İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi
Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Current Global Issues/Contemporary Debates and Issues in International Relations

IRD7005/IRD7101 7 Current Global Issues/Contemporary Debates and Issues in International Relations 3/0/0 Z İngilizce 7
Dersin amacı, uluslararası sistemin karşılaştığı küresel sorunlar konusunda genel bilgi vermektir.Ders içerisinde pandemi sonrası siyaset, popülizm, ticaret savaşları, terörizme karşı mücadele, küresel ısınma, enerji güvenliği gibi küresel sorunlar ele alınacaktır.
Ön Koşullar IRD7005
Eş Koşullar IRD7005
Özel Koşullar Bu ders zorunludur. Tüm öğrencilerin derslere katılması, okuma ve sunumlarını zamanında tamamlaması ve derslere düzenli olarak katılması beklenmektedir. Öğrencilerin sınıf içi tartışmalara, özellikle de sınıf arkadaşları tarafından hazırlanan sunumlara ilişkin tartışmalara katılmaları gerekmektedir. Hepsinden 20 dakikalık bir sunum hazırlamaları beklenmektedir. Öğrenciler bu müfredattaki gerekli tüm okumaları tamamlayacaklardır.
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi, 13:00 – 15:50, A603
Görüşme Saatleri ve Yeri Prof. Dr. Çağla Gül Yesevi, c.yesevi@iku.edu.tr
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü Anlatım, Tartışma, Sunum
Temel Kaynaklar

Heywood, A., Whitham, B. (2023). Global Politics. London, New York: Bloomsbury.

Larres, K., Wittlinger, R. (2020). Understanding Global Politics: Actors and Themes in International Relations. New York: Routledge.

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Küresel Siyasete Giriş konu anlatımı
2. Hafta Küresel Siyaset Tarihi konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
3. Hafta Küresel Siyaset Tarihi konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
4. Hafta Güç ve Yirmi Birinci Yüzyıl Dünya Düzeni konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
5. Hafta Küresel Çağda Milletler ve Milliyetçilik konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
6. Hafta Milliyetçiliğin İncelenmesi konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
7. Hafta Ara Sınav Sınav
8. Hafta Ara Sınav Sınav
9. Hafta Göç, Diaspora konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
10. Hafta Dünya Enerji Politikaları-1 konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
11. Hafta Dünya Enerji Politikaları-2 konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
12. Hafta Küresel Çevre Sorunları konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
13. Hafta Küresel Politikanın Geleneksel Teorilerinin İncelenmesi konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
14. Hafta Küresel Politikanın Eleştirel Teorilerinin İncelenmesi konu anlatımı, sınıf içi tartışma, sunum
15. Hafta Final Sınavı Sınav
16. Hafta Final Sınavı Sınav
17. Hafta Final Sınavı Sınav

ÖÇ-1Güncel siyasi sorunları tanır, çözüm önerileri geliştirir.
ÖÇ-2Uluslararası ilişkilerde öne çıkan aktörleri tanır.
ÖÇ-3Dünya politikasını etkileyen uluslararası sorunları ifade eder
ÖÇ-4Uluslararası İlişkiler alanında teorik ve uygulamalı bilgileri çözümler
ÖÇ-5Dış Politika ile ilgili temel kavramları değerlendirir
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10