Bilgisayar Mühendisliği

Yazılım Mimarisi

CSE0467 Yazılım Mimarisi 2/0/2 SA İngilizce 6
Bu ders öğrencileri sistem ihtiyaç mühendisliği ve yazılım mimarilerinin temel prensipleri ve yeni, revaçta olan teknikleri konusunda eğitmeyi amaçlar.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Instructor Ali Emrah PEKESEN
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Görüşme Saatleri ve Yeri Ders bu dönem açılmamıştır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Anlatım, Uygulama
Temel Kaynaklar R.N.Taylor,N.Medvidovic, and E.M.Dashofy "Software Architecture: Foundations, Theory, and Practice", 2009. John Wiley & Sons, 1st Edition.
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Giriş ve Ders İçeriği sözlü anlatım, laboratuvar
2. Hafta Temel Kavramlar Büyük Fikir Bağlamda mimari sözlü anlatım, laboratuvar
3. Hafta Tasarıma Giriş Yazılım Mimarisi Stili sözlü anlatım, laboratuvar
4. Hafta Katmanlı Mimari Izgara Slaytları Değişik Tarzlar ve Greenfield Tasarımı sözlü anlatım, laboratuvar
5. Hafta Yazılım Konektörü Pratikte Yazılım Konektörü sözlü anlatım, laboratuvar
6. Hafta Modellemeye Giriş Modelleme ve Notasyon sözlü anlatım, laboratuvar
7. Hafta Yazılım Mimarilerini Görselleştirme sözlü anlatım, laboratuvar
8. Hafta Ara Sınav yazılı sınav
9. Hafta Yazılım Mimarisi Analizine Giriş sözlü anlatım, laboratuvar
10. Hafta Analiz Teknikleri Mimari Yapıları Uygulama sözlü anlatım, laboratuvar
11. Hafta Uygulama Teknikleri Mimari Ara Katman sözlü anlatım, laboratuvar
12. Hafta Proje Giriş Uygulanan mimariler Dağıtım ve Mobilite sözlü anlatım, laboratuvar
13. Hafta NFP için Tasarlama Güvenlik ve Güven sözlü anlatım, laboratuvar
14. Hafta Mimari Uyumlama Alana Özel Yazılım Mühendisliği sözlü anlatım, laboratuvar
Projeler 1 30

ÖÇ-1Yazılım mimarisi perspektifini ve alt seviye tasarımdan ne şekilde farklılık gösterdiğini anlayabilirim.
ÖÇ-2Yazılım Mimarisi ihtiyaç olduğu durum ve koşulları saptayabilirim.
ÖÇ-3Günümüzün revaçta olan yazılım mimarilerini anlayabilirim.
ÖÇ-4Temel ihtiyaçlara mimari yaklaşımlar geliştirebilirim.
ÖÇ-5Farklı yazılım mimarileri alternatiflerinin artı ve eksilerini analiz ederek, karar verebilirim.
ÖÇ-6Farklı ihtiyaçları birleştirerek bir yazılım mimarisi oluşturabilirim.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11