Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Bilgisayar Ağları

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE6032 6 Bilgisayar Ağları 2/0/2 Z İngilizce 7
Dersin Amacı

Ders bilgisayar ağlarının yapısını ve birleşenlerini Internet mimarisini kullanarak işlemektedir. Bilgisayar ağını oluşturan işlevsel katmanlar ve  HTTP, DNS, DHCP, TCP/UDP, IP, ICMP, ARP gibi temel protokoller derse paralel yürüyen projelerde canlı sistemler kullanılarak incelenmektedir.
Uygulama-iletişim sistemi ara yüzleri, istemci-sunucu mimarisi, ağ hizmetlerinin güvenirliği ve başarımı, ağ trafiğini izleme ve çözümleme, çok kesimli kurumsal ağ tasarımı, statik yönlendirme, kurumsal ağlarda verilen ad ve adres yönetimi dersin odakladığı konuları oluşturmaktadır.
Veri iletişim ve paket anahtarlama teknolojilerinde kullanılan temel ölçütler, ağ mühendisliği konularını pekiştirmek ve ağ uygulamalarındaki etkilerini vurgulamak amacıyla işlenmektedir.

Ders konularına eklemlenen projeler öğrencilerin çözümleme, sentez ve tasarım yetenekleri geliştirmeyi amaçlamaktadır.  Öğrencilerin bu projelerde:
  - kuramsal oturumlarda işlenen kavram ve mekanizmaları denemeleri, bunları geliştirdikleri uygulamalarda kullanmaları;
  - güncel ağ birleşenleri ve denetim araçlarını kullanarak çok katmanlı kurumsal ağ yapılarını kurmaları
beklenmektedir.

Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Projeler, Bölüm Bilgisayar Laboratuvarlarında Microsoft Windows 10 ile çalışan sistemlere kurulu ORACLE VM VirtualBox sanallaştırma platformunda çalışmaları üzere yapılandırılmış sanal bilgisayar sistemler kullanılarak yapılacaktır.
Projelerini kişisel bilgisayarlarında geliştirmek isteyen öğrencilerin Microsoft Windows 10 altında çalışan en az INTEL i5 CPU, 16 GB ana bellek, sanal makina başına 30 GB disk alanı görünümü olan bir iş istayonuna erişimleri olması gerekmektedir.
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Murat Taylı
Asistanlar Arş. Gör. Büşra Rümeysa Mete
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders (1) Salı 09:00-11:00
Ders (2) Salı 13:00-15:00

Lab. (1) Çşb. 09:00-11:00
Lab. (2) Çşb. 11:00-13:000
Lab. (3) Çşb. 14:00-16:000
Lab. (4) Çşb. 16:00-18:000
Lab. (5) Per. 09:00-11:000
Görüşme Saatleri ve Yeri Salı 11:00-12:00 ve 15:00-16:00 ofis: AK 2A-15
Pşb. 11:00-12:00 ofis: AK 2A-15
Öğretim Yöntem ve Teknikleri

Dersin eşit ağırlıktaki kuramsal ve laboratuvar birleşenleri eğitmen ağırlıklı öğrenme sürecinin öğrenci odaklı yapılandırılmasına olanak tanımaktadır. Bu kurgulama öğrencilere, bilgisayar ağ yapısı ve teknolojisine ilişkin temel birikim edinmelerinin yanı sıra, ağırlıklı bireysel çalışmaları nedeniyle mesleksel yetkinlik de kazandırmaktadır.

Dersin kuramsal oturumlarında işlenen içerik, endüstride uygulanan güncel örnekler kullanılarak açıklanmakta, anlatılan kavram, yapı ve yöntemler canlı sistemler üzerinde yapılan uygulamalarla somutlaştırılmaktadır.

Kuramsal oturumlarda işlenen konular dönem süresince yapılan projelerle bütünleşmekte; öğrenciler projelerini güncel teknolojiye dayalı gerçek platformlarda, mühendislik kısıtlarını gözeterek sınama, pekiştirme olanağı bulmaktadır.

