Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Algoritma Analizi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE0416 Algoritma Analizi 2/0/2 SA İngilizce 6
Dersin Amacı
Programlama dillerinde algoritma uygulamanın yanı sıra temel algoritma teknikleri ve analizi geliştirebilecek   yeterliliği kazanması.İlaveten,NP-karmaşıklık gibi hesaplama sınırları bilgisine,rastgele ve tahmin teknikleriyle gündelik algoritmaların üstesinden gelebilecek bilgiye sahip olması.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Matematiksel düşünme ve programlama becerisi
Öğretim Üyeleri Dr. Yusuf Altunel
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sınavlar ve quizler dahil 42 saat ders işlenecek.

14 saat görüşme ve danışma.
Temel Kaynaklar

Text Book
Introduction to the Design and Analysis of Algorithms 3e, Anany Levitin, Addison-Wesley, 2012, 592 pp. ISBN-10: 0132316811, ISBN-13: 9780132316811.

Lab Book
Data Structures and Algorithms in Python, Michael T. Goodrich, Roberto Tamassia, Michael H. Goldwasser, Wiley, 2013.

 

Diğer Kaynaklar

Other Resources
Python Data Structures and Algorithms, Benjamin Baka, Packt Publishing, 2017. Annotated Algorithms in Python with Applications in Pyhsics, Biology, and Finance, 2e, Massimo Di Pierro, 2013. Python Algorithms Mastering Basic Algorithms in the Python Language, Magnus Lie Hetland, Apress, 2010 Python and Algorithms, Mari Wahl, University of New York at Stony Brook, 2013. An Introduction to Analysis of Algorithms, 2e, Michael Soltys, World Scientific Publishing Co. Pte. Ltd. 2012. Algorithms 4e, Robert Sedgewick and Kevin Wayne, Princeton University, 2011

Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Giriş: Algoritma Nedir? Algoritmic Problem Çözme Yöntemi, Problem Türleri, Temel Veri Yapıları Ders ve Örnekler
2. Hafta Algoritma Analizi ve Etkinliğinin Temelleri: Analiz Altyapısı, Asymptotic Notasyon, Temel Etkinlik Sınıfları, İteratif ve Recursive Algoritmaların Matematiksel Analizi, Empirik Yöntem Ders ve Örnekler
3. Hafta Brute-Force Algoritmalar: Selection Sort, String Matching, En Yakın Çift, Convex Hull, Arama, Derinlik Öncelikli/Seviye Öncelikli Aramalar Ders ve Örnekler
4. Hafta İndirgeme (Decrease and Conquer) Algoritmaları: Insertion Sort, Topolojik Sıralama, Kombinasyon İşlemleri, Belirli Oranda İndirgeme, Değişken Büyüklükte İndirgeme Ders ve Örnekler
5. Hafta Bölerek İndirgeme (Divide and Conquer) Algoritmaları: Ders ve Örnekler
6. Hafta Dönüştürerek İndirgeme (Transform and Conquer) Algoritmaları: Ders ve Örnekler
7. Hafta Alan ve Zaman Kısıtları: Ders ve Örnekler
8. Hafta Ara Sınav Haftası
9. Hafta Dinamik Teknikler: Ders ve Örnekler
10. Hafta Dinamik Teknikler: Ders ve Örnekler
11. Hafta Tamahkar (Greedy) Teknikler: Ders ve Örnekler
12. Hafta Iteratif İyileştirme: Ders ve Örnekler
13. Hafta Algoritmanın Gücünün Sınırları: Ders ve Örnekler
14. Hafta Algoritmanın Gücünün Sınırları ile Başetme: Ders ve Örnekler
15. Hafta Final Haftası
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 30
Projeler 1 30
Final 1 40


ÖÇ-1Dizayn Teknikleri : Böl-Yönet, Algoritma ve Dinamik Programlama
ÖÇ-2Karmaşıklık Ölçümü : Zaman, Uzay, Üst ve Alt Sınırlar, Asimptotik Karmaşıklık, NP-Bütünlük.
ÖÇ-3Veri Yapısı Hususu, Sıralama ve Arama Algoritmaları, Karakter Dizisi Arama Algoritmaları, Graf Algoritmaları
ÖÇ-4Rastgele Algoritmalardan Özel Başlıklar, Algoritma Yaklaşımı ve Kriptoloji
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4