Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Bilgisayar Mühendisleri için Sinyaller ve Sistemler

Bilgisayar Mühendisleri için Sinyaller ve Sistemler

CSE4050 4 Bilgisayar Mühendisleri için Sinyaller ve Sistemler 2/0/2 Z İngilizce 5
Bu dersin amacı, öğrencilere matematiksel yöntemler kullanarak sürekli ve ayrık zamanlı işaretlerin ve sistemlerin temel özelliklerini, zaman ve frekans bölgelerinde analizlerini öğretmektir.

Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar yok
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Aydemir ARISOY
Ders Gün,Saat ve Yeri Sali 14:00-15:50 (Teori-online-) Sali: 16:00-17:50 (Uygulama+MATLAB/Simulink-online-)
Görüşme Saatleri ve Yeri Carsamba: 09:30-10:00
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım ve problem cozumu+MATLAB/Simulink Uygulama (online)
Temel Kaynaklar Luis Chaparro and Aydin Akan, Signals and Systems using MATLAB 3rd Ed. Academic Press, 2019, ISBN: 9780128142042.
Diğer Kaynaklar

Signals and Systems, Second Edition, A. V. Oppenheim, A. S. Willsky with S. H. Nawab, Prentice-Hall, 1997.

Signals and Systems, Simon Haykin and Barry Van Veen, 2nd, Edition, John Wiley, 2003.

1. Hafta Introduction to Signals Anlatım ve lab
2. Hafta CT and DT signals and basic operations on signals Anlatım ve lab
3. Hafta Exponential, unit impulse and unit step functions Anlatım ve lab
4. Hafta Introduction to Systems Anlatım ve lab
5. Hafta System Properties Anlatım ve lab
6. Hafta Linear Time-Invariant Systems and Convolution Anlatım ve lab
7. Hafta Midterm
8. Hafta LTI System Properties Anlatım ve lab
9. Hafta Fourier Series Representation of CT Periodic Signals Anlatım ve lab
10. Hafta Fourier Series Representation of CT Periodic Signals Anlatım ve lab
11. Hafta Properties of Fourier Series Anlatım ve lab
12. Hafta The Continuous-Time Fourier Transform Anlatım ve lab
13. Hafta Properties of Fourier Transforms Anlatım ve lab
14. Hafta Filtering Concept Anlatım ve lab
Kısa sınav(lar) 4 30

ÖÇ-1Sinyal ve sistem kavramlarını tanımlayabilecekler ve sinyalleri temel özelliklerine göre sınıflandırabileceklerdir.
ÖÇ-2Temel sinyal modelleri: birim basamak, birim dürtü, sinüsoidal ve üstel sinyaller ile çalışabileceklerdir.
ÖÇ-3Sistemleri sürekli yada ayrık zamanlı, doğrusal yada doğrusal olmayan, zamanla değişen yada değişmeyen, nedensel yada nedensel olmayan, tersi alınabilir yada alınamayan, kararlı yada kararsız olarak sınıflandırabileceklerdir.
ÖÇ-4Bir sistemin dürtü cevabı kavramını tanımlayabileceklerdir.
ÖÇ-5Bir periyodik sinyali bir Fourier serisi ile ifade edebileceklerdir.
ÖÇ-6Bir aperiyodik sinyalin Fourier dönüşümünü hesaplayabilecekler ve onun genlik ve fazını analiz edebileceklerdir.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11