Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Yazılım Mühendisliği

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE6064 6 Yazılım Mühendisliği 2/0/2 Z İngilizce 6
Dersin Amacı
Bu ders, lisans düzeyinde yüksek kaliteli yazılım sistemlerinin uygun maliyetli mühendisliği için mevcut ve gelişmekte olan yaklaşımların, araçların ve tekniklerin arkasındaki temel kavram ve ilkelere genel bir bakış sunar. Yazılım mühendisliği, sistem spesifikasyonunun ilk aşamalarından, uygulandıktan sonra sistemin bakımına kadar, yazılım geliştirmenin tüm yönlerini kapsar. Bu, yazılım proje yönetimi ve yazılım geliştirmeyi destekleyen araçların, yöntemlerin ve teorilerin oluşturulması gibi görevleri kapsar.
Ön Koşullar Dersin resmi bir ön koşulu bulunmamakla birlikte, öğrencilerin object oriented programlama dillerinden birkaçında tecrübe sahibi olması beklenmektedir.
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Akhan Akbulut
Asistanlar Arş. Gör. Büşra Kocaçınar
Ders Gün,Saat ve Yeri Teori: Pazartesi 11:00 - 12:45 ve 13:00 - 14:45 Laboratuvar: Perşembe Tüm Gün
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi 15:00 - 16:00 arası veya randevu ile. Randevuya ihtiyacınız varsa, lütfen talep edilen saatten en az 24 saat önce bir e-posta gönderin.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım, Laboratuar ve Dönem Projesi: Öğrenciler 5-7 kişilik gruplar oluşturularak, büyük ölçekli bir yazılım sisteminin  spesifikasyon, tasarım, entegrasyon ve uygulama aşamalarında beraber görev alacaklardır.
Temel Kaynaklar
*Software Engineering, 10/E, Ian Sommerville, ISBN: 9780133943030, Pearson, 2015
Diğer Kaynaklar

Recommended:  Code complete. McConnell S. ISBN: 0735619670, Pearson, 2004.

Recommended:  Clean code: a handbook of agile software craftsmanship. Martin RC. ISBN: 0132350882 Pearson, 2009.

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Yazılım Mühendiliğine Giriş, ACM/IEEE Etik Kuralları Lab Giriş
2. Hafta Yazılım Süreci Grupları Oluşturma ve Proje Konularının Atanması, Rol ve Modül Atamaları
3. Hafta Agile Yazılım Geliştirme Geliştirme Yöntemine Karar Verilmesi, Her grup üyesi için aktivite Ataması
4. Hafta Gereksinim Mühendisliği Mülakat Soruları ve Proje Önerisi Hazırlama, Doküman Konvansiyonları, Her grup üyesi için aktivite Ataması
5. Hafta Sistem Modelleme Kullanıcı Arayüzü Tasarımı, Giriş ve Çıkış Tasarımı, Menü hiyerarşisi Her grup üyesi için aktivite Ataması
6. Hafta Mimari tasarım Mimari Tasarım Çizimi ve Fonksiyonel ve Fonksiyonel Olmayan Gereksinimlerin Belirlenmesi, Her grup üyesi için aktivite Ataması
7. Hafta UML kullanarak nesne yönelimli tasarım Sequence, State, Use Case diyagram çizimi, Her grup üyesi için aktivite Ataması
8. Hafta Tasarım ve Uygulama Hızlı Prototip Deneme I: Öğrenciler, mevcut programlarının demosunu yaparak ; kalitesi ve gelecekteki yönü hakkında geri bildirim alacak; Öğrencilere projedeki haftalık görevlerinin atanması
9. Hafta Yazılım testi Uygulama Geliştirme ve Veri Tasarımı, Test Senaryoları Yazma, Her grup üyesi için aktivite Ataması
10. Hafta Yazılım evrimi Hızlı Prototip Deneme II: Öğrenciler, mevcut programlarının demosunu yaparak, kalitesi ve gelecekteki yönü hakkında geri bildirim alacak; Her grup üyesi için aktivite Ataması
11. Hafta Dağıtılmış yazılım mühendisliği Uygulama geliştirme Her grup üyesi için aktivite Ataması
12. Hafta Servis Odaklı Mimari Son Sunum: Öğrenciler, mevcut programlarının son sunumlarını yaparak, kalitesi ve gelecekteki yönü hakkında geri bildirim alacak; Her grup üyesi için aktivite Ataması
13. Hafta Proje Yönetimi, Risk Yönetimi Uygulama Geliştirme Kurulum ve Değerlendirme Her grup üyesi için aktivite Ataması
14. Hafta Bakım Proje sunumları
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 25
Kısa sınav(lar) 2 10
Projeler 1 40
Final 1 25


ÖÇ-1Modern yazılım mühendisliği tekniklerini kullanarak karmaşık yazılım çözümleri tasarlayabilir ve uygulayabilir olmak.
ÖÇ-2Bilgisayar Destekli Yazılım Mühendisliği araçları, kaynak kontrolü ve proje yönetimi konularında bilgi sahibi olmak.
ÖÇ-3Projelerini uygularken kullandıkları teknolojiler hakkında derin bilgiye sahip olmak.
ÖÇ-4Yazılım nasıl test edilip, nasıl belgelenebileceğini bilmek.
ÖÇ-5Kısıtlı bir zaman içerisinde önemli bir projeyi takım çalışması ile yapabilmek.
ÖÇ-6İşlerini profesyonel bir şekilde sunabilmek.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5           
ÖÇ 6