Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Bitirme Projesi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE8090 8 Bitirme Projesi 2/8/0 Z İngilizce 12
Dersin Amacı
Bitirme Projesi bilgisayar bilimlerinin temel prensiplerini gercek dunya problemlerine uygulayabilecek  Bilgisayar Bilimleri ogrencisinin lisans deneyimini basarisini temsil eder. Ogrenciler sistematik bir sekilde proje gelistirmek icin yazilim muhendisligi tekniklerini uygularlar. Bitirme Projesi I dersinden gecer not almanin temel kosulu donem sonunda uygun bir Proje Onerisi sunulmasidir. Bu oneri sunumu, bu ders icin gecme notu niteligindedir.
Ön Koşullar Bitirme Projesi I icin onkosul 3. sinif durumunda olmak ve bolum iznidir. Bitirme projesini erken almak isteyen (resmi olarak 3.sinif olma durumundan once) guclu bir altyapiya sahip ogrenciler akademik danismanlariyla gorusmelidirler. CSE4014 Veri Yapıları ve Algoritmalar dersinden başarılı olunmalıdır. En az 194 AKTS karşılığında dersten başarılı olunmalıdır.
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar Iyi seviyede Ingilizce okuma, yazma ve anlama bilgisi
Öğretim Üyeleri Prof.Dr. Murat TAYLI, Prof.Dr. Özgür Koray ŞAHİNGÖZ, Dr. Öğr. Üyesi Bahar İLGEN
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Sonradan belirlenecektir.
Görüşme Saatleri ve Yeri Sonradan belirlenecektir.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Literatur Incelenmesi

- Literaturdeki uygun bilginin nasil kullanilacaginin ogrenilmesi

- Proje toplantilarina katilinmasi

- Ilerleme raporu hazirlanmasi ve sunumu
Temel Kaynaklar - Danisman

- WWW

- Komite Uyeleri
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Projenin Belirlenmesi Bitirme proje konuları tam zamanli öğretim görevlisi tarafından dönemin başında bölüm sayfasından ilan edilir.
2. Hafta Projeye Başlanılması Çalışmanın arka planının hazılanması Problem Durumunun belirlenmesi, Şeçilen konu üzerine derin Araştırma yapılması. Bitirme projesi koordinatörüne proje teklifinin tüm grup üyeleri ve danışmanı tarafından imzalanılarak teslim edilmesi için son hafta.
3. Hafta Literatür Çalışması Seçilen konuda yayınlanmış kaynakların taranması Konuyla ilgili strateji ve hedeflerine ulaşmak için metodolojinin belirlenmesi, Önceki/benzer çalışmaların incelenmesi
4. Hafta Literatür Çalışması Özel proje konusunun belirlenmesi ve mevcut benzer çalışmalarla ilişkisinin araştırılması Projenin ardında yatan temel ilkelerin kavranması
5. Hafta Planlama ve İhtiyaç Analizi Fonksiyonel, operasyonel, teknik ve geçiş gereksinimi tanımlama.
6. Hafta Planlama ve İhtiyaç Analizi Aktivite tanımı, sıralama ve süre (Kullanım Gantt Şeması, Ağ Diyagramı) Use Case Özellikleri.
7. Hafta Analiz ve Dizayn Use Case Diyagramı, Etkinlik Diyagramı, Sınıf Diyagramı, Sıra Şeması İşbirliği Şeması Devlet Şeması.
8. Hafta Uygulama Proje Modüllerinin Geliştirilmesi
9. Hafta Uygulama Proje Modüllerinin Geliştirilmesi (devam)
10. Hafta Uygulama Proje Modüllerinin Geliştirilmesi (devam)
11. Hafta Test ve Doğrulama Sistemin gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini test etmek
12. Hafta Dökümantasyon Raporun hazırlanması
13. Hafta Dökümantasyon Raporun hazırlanması(devam)
14. Hafta Ön değerlendirme ve Test Mezuniyet Projesi teslimi öncesi değerlendirme için raporun proje danışmanına teslini
15. Hafta Projenin sonuçlandırılması için danışmanı ile Toplantı ve tartışma Proje danışmanının ilk taslak üzerinden geribildirim ve yorumlarını iletmesi. Öğrencin yorumlara göre raporu ve projeyi revize ettikten sonra komite üyelerine sunmak üzere raporu yazdırması. Tüm komite üyelerine 1 er adet olacak şekilde (sert kapak ve renkli çıktıya gerek bulunmamaktadır) 3 basılı raporu teslim etmeleri için son hafta.
16. Hafta BİTİRME PROJE SUNUMU Ekip üyeleri zamanında gerekli ekipman ile ilgili sunum salonunda bulunmak zorundadırlar.
17. Hafta BİTİRME TEZİNİN BÖLÜME TESLİMİ Öğrenciler sunumda verilen düzeltmeleri yaptıktan sonra, 2 adet karton kapaklı tezi ilgili komite üyelerine imzalatıp daha sonra bölüme teslim etmekle yükümlüdürler. Teslim içeriği: 2 Tez kitabı ve iki CD (tüm döküman ve kodları içermelidir)
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 2 50


ÖÇ-1Proje Konusu Belirlenmesi
ÖÇ-2Proje Danismani Belirlenmesi
ÖÇ-3Uygun literatur taramanin tamamlanmasi
ÖÇ-4Taslak onerinin hazirlanmasi icin yapilan on calisma
ÖÇ-5Proje Onerisi Hazirlama ve Sunumu
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5