Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Veri Yapıları ve Algoritmalar II

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE0415 Veri Yapıları ve Algoritmalar II 2/0/2 SA 6
Dersin Amacı
Ders Veri Yapıları & Algoritmalar I dersinin devamı niteliğinde olup algoritma tasarımı üzerine odaklanılacaktır. İleri düzey veri yapıları ve algoritmalar, algoritma analizi ile beraber ele alınacaktır. Amortize analiz, ağaç ve öncelik kuyrukları için  kendiliğinden düzenlenen veri yapıları, AVL ağaçları, kırmızı-siyah ağaçları; union-find; ağaç, katar ve çizgeler için etkin algoritmalar; sıralama ve örüntü eşleştirme algoritmaları, metin işleme; dinamik programlama, greedy, böl-ve-yönet, yaklaşımları ele alınacaktır.  
Ön Koşullar Ayrık Matematik, Veri Yapıları ve Algoritmalar I dersini almış olmak
Eş Koşullar XXX Ders Adı...
Özel Koşullar Herhangi bir programlama dilini, örneğin C programlama dilini biliyor olmak
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Bahar İLGEN
Asistanlar
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Sözlü anlatım, algoritmaların pseudo kodlarının geliştirilmesi ve brir programlama diliyle gerçekleştirilmesi.
Temel Kaynaklar

ØAnany Levitin, Introduction to the Design and Analysis of Algorithms. Pearson Education, 3rd ed. ISBN: 9780132316811.


ØIntroduction to Algorithms, 3rd Edition (The MIT Press) by Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford Stein.



 

Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Derse giriş ve genel tanıtım. Algoritma analizi, Fonksiyonların büyümesi, Asimptotik gösterim, Böl-ve-yönet Sözlü anlatım
2. Hafta Sıralama ve Sıra istatistikleri: Öncelik kuyrukları, hızlı sıralama, doğrusal zamanda sıralama, medyanlar ve sıra istatistikleri. Sözlü anlatım
3. Hafta İkili arama ağaçları, düzenlenen veri yapıları, siyah-kırmızı ağaçları. Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
4. Hafta Durum makinası ile metinde sözcük arama ve uygulaması. Bir programlama diliyle durum makinası uygulaması geliştirilmesi Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
5. Hafta Graf teorisine giriş ve grafların gösterilimi: Komşuluk matrisi. Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
6. Hafta Graf türleri ve grafların bellekte tutulması; örnek uygulamaları Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
7. Hafta Graf teorisi ile çözülebilen problemlerin incelenmesi: Graf renklendirme, en kısa yol algoritması, yol ağacı problemi vs. Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
8. Hafta Graf renklendirme ve çakışmadan ders atama probleminin çözülmesi Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
9. Hafta En kısa yol (Shortest Path) algoritmaları: Dijkstra algoritmasının davranışı ve gerçeklenmesi Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
10. Hafta Harita üzerinde Dijkstra algoritmasının uygulması Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
11. Hafta En kısa yol ağacı (minumum spanning tree) algoritmaları: Kruskla algoritmasının incelenmesi ve uygulaması Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
12. Hafta Algoritmaların yürütme zamanı (running time) ve karmaşıklğının (coplexity) hesaplanması. Büyük O notasyonu. Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
13. Hafta Sıkıştırma algoritmaları ve programları Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
14. Hafta Huffman kodlama ağacı ve örnek uygulması: Karakterlerin kullanım sıklığı ve Huffman ağacının oluşturulması. Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
15. Hafta Olasılık Teorisi üzerine uygulama geliştirme Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
16. Hafta Gramer çözümleme algoritmaları Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
17. Hafta Bilgisayar Olimpiyat Sorularının İncelenmesi ve bazılarının çözülmesi Sözlü anlatım ve lab. uygulaması
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 25
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 3 15
Projeler 1 20
Derse Devam / Katılım 1 5
Final 1 35


ÖÇ-1Yazılım tabanlı problemlerin modellenmesi
ÖÇ-2En uygun algoritmaların seçilebilmesi
ÖÇ-3Graf teorisinin anlaşılması ve problem çözümlerinde kullanılması
ÖÇ-4Veri modellerinin mühendislik uygulamalarında kullanma becerisi kazanma
ÖÇ-5Durum makinalarının ve metin çözümlemesinin anlaşılması
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5