Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Bilgisayar Mühendisliğinde Özel Konular

Bilgisayar Mühendisliğinde Özel Konular

CSE0499 Bilgisayar Mühendisliğinde Özel Konular 2/0/2 SA İngilizce 6
This course will expose you to the concepts, principles, and basics in Strategic IT Management. Main objective of the course is to prepare the students for the upcoming realities of the business life.

We are just about to enter a new transformational phase. Digital Transformation from one side and the Industry 4.0 topic from the other side, all upcoming and interrelated frameworks. Disrupting new technology start-up’s and their ecosystem are changing the way traditional companies are working. Hence the future workforce is changing and as well IT workforce.

Whilst those traditional companies and incumbents are changing the way they are working technology based transformation has also to be done fast and in an healthy manner. Up to these days business units and technology teams were talking different languages to communicate which resulting inefficient infrastructure and application implementations.

We don’t have time to lose, business life requires deep understanding of the process and the way the strategy implemented from techies…
Therefore we’ll discover basics of this ever changing world and try to understand strategy and IT implementation.

Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar Basic IT and programming knowledge, basics of an operational world.
Öğretim Üyeleri Dr.Uğur Odabaşı
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Teori, grup çalışmaları, kitaptan alıntılamalar
Temel Kaynaklar Robert Benson, Thomas Bugnitz, William Walton, From Business Strategy To Action-Wiley Publishing

John Ward, Joe Peppard,  Strategic Planning for Information Systems-WileyPublishing/Third Edition

Anita Cassidy, Information Systems Strategic Planning-AuerbachPublishing/Second Edition

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Foundation and Content Teori ve lab
2. Hafta Technology and Changing Business Life (Part 1) (9’th of Feb 2018) Teori ve lab
3. Hafta Technology and Changing Business Life (Part 2) (16’th of Feb 2018) Teori ve lab
4. Hafta Business Life (Last part) and Introduction to Strategy (23’rd of Feb 2018) Teori ve lab
5. Hafta From Business Strategy to IT Action (2’nd of Mar 2018) Teori ve lab
6. Hafta From Business Strategy to IT Action (9’th of Mar 2018) Teori ve lab
7. Hafta Fundamentals of ERP Packages (16’th of Mar 2018) Teori ve lab
8. Hafta Operational Organization of a Software House (23’rd of Mar 2018) Teori ve lab
9. Hafta Midterm (30’th of Mar 2018) Teori ve lab
10. Hafta Strategic Planning for Information Systems (6’th of Apr 2018) Teori ve lab
11. Hafta Guest Speakers (13’th of Apr 2018) Teori ve lab
12. Hafta Operational Organization of an Infrastructure Group (20’th of Apr 2018) Teori ve lab
13. Hafta Information Systems Strategic Planning (27’th of April) Teori ve lab
14. Hafta Guest Speakers (4’th of May) Teori ve lab
Derse Devam / Katılım 1 10

ÖÇ-1Yazılım mimarisi kavramını açıklayabilirim.
ÖÇ-2Projem için uygun yazılım mimari stilini belirleyerek yazılımı tasarlayabilirim.
ÖÇ-3Mimari tanımlama dillerini açıklayabilirim.
ÖÇ-4Mimari analiz yöntemlerini açıklayabilirim.
ÖÇ-5Tasarım kalıplarını projemde kullanabilirim.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11