Laboratuvar oturumları ağırlıklı olarak, süren ya da bitmiş projelerin tasarım, geliştirme, sınama aşamalarında karşılaşılan sorunların tartışılması, giderilmesi, benimsenen çözüm ve yöntemlerin irdelenmesine odaklıdır.
İş birliği öğrenme sürecini kolaylaştıran, hızlandıran bir olgudur. Öğrencilerin laboratuvar ve proje çalışmalarında iş birliği yapmaları desteklenmekte, ancak sunulan çalışmaların kişisel olması istenmektedir.

 

Açık kaynak kullanılarak yapılan sınavlar öğrencinin kuramsal kazanımları, çözümleme ve sentez birikimlerini ölçmenin yanı sıra ve bu birikimi nasıl kullandığını değerlendirmeye odaklıdır. Projelerde işlenen konu ve yöntemler dersin bütünleşik parçası olarak, sınavların kapsamında değerlendirilmektedir.

Temel Kaynaklar James Kurose and Keith Ross, “Computer Networking: A Top-Down Approach”, 8/E GlobalEdition, Addison Wesley, 2021
ISBN-13:   9781292405469
 
Diğer Kaynaklar Ders kitabının çevrim-içi ders oturumları
https://gaia.cs.umass.edu/kurose_ross/lectures.php

Ders kitabının konu testleri ve çözümlü problemleri
https://gaia.cs.umass.edu/kurose_ross/knowledgechecks/
https://gaia.cs.umass.edu/kurose_ross/interactive/
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Bilgisayar Ağlarının Evrimi, Katmanlı Internet Mimarisi Proje #1 Oracle VM Virtua;Box Sanallaştırma Platformu ve Wireshark Protocol Analyzer Kurulumu
2. Hafta Hat Katmanı ve Birleşenleri, ARP Proje #1 devam
3. Hafta Uygulama Katmanı Mimarileri, Soket Arayüzü Proje #2 Protokol Katmanlarının Analizi, Nccat Aracının kullanımı
4. Hafta DHCP, Bilgisayar Ağ Başarımı ve Ölçütleri Proje #2 devam
5. Hafta DNS Protokoü ve Servisi Proje #3 DNS Hizmetinin Kurulumu - Windows Server2012
6. Hafta Taşıma Katmanı: UDP, Güvenilir Protokoller Proje #3 devam
7. Hafta Taşıma Katmanı: TCP, Akış ve Tıkanma Denetimi Proje #4 UDP Soket Programlama
8. Hafta Bayram Tatili
9. Hafta Ara Sınav Haftası
10. Hafta 23 Nisan Tatili Proje #4 devam
11. Hafta Uygulama Katmanı: HTTP, WWW hizmeti Proje #5 WWW Hizmetini Kurma, HTTP, TCP Sanal Bağlantılarını İrdeleme
12. Hafta Ağ Katmanı: IP, Statik Yönlendirme Proje #5 devam
13. Hafta Ağ Katmanı: Alt Ağlara Bölme, Yol Birleştirme Proje #6 Alt Ağlara Bölme, Statik Yönlendirme, NAT, Port Forwarding
14. Hafta Ağ Katmanı: NAT, Port Forwarding Proje #6 devam
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Kısa sınav(lar) 1 15
Projeler 6 45
Final 1 40


ÖÇ-1Bilgisayar ağları kavramlarını, temel terminolojiyi ve uygulamalarını tanıma
ÖÇ-2Internet mimarisini, bileşenlerini, hizmetlerini ve performans ölçütlerini anlama
ÖÇ-3Uygulama katmanı kavramlarını, protokol ilkelerini, taşıma katmanı arayüzlerini ve WEB ve HTTP ve FTP gibi ağ uygulamalarını kavrama
ÖÇ-4Taşıma katmanı kavramlarını, ağ ve uygulama katmanları ile ilişkiyi ve Güvenilir Veri Aktarımı ilkeleri gibi hizmetleri anlama
ÖÇ-5Ağ katmanı kavramlarını ve yönlendirme ilkelerini, algoritmaları ve protokolleri anlama
ÖÇ-6Hata algılama ve düzeltme, adresleme ve çoklu erişim teknikleri gibi veri bağlantı katmanı kavramlarını, protokollerini ve hizmetlerini anlama
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6