Uluslararası İlişkiler

Selected Topics in Social Sciences I

IRD9222/IRD9063 Selected Topics in Social Sciences I 3/0/0 SA İngilizce 4
Selected Topics in Social Sciences başlığı altında sunulan bu ders Jeopolitik disiplinini kapsamaktadır. Bu seçmeli dersin amacı coğrafya ve küresel siyaset arasındaki ilişkiyi tartışmaktır. Bu bağlamda jeopolitik disiplinin ortaya çıkışı ve gelişimi çerçevesinde ortaya çıkan teorik süreç, önemli tarihsel olaylarla birlikte ele alınacaktır. Ders, dünyadaki güç dağılımı ile siyaset arasındaki temel bağlantıları analiz etmeyi ve böylece öğrenciye daha geniş bir perspektif sunmayı amaçlamaktadır. Ders boyunca emperyalizm, yayılmacılık, Soğuk Savaş, yeni dünya düzeni gibi dönemler üzerinden haritaların ve görsel-işitsel materyallerin yardımıyla klasik jeopolitik teoriler tartışılacaktır. Ayrıca coğrafya ve küresel siyaset arasındaki ilişkiye yeni bir teorik çerçeve sunan eleştirel jeopolitik, çeşitli metinler ve vaka çalışmaları üzerinden incelenecektir.
Ön Koşullar
Eş Koşullar
Özel Koşullar
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri Gün ve saat: Pazartesi, 9:00 - 11:50 Yer: A-603
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders sonrası veya e-posta ile.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, sunum, tartışma, görsel-işitsel materyaller.
Temel Kaynaklar

. Halford J. Mackinder, “The Geographical Pivot of History,” The Geographical Journal, 23:4, 1904.

. Alfred T. Mahan, The Influence of Sea Power Upon History 1660-1783, London: Sampson Low, Marston and Co., 1890.

. Gearóid Ó Tuathail, Simon Dalby and Paul Routeledge, The Geopolitics Reader, New York: Routledge, 1998.

. Saul Bernard Cohen, Geopolitics: The Geography of International Relations, Maryland: Rowman & Littlefield, 2003.

. John Agnew, Geopolitics: Re-visioning World Politics, London, New York: Routledge, 2004.

. Colin Flint, Introduction to Geopolitics, London, New York: Routledge, 2006.

Diğer Kaynaklar  . George Steinmetz, “Geopolitics”, in George Ritzer (Ed.), The Wiley-Blackwell Encyclopedia of Globalization, New Jersey: Blackwell, 2012, pp.1-23.

. Michael Heffernan, “Fin de siècle, fin du monde? On the origins of European geopolitics, 1890–1920,” in Klaus Dodds and David Atkinson, (Ed.) Geopolitical Traditions: A Century of Geopolitical Thought, London and New York: Routledge, 2000, 27-52.

. Geoffrey Sloan, “Sir Halford J. Mackinder: The Heartland Theory Then and Now,” Journal of Strategic Studies, 22:2-3, 1999, pp. 15-38.

. Jon Sumida, “Alfred Thayer Mahan: Geopolitician,” Journal of Strategic Studies, 22:2-3, 1999, pp. 39-62.

. Holger H. Herwig, “Geopolitik, Haushofer, Hitler and Lebensraum,” Journal of Strategic Studies, 22:2-3, 1999, pp. 218-214.

. Yves Lacoste, Coğrafya Her Şeyden Önce Savaş Yapmaya Yarar, Çev. Selim Sezer, İstanbul: Ayrıntı Yayınları, ss. 49-65.

. Francis Fukuyama, “The End of History?” National Interest, No.16, 1989, pp. 3-18.

. Samuel P. Huntington, “The Clash of Civilizations?” Foreign Affairs, 72:3, 1993, pp.22-49.

. Zbigniew Brzezinski, The Grand Chessboard, New York: Basic Books, 1997.

1. Hafta Giriş Sunum
2. Hafta Jeopolitiğin Kökenleri: Kavramlar ve Jeopolitiğin Üç Çağı Sözlü Anlatım, Sunum
3. Hafta Jeopolitik Düşüncenin Evreleri Sözlü Anlatım, Sunum
4. Hafta Yayılmacı Jeopolitik Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
5. Hafta İkinci Dünya Savaşı Jeopolitiği Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
6. Hafta Soğuk Savaş Jeopolitiği: ABD vs. Rusya Sözlü Anlatımi Sunum, Tartışma
7. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
8. Hafta Soğuk Savaş Jeopolitiği: Fransa Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
9. Hafta Yeni Dünya Düzeni Jeopolitiği Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
10. Hafta Eleştirel Jeopolitik I Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
11. Hafta Eleştirel Jeopolitik II Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
12. Hafta Türkiye'de Jeopolitik Sözlü Anlatım, Sunum, Tartışma
13. Hafta Sunumlar Sunum, Tartışma
14. Hafta Sunumlar Sunum, Tartışma
15. Hafta Genel Tekrar-1 Sunum, Tartışma
16. Hafta Genel Tekrar-2 Sunum, Tartışma
17. Hafta Final Sınavı Final Sınavı
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Coğrafya ile küresel siyaset arasındaki ilişkiyi kurabilme.
ÖÇ-2Coğrafyanın siyaset üzerindeki etkisi ile siyasetin coğrafya üzerindeki etkisini ayırabilme.
ÖÇ-3Güç dağılımı ile siyaset arasındaki temel bağlantıları analiz edebilme.
ÖÇ-4Klasik jeopolitik geleneğin yanı sıra eleştirel jeopolitik perspektiften coğrafya ile siyaset arasındaki ilişkiyi okuyabilme.
ÖÇ-5Geçmişten günümüze uluslararası ilişkiler disiplinine konu olan tarihsel olayları jeopolitik çerçeveden inceleyebilme.
PÇ-1Uluslararası İlişkiler disiplinine ait teorik ve pratik bilgileri tanımlar ve kullanır.
PÇ-2Uluslararası İlişkiler ile ilgili tartışmalarda düşünce ve değerlendirmelerini yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
PÇ-3Veri toplanması, yorumlanması ve duyurulması aşamalarında sorumlu olduğu bilimsel ve etik değerleri bilir.
PÇ-4Alanında İngilizce yayınlanmış çalışmaları takip eder ve yorumlar.
PÇ-5İkinci bir yabancı dili orta düzeyde kullanır.
PÇ-6Yerel, bölgesel ve küresel gelişmeleri çözümler, karşılaştırır ve ilişkilendirir.
PÇ-7Uluslararası İlişkiler disipliniyle ortak çalışma içerisinde olan disiplinlere dair temel teorik ve pratik bilgileri tanımlar, kullanır, bunları birbiriyle ilişkilendirir ve edindiği bilgilerle alana dair öneriler geliştirir.
PÇ-8Kariyerlerini kamu kuruluşları, özel sektör ve akademide devam ettirecek bilgi düzeyini edinir.
PÇ-9Öne çıkan bölgesel ve küresel aktörlerin ortaya çıkışlarını ve işleyişlerini çözümler ve bunların geleceğiyle ilgili tahminde bulunur.
PÇ-10Uluslararası İlişkiler ve Dış Politika alanlarındaki olay ve olguları teorik ve pratik olaraksorgular, geçmişlerini, bugünlerini ve geleceklerini bilimsel bir perspektifle değerlendirir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10