Lisans
Mühendislik Fakültesi
Bilgisayar Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Telekomünikasyon Giriş

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
EE4401 Telekomünikasyon Giriş 2/0/2 SA 6
Dersin Amacı
To introduce mathematical tools and concepts, such as Hilbert transform, and ways to obtain more manageable representations of bandpass signals and systems,

To develop an understanding of the fundamental stages of a communication system, such as modulators and demodulators, and how they work,

To convey the principals of several analog modulation techniques and their practical usage areas,

To investigate the challenges of the communication channel such as noise, bandwidth limitation and to present methods to overcome these challenges.

To provide the students with some hands on experience on how to simulate communication systems using computer tools (MATLAB).
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Ertuğrul Saatçi
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Bu ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri The module will be delivered in a series of lectures, supported by tutorial sessions and self-directed study on the part of the student. The course is taught by lectures at the rate of  2 hours and 2 hours tutorial per week.
A part of the lectures will consist of delivery of the course material using powerpoint.
The lectures will follow a textbook and will contain supporting material for the practical sessions.
The lectures will include discussion questions which will be used to stimulate in-class discussion.
Temel Kaynaklar  "Introduction to Analog and Digital Communications", Second Edition, Haykin and Moher, Wiley and Sons, 2007.
Diğer Kaynaklar
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Introduction, Elements of Communication System, Limitations of Communication Systems, Analog and Digital Messages. Oral presentation
2. Hafta Modulation, CW Modulation, Pulse Modulation, The need for modulation, Advantages of Digital Communication over Analog Communication. Oral presentation
3. Hafta Signal Analysis and Frequency Spectra:Fourier Series, Fourier Transform (FT), Properties of FT. Oral presentation
4. Hafta Frequency Spectra, Amplitude Spectrum, Phase Spectrum, Energy Spectral Density, Power Spectral Density. Oral presentation
5. Hafta Amplitude Modulation (AM). Oral presentation
6. Hafta AM Modulators and Demodulators. Oral presentation
7. Hafta Conventional AM, DSB – AM, SSB-AM, Vestigal Sideband Modulation. Oral presentation
8. Hafta Midterm Oral presentation
9. Hafta Angle Modulation Oral presentation
10. Hafta Frequency Modulation (FM), FM Bandwidth Oral presentation
11. Hafta FM Modulators and Demodulators Oral presentation
12. Hafta FM Modulators and Demodulators cont. Oral presentation
13. Hafta Comparison of AM and FM. Oral presentation
14. Hafta FM System Examples and Example Problems. Oral presentation
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Ara sınav(lar) 1 40
Ödevler / Dönem Ödevi / Sunum 3 0
Derse Devam / Katılım 14 10
Final 1 50


ÖÇ-1Haberleşme sinyallerinin Fourier transformu ile enerji ve spektral güç yoğunluklarını hesaplayabileceklerdir.
ÖÇ-2Bir LTI sistemin girişindeki sinyal ve gürültünün spektral güç yoğunluğu verildiğinde, sistemin çıkışındaki sinyalin bant genişlği ile işaret-gürültü oranını hesaplayabileceklerdir.
ÖÇ-3Zaman ve frekans domenlerinde, genlik ve faz modülasyon sistemlerinin çalışmasını, genlik spektrumunu çizmek ve herbir tip sinyalin güç ve band genişliği gereksinimlerini hesaplamak dahil açıklayabileceklerdir.
ÖÇ-4Temel analog ve sayısal haberleşme sistemlerini tasarlayabileceklerdir.
ÖÇ-5Verilen bir analog yada sayısal haberleşme sistemini, gereken verici ve alıcıların karmaşıklığı ile sistemin güç ve bant genişliği gereksinimleri cinsinden değerlendirebileceklerdir.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11
ÖÇ 1           
ÖÇ 2           
ÖÇ 3           
ÖÇ 4           
ÖÇ 5