Uluslararası İlişkiler

Uluslararası İlişkiler Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Turkish Foreign Policy in Historal Perspectives/History of Turkish Foreign Policy

IRD4102/IRD7006 4 Turkish Foreign Policy in Historal Perspectives/History of Turkish Foreign Policy 3/0/0 Z İngilizce 5
Bu ders Türk dış politikasını tarihsel bağlamında incelemektedir. Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden başlayarak Türk dış politikasının önemli olaylarına ve dönemlerine bakmaktadır. Bunun yanında Cumhuriyet dönemi Türk dış politikasında gerçekleşen paradigmatik değişimlerin sebep ve sonuçlarını da analiz etmektedir. Ders öğrenciye Türk dış politikasındaki imparatorluk mirasını, iki savaş arası dönemde ve İkinci Dünya Savaşı'ndaki Türk diplomasisini, Soğuk Savaş ve sonrasındaki problemleri öğretmeyi hedeflemektedir. Tabii ki Türkiye'nin uzun ve komplike dış meseleleri de - Kıbrıs, Türk-Amerikan İlişkileri vb. - özellikle incelenmektedir. Liderlik, kültür, ekonomi gibi Türk dış politikasının belirleyeci parametreleri de tartışılmaktadır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Zuhal Mert Uzuner
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 10.00
Görüşme Saatleri ve Yeri Randevu ile
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü Anlatım

Tartışma
Temel Kaynaklar

- William Hale (2013), Turkish Foreign Policy since 1774, New York & London.

- Baskın Oran (2010), Turkish Foreign Policy 1919-2006: Facts and Analyses with Documents, Utah: The University of Utah Press.

Diğer Kaynaklar

-Gulmez, S. B. (2017), “Turkish foreign policy as an anomaly: revisionism and irredentism through diplomacy in the 1930s.” British Journal of Middle Eastern Studies, 44(1), 30-47.

- Deringil, S. (1982), “The preservation of Turkey's neutrality during the second world war: 1940,” Middle Eastern Studies, 18 (1), 30-52.

- Papuççular, H. (2018), “Fragile Balances: Transfer of the Dodecanese Islands to Greece and Turkish Foreign Policy (1940-47),” Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 20 (5), 405-419.

- Sayari, S.  (2000), “Turkish Foreign Policy in the Post Cold War Era”, Journal of International Affairs 54(1), 169-182.

-Oğuzlu, T. (2013), “Testing the Strength of the Turkish American Strategic Relationship: Convergence or Divergence within the Alliance”, Journal of Balkan and Near Eastern Studies, 15 (2), 207-227.

- Criss, N. B. (1997), “Strategic nuclear missiles in Turkey: The Jupiter affair, 1959–1963,” The Journal of Strategic Studies, 20 (3), 97-122.

1. Hafta Giriş Sözlü anlatım
2. Hafta Türk Dış Politikasındaki İmparatorluk Mirası Sözlü anlatım
3. Hafta Kurtuluş ve Kuruluşta Türk Dış Politikası Sözlü anlatım
4. Hafta Atatürk'ün Dış Politikası Sözlü anlatım
5. Hafta İkinci Dünya Savaşı'ndaki Türk Dış Politikası Sözlü anlatım
6. Hafta Soğuk Savaş Dönemi ve Türk Dış Politikası-I Sözlü anlatım
7. Hafta Soğuk Savaş Dönemi ve Türk Dış Politikası-II Sözlü Anlatım
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
10. Hafta Türkiye ve Soğuk Savaş Sonrası Dönem Sözlü anlatım
11. Hafta 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası Sözlü anlatım
12. Hafta 21. Yüzyılda Türk Dış Politikası-II Sözlü anlatım
13. Hafta Genel Değerlendirme Sözlü anlatım
14. Hafta Genel Değerlendirme-II Sözlü anlatım
15. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
16. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 1 0

ÖÇ-11. Türk Dış Politikasının geçirdiği tarihsel evrimi çözümler.
ÖÇ-22. Türk Dış Politikasındaki devamlılık ve kopuşları değerlendirir.
ÖÇ-33. Türk dış politikasındaki paradigmatik değişimleri tartışır.
ÖÇ-44. Türk dış politikasının önemli olaylarını değerlendirir.
ÖÇ-55. Liderlik, siyaset, kültür, kimlik, ekonomi gibi etmenlerin dış politikadaki etkisini sorgular.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10