Bilgisayar Mühendisliği

Siber Sistemler ve Bilgi Güvenliği

CSE0436 Siber Sistemler ve Bilgi Güvenliği 2/0/2 SA İngilizce 6
Bu ders; bilgisayar ve ağ güvenliğinde ileri teknolojileri ve konuları içermektedir. Öğrenciler, bilgisayar suçları ve bilgisayar güvenliği arasındaki benzerlikleri ve farkları öğrenecektir. Ağ güvenliğinin sağlanması için dikkat edilmesi gereken noktalar üzerinde durularak ileri seviyede kullanılan teknolojiler anlatılacak ve bu konu ile ilgili yapılan teorik çalışmalar üzerinde durulacaktır. Günümüzde geniş bir ağ olan internetin yaygınlaşması ve artan bilişim suçlarından dolayı, bu ders özellikle bu alanda çalışma yapmak isteyen öğrenciler açısından yararlı olacaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Sunuş Yolu ile Öğretim,  Düz Anlatım, Tartışma, Soru-cevap, Proje çalışması.
Temel Kaynaklar -Ders Notları

-A Guide to Computer Network Security(Joseph Migga Kizza, Springer-Verlag London Limited / ISBN 978-1-84800-916-5 )
Diğer Kaynaklar -Network Security(Scott C.-H. Huang,  David MacCallum, Ding-Zhu Du,  Springer New York Dordrecht Heidelberg London / ISBN 978-0-387-73820-8)
1. Hafta Bilişim Suçları ve Tarihçesi Sözlü Anlatım
2. Hafta Modern Kriptografi ve Uygulamaları Sözlü Anlatım,
3. Hafta Güvenlik Teknolojileri Yaklaşımları Sözlü Anlatım
4. Hafta Ağ Güvenliği (Ağ Zayıflıkları Analizi, Protokol Zayıflıkları Analizi, Ağ Uygulamaları Zayıflıkları Analizi, Güvenlik Duvarı, Saldırı Tespit ve Önleme Sistemleri vb.) Sözlü Anlatım
5. Hafta Uçtan Uca Güvenlik Sözlü Anlatım
6. Hafta Ağ Uygulamalarında Güvenlik Sözlü Anlatım
7. Hafta Özel Ağlarda ve ISP Ağlarda Güvenlik Sorunları Sözlü Anlatım, Proje
8. Hafta Çokluortam Uygulamalarında Gizlilik ve Güvenlik (IPTV, VoIP vb.) Sözlü Anlatım,
9. Hafta Web Güvenliği(Web Uygulamaları Zayıflıkları Analizi, Browser Güvenliği, İnternet Güvenliği) Sözlü Anlatım,
10. Hafta Kablosuz Ağlarda Gizlilik ve Güvenlik(Ad Hoc ve Sensör Ağlarda Güvenlik, WiFi, 3G, 4G, WIMAX vb.) Sözlü Anlatım,
11. Hafta Mobil Ağlar ve Servislerde Gizlilik ve Güvenlik Sözlü Anlatım
12. Hafta Güvenli Bulut Bilişim Hesaplamaları Sözlü Anlatım
13. Hafta Akıllı Teknolojilerde Güvenlik (RFID Güvenlik, RFID e-Pasaportlarda Güvenlik, Akıllı Kartlarda Güvenlik) Sözlü Anlatım
14. Hafta E-Ticaret ve E-Devlet Uygulamalarında Güvenlik, Sosyal Mühendislik Uygulamalarında Güvenlik Sözlü Anlatım, Proje
Projeler 2 15

ÖÇ-1Bilgisayar ve ağ güvenliği konusundaki temel bilgileri kavrar.
ÖÇ-2Kriptoloji algoritmalarını değerlendirir.
ÖÇ-3Şifreleme mekanizmaları üzerine eleştiri yapar.
ÖÇ-4Dijital imzaların ve mesaj üzerinde gerekli güvenlik işlemlerinin nasıl yapıldığı konusunda bakış açıları geliştirir.
ÖÇ-5Haberleşme güvenliği üzerine eleştiri yapar.
ÖÇ-6Kimlik doğrulama protokollerini kavrar.
ÖÇ-7E-posta ve Web güvenliğini kavrar.
ÖÇ-8Kablosuz ağlarda ve Optik ağların güvenliği konularını kavrar
ÖÇ-9Telif hakkının önemini kavrar.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11