Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Organizasyonu

CSE4023 4 Bilgisayar Organizasyonu 2/0/2 Z İngilizce 5
Bu dersin amacı, size bilgisayar organizasyonu ve mimarisinin ileri düzey zorlukları hakkında bilgi vermektir. Bu dersi başarıyla tamamlayan öğrencilerin, makine düzeyinde bilgisayar programlama, makine dili ve temel makine mimarisi, adresleme modları, alt program bağlantısı, program bölümleme ve bindirmeler, I/O programlama, makrolar ve kesmeler hakkında bilgi sahibi olmaları beklenmektedir.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Assis. Prof. Dr. Wisam ELMASRY
Asistanlar Ar. Gör. Devran Reşan YALÇIN
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori Dersleri: • Şube 1, 2, ve 3: Perşembe 9:00 - 11:00 (AK-ZD-SS2) • Şube 4, 5, ve 6: Perşembe 11:00 - 13:00 (AK-ZD-Amfi 4) LAB dersleri: • Şube 1: Pazarertesi 9:00 - 11:00 (PC LAB AK-2B-04/06) • Şube 2: Pazarertesi 11:00 - 13:00 (PC LAB AK-2B-04/06) • Şube 3: Pazarertesi 14:00 - 16:00 (PC LAB AK-2B-04/06) • Şube 4: Pazarertesi 16:00 - 18:00 (PC LAB AK-2B-04/06) • Şube 5: Salı 09:00 - 11:00 (PC LAB AK-2B-04/06) • Şube 6: Salı 11:00 - 13:00 (PC LAB AK-2B-04/06)
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba: 15:00-17:00 (AK 2B-16)
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, tartışma
Temel Kaynaklar

Null L. and Lobur J. Essentials of Computer Organization and Architecture. Jones & Bartlett Publishers. 2014.

Stallings W. Computer Organization and Architecture Designing for Performance. Pearson. 2016.

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Giriş ve Bilgisayar Gelişimi Sözlü Anlatım, vaka analizi
2. Hafta Bilgisayar Sistemlerinde Veri Temsil: Bölüm I Sözlü Anlatım, vaka analizi
3. Hafta Bilgisayar Sistemlerinde Veri Temsil: Bölüm II Sözlü Anlatım, vaka analizi
4. Hafta Basit Bir Bilgisayara Giriş: Bölüm I Sözlü Anlatım, vaka analizi
5. Hafta Basit Bir Bilgisayara Giriş: Bölüm II Sözlü Anlatım, vaka analizi
6. Hafta Komut Seti Mimarilerine Daha Yakından Bir Bakış: Bölüm I Sözlü Anlatım, vaka analizi
7. Hafta Komut Seti Mimarilerine Daha Yakından Bir Bakış: Bölüm II Sözlü Anlatım, vaka analizi
8. Hafta Ara sınav
9. Hafta Performans sorunları Sözlü Anlatım, vaka analizi
10. Hafta Merkezi İşlem Birimi: Bölüm I Sözlü Anlatım, vaka analizi
11. Hafta Merkezi İşlem Birimi: Bölüm II Sözlü Anlatım, vaka analizi
12. Hafta Bellek: Bölüm I Sözlü Anlatım, vaka analizi
13. Hafta Bellek: Bölüm II Sözlü Anlatım, vaka analizi
14. Hafta Giriş/Çıkış Sözlü Anlatım, vaka analizi
15. Hafta Final Sınav
Derse Devam / Katılım 1 10
LAB Ödevleri 1 20

ÖÇ-1Temel ikili aritmetik problemleri çözmek;
ÖÇ-2Adresleme modlarını ve veri transfer komutlarını kullanarak programlama yeterliliği göstermek;
ÖÇ-3Yığıtı, program sayacını, statüs sayacını kullanarak program yazmak ve bunların makine kodunda bir programı çalıştırmak için nasıl kullanılacağını göstermek;
ÖÇ-4Bilgisayar Mimarisinın temel kavramlarını anlamak
ÖÇ-5Birleştirici dilinde temel hesap ve I/O işlemlerini yapan uygulamalar geliştirmek.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11