Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği

Ağ Güvenliği

CSE0434 Ağ Güvenliği 2/0/2 SA İngilizce 6
Bilişim sistemleri, Internet tabanlı sistemler ve bilgisayar ağları yaygınlaştıkça ve güvenlikle ilişkili saldırıların şiddeti ve karmaşıklığı arttıkça, kapsamlı bir güvenlik stratejisi geliştirme gereğini de arttırmıştır. Bu strateji özel donanım, yazılım ve eğitimli personel kullanımını gerektirmektedir. Ders bu gereksinimi karşılamayı hedeflemekte, bilgisayar sistemlerine ve ağ sistemlerine tehditleri, bu tehditlerin oluşturduğu risklerin değerlendirilmesini, tehditlere karşı korunma önlemlerini içermektedir. Derste bilişim güvenlik ilkeleri, tasarım yaklaşım standartları, ve gerçek yaşam örnekleri kapsanacaktır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Öğrencilerin CSE3013 ve CSE6032 derslerinin konularını bilmeleri beklenmektedir.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Öznur Şengel
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sınıf içi sözlü anlatım, lab ödevleri, proje
Temel Kaynaklar William Stallings, "Network Security Essentials: Applications and Standards", 6/E, 2017.
Diğer Kaynaklar William Stallings, Lawrie Brown, "Computer Security: Principles and Practice", Prentice Hall, 4/E.

William Stallings, "Cryptography and Network Security Principles and Practice", 7/E.

Chuck Easttom, "Computer Security Fundementals", 3rd Edition.
1. Hafta Introduction and Syllabus (Chapter 1) Sözlü anlatım, Proje
2. Hafta Symmetric Encryption and Message Confidentiality (Chapter 2) Sözlü anlatım, Laboratuvar
3. Hafta Public-Key Cryptography and Message Authentication (Chapter 3) Sözlü anlatım, Laboratuvar
4. Hafta Key Distribution and User Authentication (Chapter 4) Sözlü anlatım, Laboratuvar
5. Hafta Network Access Control and Cloud Security (Chapter 5) Sözlü anlatım, Laboratuvar
6. Hafta Transport-Level Security (Chapter 6) Sözlü anlatım, Proje
7. Hafta Wireless Network Security (Chapter 7) Sözlü anlatım, Laboratuvar
8. Hafta Ara Sınav Ara Sınav
9. Hafta Electronic Mail Security (Chapter 8) Sözlü anlatım, Laboratuvar
10. Hafta IP Security (Chapter 9) Sözlü anlatım, Laboratuvar
11. Hafta Malicious Software (Chapter 10) Sözlü anlatım, Proje
12. Hafta Intruders (Chapter 11) Sözlü anlatım, Laboratuvar
13. Hafta Firewalls (Chapter 12) Sözlü anlatım, Laboratuvar
14. Hafta Project Presentation Sözlü anlatım, Laboratuvar
15. Hafta Review Sözlü anlatım, Proje
Projeler 1 20
Lab Assignment(s) 5 20

ÖÇ-1Güvenlik servisleri, güvenlik mekanizmaları ve güvenlik saldırılarını tanımlayabilmek, belirliyebilmek ve anlatabilmek
ÖÇ-2Çeşitli güvenlik servislerini sağlayabilmek için gerekli farkli kriptografik teknikleri anlayıp uygulayabilmek.
ÖÇ-3Erişim denetimi, firewall, IDS/IPS, kötü amaçlı yazılımlara karşı önlem sağlayan yazılımlar gibi farklı güvenlik teknoloji bileşenlerini öğrenip uygulayabilmek.
ÖÇ-4Ağ üzerindeki güvenlik konularını anlayıp, güvenlik ilke ve teknolojilerini FTP, email, Web, vb. gibi uygulamaları çalıştırırken uygulayabilmek.
ÖÇ-5Bilgisayar ve ağ sistemlerine gelebilecek tehdit/saldırıları anlatıp gösterebilme, bu tehditlerin bağıl risklerini değerlendirebilme ve bu risklere karşı ekonomik ve kullanıcı dostu önlemler geliştirebilmek
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11