Bilgisayar Mühendisliği

Ayrık Yapılar

CSE3013 3 Ayrık Yapılar 2/0/2 Z İngilizce 9
Bu dersin amacı öğrencilere soyut matematiksel yapılarla nasıl çalışılacağını, mantıksal ve matematiksel olarak nasıl düşünüleceğini, matematiksel argümanların nasıl okunacağını ve oluşturulacağını, sayma ve numaralandırma tekniklerinin nasıl uygulanacağını ve algoritmik olarak nasıl düşünüleceğini öğretmektir. Ders, öğrencilerin ayrık matematiksel metodoloji kullanarak problem çözme becerilerini artırmayı amaçlamaktadır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Yok
Öğretim Üyeleri Dr.Ögr.Üyesi İsmail KOÇ
Ders Gün,Saat ve Yeri Lecture: Perşembe 09:00 – 11:00 (Sec. A, B) ve 11:00 – 13:00 (Sec. C, D) Lab: Pazartesi 09:00 – 10:50 (Sec. A), 11:00 – 12:50 (Sec. B), 14:00 – 15:50 (Sec. C) 16:00 – 17:50 (Sec. D)
Görüşme Saatleri ve Yeri İsmail Koç Çarşamba 15:00-17:00 2A09
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Etkileşimli sınıf içi anlatımlar

- Problem çözme oturumları

- Kısa süreli sınavlar
Temel Kaynaklar Discrete Mathematics and Its Applications, 8th Edition, Kenneth H. Rosen

Diğer Kaynaklar - Discrete Mathematics for Computer Scientists, Stein, Drysdale, Bogart, Pearson, 2011, ISBN: 978-0-13-137710-3

1. Hafta Önermeler mantığı, yüklemler ve nicelikler Yazılı ve sözlü anlatım
2. Hafta İspat Yöntemleri ve Matematiksel Tümevarım Yazılı ve sözlü anlatım
3. Hafta Temel Yapılar I: Kümeler, Fonksiyonlar, İlişkiler Yazılı ve sözlü anlatım
4. Hafta Temel Yapılar II: Diziler, Toplamlar, Matrisler Yazılı ve sözlü anlatım
5. Hafta Sayı Kuramı I Yazılı ve sözlü anlatım
6. Hafta Sayı Kuramı II Yazılı ve sözlü anlatım
7. Hafta Sayma I Yazılı ve sözlü anlatım
8. Hafta Ara sınav Yazılı sınav
9. Hafta Sayma II Yazılı ve sözlü anlatım
10. Hafta Ayrık Olasılık I Yazılı ve sözlü anlatım
11. Hafta Ayrık Olasılık II Yazılı ve sözlü anlatım
12. Hafta Çizgeler I Yazılı ve sözlü anlatım
13. Hafta Çizgeler II Yazılı ve sözlü anlatım
14. Hafta Ağaçlar Yazılı ve sözlü anlatım
Kısa sınav(lar) 4 20
Uygulamaya Katılım 1 10

ÖÇ-1Mantık, ispat, çıkarsama ve tümevarım problemlerini çözer.
ÖÇ-2Sayı teorisini, asal sayıları, kullanımlarını, ilgili teoremleri ve bunların RSA şifrelemesine uygulanmalarını bilir.
ÖÇ-3Sayma ile ilgili problemleri çözer
ÖÇ-4Olasılık ve Bayes Teroemlerini bilir, beklenen değer ve varyans kavramlarını açıklayabilir.
ÖÇ-5Dizileri, toplamları, fonksiyonları, bağıntıları, özelliklerini ve ilgili teoremleri bilir.
ÖÇ-6Çizge Teorisi hakkında temel bir anlayışa sahiptir.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11