Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği

Mühendislik Ekonomisi

CSE7093 7 Mühendislik Ekonomisi 2/0/0 Z İngilizce 2
Öğrencilerin kritik düşünce becerilerini yükseltmek suretiyle doğru yatırım kararları alabilmeleri dersin temel amacıdır. Doğru projelerin maddi değerlerini hesap ettikten sonra, yatırım için hangi projeyi devreye sokmanın daha yararlı ve faydalı olacağına karar verebilme becerilerini öğrencilere kazandırmaktır.

Takım çalışma becerilerinini de artırmak, dersin bir başka önemli hedeflerindendir. Ayrıca, bilgisayar mühendislerinin iş hayatlarında yazacak olan programların ve çeşitli projelerin pahasını ve maliyetlerini hesaplayabilmeleri de dersin amaçlarındandır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar İngilizce seviyesinin iyi olması gerekmektedir.
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Ethem TARHAN
Asistanlar Yok
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi 11:00-12:00 Ataköy Yerleşkesi- ZA-2 DERSLİĞİ
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba: 15:00-16:00 Ataköy yerleşkesi- Ofis: 2ZA-14 Endüstri Mühendisliği Bölümü
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Öğretim üyesi kendi ders notlarını ve slaytlarını kullanır. Her hafta quiz yapılmaktadır. Bireysel ve ekip ödevleri verilmekte olup öğrencilerin yorumları alınmaktadır. Dönem sonunda öğrenciler 3 veya 5 kişilik ekiplerle bir sunum gerçekleştiriler. Bu sunumda projelerin finansal yönetimi ve analizi mühendislik ekonomisi methodları ile çözümlenmektedir.

Learning team/ takım çalışmaları ile vakalar çözümlenecektir.

Son derste, her ekip, seçmiş olduğu bir MEGA projenin fizibilite çalışmasını PowerPoint sunum

ile gerçekleştirecektir. Öğrenciler, kendilerini ve takım arkadaşlarını değerlendirecelerdir.
Temel Kaynaklar -

Lilien, G, L & Rangaswamy, A (2002). Marketing Engineering. Pearson Education, Inc., Upper Saddle River, New Jersey.

Degarmo, E., P Sullivan, W, G (1997). Engineering Economy, Samuelson, P, A., Prentice Hall
Diğer Kaynaklar Mühendislik Ekonomisi ve Proje Finansmanı konuları ile ilgili bilimsel makaleler ve yayınlardır.

Ayrıca, öğretim üyesinini ders notları ve kaynakları kullanılmaktadır.
1. Hafta Modern Ekonominin Gelişimi Mikro-Makro Ekonomi Ders kitaplarının dışında öğretim üyesi kendi ders notlarını ve slaytları kullanmaktadır.
2. Hafta Mühendislik Ekonomisine Giriş "
3. Hafta Mühendislik Ekonomisinin 7 temel Prensipleri "
4. Hafta Fırsat Maliyeti, Ekonomik Kar ve Muhasebe karı ile ilgili uygulamalar "
5. Hafta Kredi ve Faiz Hesapları "
6. Hafta Para ve zaman ilişkileri "
7. Hafta Başabaş noktası Analizleri "
8. Hafta Ara Dönem Sınavı
9. Hafta Dersin özeti
10. Hafta Enflasyon ve Maliyet Muhasebesi Ders Notları ve slaytlar
11. Hafta Amortisman Hesapları "
12. Hafta Proje Finansmanı methodları "Vaka çalışmaları ve çözümleri, Makaleler
13. Hafta Projelerde Fizibilite çalışmaları "
14. Hafta Karlı Projeyi seçme yöntemleri "
15. Hafta Risk Yönetimi ve Zaman Yönetiminin önemi "Vaka çalışmaları ve çözümleri
16. Hafta Öğrencilerin Dönem Projeleri sunumları ve dersin genel bir özeti ve fırsat olusa bir teknik geziye gidilecektir.
17. Hafta Final Sınavı
Kısa sınav(lar) 2 10
Projeler 1 20
Derse Devam / Katılım 17 5

ÖÇ-1Çeşitli faiz hesaplarını öğrenmiş olacaklardır.
ÖÇ-2Para ve Zaman ilişkilerini kavramış olacaklardır.
ÖÇ-3Projelerde Başabaş noktası hesaplamalarını öğrenmiş olacaklardır.
ÖÇ-4Projelerde fizibilite çalışmalarını yürütebilecek durumda geleceklerdir.
ÖÇ-5Başarılı, Başarısız projeleri fark etme bilgilerine erişeceklerdir.
ÖÇ-6Risk Yönetimi ve Zaman Yönetiminin projelerdeki önemini kavramış olacaklardır.
ÖÇ-7Proje Finansmanı konusunda bilgili olacaklardır.
ÖÇ-8Finansal Muhasebe ve Maliyet Muhasebesi konularında bilgili duruma geleceklerdir.
ÖÇ-9Enflasyon konusunda bilgili olacaklardır.
ÖÇ-10Takım çalışmasının önemini kavramış olacaklardır.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11