Uluslararası İlişkiler

Bu ders öğrencilere yirminci yüzyıl siyasi tarihini derinlemesine anlama yeteneğini kapsamlı ve sistematik bilgiler sunarak kazandıracaktır. Ders aynı zamanda öğrencilere siyaset bilimi ve uluslararası ilişkilerin temel olgu ve kavramlarını tarihsel bir bakış açısıyla değerlendirmelerini sağlayacak analitik çerçeveyi de sunmayı amaçlamaktadır. Bu ders öğrencilere Birinci Dünya Savaşı yıllarından soğuk savaş ve sonrasına yaşanan tarihsel olgularla ilgili en temel kavramları sunmak için planlanmıştır: Bunlar arasında başlıca olaylar, kişilikler ve konular, neden sonuç ilişkileri, fikirler ve eylemler, sıradan insanlar ve siyaset ilişkisi bulunmaktadır. Siyasal gelişmelerin ekonomik ve toplumsal arka planı da ders esnasında vurgulanacaktır. Yirminci yüzyılın temel siyasal olay ve olgularını kapsayan tarihsel anlatı dönemin sosyal, ekonomik ve ideolojik yapıları üzerine sağlanacak verilerle güçlendirilecektir.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri
Görüşme Saatleri ve Yeri
Öğretim Yöntem ve Teknikleri
Temel Kaynaklar
Diğer Kaynaklar
1. Hafta Giriş Sözlü anlatım
2. Hafta Yirminci Yüzyılın Arka Planı Olarak On Dokuzuncu Yüzyıl Sözlü anlatım
3. Hafta Büyük Güçlerin Rekabeti ve Birinci Dünya Savaşı Sözlü anlatım
4. Hafta Savaş Sonrası Uluslararası Sistem Sözlü anlatım
5. Hafta Avrupa'da ve Kolonyal Dünyada Devrimler ve Altın Yirmiler Sözlü anlatım
6. Hafta Otoriter Rejimlerin Yükselişi: İtalya'da Faşizm, Almanya'da Nazizm, Rusya'da Stalinizm ve İspanyol İç Savaşı Sözlü anlatım
7. Hafta İkinci Dünya Savaşı Sözlü anlatım
8. Hafta Ara sınav Ara sınav
9. Hafta Ara sınav Ara sınav
10. Hafta Soğuk Savaş: Temel Özellikler ve Evreler Sözlü anlatım
11. Hafta Dekolonizasyon ve Üçüncü Dünya Sözlü anlatım
12. Hafta Dekolonizasyon ve Üçüncü Dünya Sözlü anlatım
13. Hafta Yeni Düzen ya da Düzensizlik: Soğuk Savaş'tan Soğuk Barış'a ya da Yeni Dünya Düzensizliği Sözlü anlatım
14. Hafta Genel Tekrar Sözlü anlatım
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-11. 20.yy siyasi tarihini analiz eder.
ÖÇ-22. 20. Yy siyasi tarihini uluslararası ilişkiler bağlamında değerlendirir.
ÖÇ-33. Küresel yeniden yapılandırma, dekolonizasyon, soğuk savaş süreçlerini tartışır.
ÖÇ-4 4. Soğuk Savaş sürecinde öne çıkan olay ve olguları formüle eder.
ÖÇ-55. Soğuk Savaş siyaseti ve kavramlarını tanımlar ve yeni dünya düzenini analiz eder.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.