirir.
ÖÇ-44. Liberalizm ve Marksizimi karşılaştırır ve bunlar üzerinden ekonomi politiği değerlendirir.
ÖÇ-55. Adalet teorisini tanımlar.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10