Bilgisayar Mühendisliği

Bilgisayar Mühendisliği Programı Ana Sayfası / Program Ders Planı / Yazılım Mühendisliğinde Özel Konular

Yazılım Mühendisliğinde Özel Konular

CSE0469 Yazılım Mühendisliğinde Özel Konular 2/0/2 SA İngilizce 6
Dersin amacı, yazılım geliştirme perspektifinden, blok zincir teknolojilerinin, Bitcoin block zinciri örneğinde incelenmesi, temel prensipler, teknikler ve tasarımın anlaşılmasıdır.
Ön Koşullar yok
Eş Koşullar yok
Özel Koşullar Dersin alınabilmesi için öğrenciden beklenen asgari yeterlilikler.(Örnekler: Yabancı dil seviyesi, derse devam, önceden edindiği kurumsal yeterlilikler vs. gibi)
Öğretim Üyeleri Dr. Yusuf Altunel
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Theory Saturday 13:00-14:45 Online: Big Blue Button Practice Saturday 15:00-16:45 Online: Big Blue Button
Görüşme Saatleri ve Yeri Saturday, 17:00-18:00 Online: Big Blue Button
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Teori, lab uygulamaları ve ödevler
Temel Kaynaklar

[1]   Mastering Bitcoin 2e; Andreas M. Antonopoulos; O’Reilly, 2017

Diğer Kaynaklar [1]   Python Blockchain, 2019, Tutorials Point.

[2]   Blockchain For Dummies 2e, Tiana Laurence, Wiley, 2019.

[3]   Blockchain Enabled Applications, Vikram Dhillon & David Metcalf, Springer, 2017.

[4]   Develop a blockchain application from scratch in Python, IBM, Web Site.

[5]   Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, Satoshi Nakamoto, 2009.

[6]   Handbook of Digital Currency, Bitcoin, Innovation, Financial Instruments, and Big Data; Ed: David Lee Kuo Chuen; Elsevier, 2015.

1. Hafta Introduction Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Tasarım Desenlerine Giriş
2. Hafta How Bitcoin Works Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Singleton Tasarım Deseni
3. Hafta Bitcoin Core: The Reference Implementation Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Facade Tasarım Deseni
4. Hafta Keys, Addresses Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Factory Method Tasarım Deseni
5. Hafta Wallets Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Abstract Factory Tasarım Deseni
6. Hafta Transactions Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Strategy Tasarım Deseni
7. Hafta Vize Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Builder Tasarım Deseni
8. Hafta Advanced Transactions and Scripting Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Prototype Tasarım Deseni
9. Hafta The Bitcoin Network Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Adapter Tasarım Deseni
10. Hafta The Blockchain Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Command Tasarım Deseni
11. Hafta Mining and Consensus Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Observer Tasarım Deseni
12. Hafta Bitcoin Security Sözlü Anlatım, Laboratuvar, Bridge Tasarım Deseni
13. Hafta Blockchain Applications Sözlü Anlatım, Laboratuvar, State Tasarım Deseni
Devam 1 9

ÖÇ-1Block zincir teknolojileri ve çalışma esasları hakkında bilgi sahibi olunması
ÖÇ-2Bitcoin block zincirinin çalışma prensipleri
ÖÇ-3Blok zinciri anahtarlama ve adresler
ÖÇ-4Cüzdan yapısı ve cüzdan uygulamasının işlevi
ÖÇ-5İşlemlerin oluşturulması, kaydı ve geçerliliği
ÖÇ-6Blok zincir ağ yapısı ve topoloji
ÖÇ-7Madencilik, işlev ve ilişkili algoritmalar
ÖÇ-8Blok zincir yapısı, merkeziyetsizleştirme, blok kontrolleri ve doğrulama
ÖÇ-9Blok zincir uygulamaları (opsiyonel)
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11