Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Yazılım Kalitesi ve Testi

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
CSE0463 Yazılım Kalitesi ve Testi 2/0/2 SA 6
Dersin Amacı

Yazılım Kalitesi ve Testi dersi yazılım testi ve kalitesi temel kavramları, ilkeleri ve tekniklerini kapsayan bir derstir. Öğrenciler bu derste çeşitli işlevsel ve yapısal test metodlarına aşinalık kazanmalarının yanında ardışık olarak yazılmış programların işlevsel doğruluğunu kanıtlayacak teknikleri öğreneceklerdir. Bu dersin konuları şunları içermektedir: Kara kutu ve beyaz kutu test tasarımı stratejileri, artımlı entegrasyon test teknikleri, teftiş ve gözden geçirme, aksiyomatik doğrulama, karşılaştırma belirtimi dönüşümleri ve işlevsel-kuramsal doğrulama. Öğrenciler derste sunulan teknikleri seçime bağlı alıştırmalarla uygulama yapma fırsatına kavuşacaklar.

Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar Covid-19 küresel salgını nedeniyle YÖK ve Üniversitemiz Kurullarınca alınan kararlar gereği, bu ders 2020-21 Akademik yılı Güz döneminde yalnız Üniversitemizin sunduğu uzaktan öğretim platformları kullanılarak yapılacaktır. Ders alan öğrencilerin çevrim içi eğitim oturumlarına katılabilmeleri için mikrofon ve kamera ile donatılmış; Internet servis sağlayıcıya en az 0.5 Mbps yükleme ve 1 Mbps indirme hızıyla bağlı bir bilgisayar sahibi olmaları ya da benzer donanıma erişimleri bulunması gerekmektedir. Uzaktan yapılacak denetimli sınavlarda, tüm öğrencilerin kimlik kontrolü ve çevrim-için gözetmenlik süreçlerine uymaları zorunludur.
Öğretim Üyeleri Instructor Alper Buğra KELEŞ
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 13:00-14:45 (Theory), Online Salı, 15:00-16:45 (Tutorial), Online
Görüşme Saatleri ve Yeri Cuma 10:00-11:00, CATS/Chatroom
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım ve ödevler

Ders anlatımını desteklemek için kullanılan sunumlar ve kaynaklar CATS ders sitesinde yayınlanmaktadır. Bu notların yalnız yol haritası olarak kullanılması gerekmektedir. Konuların tam ve ayrıntılı anlatımı ders kitabında bulunmaktadır. Öğrencilerin hazırlıklarını ders tanımında dökümü verilen yazılı kaynaklar ve ödevler üzerinde çalışarak yapmaları gereklidir.
Temel Kaynaklar Jorgensen, P. C. (2016). Software testing: a craftsman’s approach. CRC press.
Diğer Kaynaklar  
 
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Derse Giriş, Yazılım Testi Kavramları Sözlü anlatım
2. Hafta Yazılım Geliştirme Modelleri ve Yazılım Testi Tanıtım Sözlü anlatım
3. Hafta Yazılım Testi Temelleri Sözlü anlatım
4. Hafta Dinamik Kara Kutu Testi Sözlü anlatım
5. Hafta Statik ve Dinamik Beyaz Kutu Testi Sözlü anlatım
6. Hafta Konfigürasyon Testi, Uyumluluk Testi ve Kullanıcı Arayüz Testi Sözlü anlatım
7. Hafta Vize Sözlü anlatım
8. Hafta Döküman Testi, Güvenlik Testi Sözlü anlatım
9. Hafta Web Sitesi Testi Sözlü anlatım
10. Hafta Test Araçları, Rasgele Test, Beta Test Sözlü anlatım
11. Hafta Test Planlaması Sözlü anlatım
12. Hafta Test Durumları, Hata Yaşam Döngüsü ve İzleme Sistemi Sözlü anlatım
13. Hafta Yazılım Kalitesi Sözlü anlatım
14. Hafta Organizasyonel Yapılar Sözlü anlatım
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Ödev 1 20
Final 1 40


ÖÇ-1Kara kutu testi ve saydam kutu testi tanımlama, model temelli testi tanımlama
ÖÇ-2Sınır değer testini açıklama
ÖÇ-3Eşdeğer sınıf testini tanımlama
ÖÇ-4Karar tablosu tabanlı testi tanımlama
ÖÇ-5Yol testi ve veri akış testini açıklama
ÖÇ-6Yaşam çevrimi temelli testi tanımlama
ÖÇ-7Entegrasyon testi, sistem testi ve nesneye yönelik testi açıklama
ÖÇ-8Test güdümlü geliştirme ve keşifsel testi tanımlama
ÖÇ-9Agile Kavramı, Uygulama alanları
ÖÇ-10Scrum Framework, uygulama alanları
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11