Bilgisayar Mühendisliği

Fizik II

PHY2001 - 2 Fizik II 2/0/2 Z İngilizce 7
Öğrenciye temel elektrik ve manyetizma bilgisinin öğretilmesi
Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar YOK
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Ayşegül Fulya Yelkenci
Asistanlar Dr. Arş. Gör. Ertuğrul BOLCAL
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı-Cuma 09:00-17:00 4 Grup, Hibrit
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr.Öğr.Üyesi Ayşegül Fulya Yelkenci Salı 13:00 Cats canlı sohbet
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım

Sunum

Simülasyon Gösterimi

Deney
Temel Kaynaklar
H.D.Young and R.A.Freedman (2008), University Physics with Modern Physics 14th Edition, Pearson (Addison Wesley), 0-321-50130-6
Diğer Kaynaklar
University Physics 12. Baskısından Seçilmiş Çözümlü Sorular
1. Hafta Elektrik Yük ve Elektrik Alan Anlatım
2. Hafta Gauss Kanunu Laboratuvar: I.Deney
3. Hafta Gauss Kanunu Laboratuvar: I.Deney
4. Hafta Elektrik Potansiyel Laboratuvar: II.Deney
5. Hafta Kapasitans ve Dielektrik Laboratuvar: II.Deney
6. Hafta Kapasitans ve Dielektrik Laboratuvar: III.Deney
7. Hafta Akım, Direnç, Elektromotif Kuvvet Laboratuvar: III.Deney
8. Hafta Akım, Direnç, Elektromotif Kuvvet Laboratuvar: IV.Deney
9. Hafta Doğru Akım Devreleri Laboratuvar: IV.Deney
10. Hafta Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Laboratuvar: Telafi Deneyi
11. Hafta Manyetik Alan ve Manyetik Kuvvet Laboratuvar: Telafi Deneyi
12. Hafta Manyetik Alan Kaynakları Anlatım
13. Hafta Elektromanyetik İndüksiyon Anlatım
14. Hafta Endüktans Anlatım
15. Hafta Final Haftası Sınav
16. Hafta Final Haftası
17. Hafta Final Haftası
Laboratuvar 4 10

ÖÇ-1Elektrik yüklerinin doğasının, iletken ve yalıtkanlarda nasıl davrandıkların anlaşılması; Coulomb kanunu kullanılarak elektrik kuvvetin hesaplanması.
ÖÇ-2Elektrik alanları tanımlamak ve yorumlamak için elektrik alan çizgilerinin kullanımı.
ÖÇ-3Elektrik akıyı hesaplamak için Gauss kanunun kullanımı ve çeşitli simetrik yük dağılımının elektrik alanın hesaplanması.
ÖÇ-4Birden fazla elektrik yük için elektrik potansiyel enerjisinin tanımlanması; eşpotansiyel yüzeylerin takibi ile elektrik alanın bulunması.
ÖÇ-5Bir ağ içerisindeki kapasitörlerin ve yük depolama kapasitelerinin analizi; bir kapasitör içerisinde depolanan enerji miktarının belirlenmesi, dielektriklerin kapasitörleri nasıl daha verimli yaptığının anlaşılması.
ÖÇ-6Elektriksel akım, direnç ve elektromotif kuvvetin ilişkilendirilmesi; bir iletkendeki yüklerin hareketinin açıklanması; devre kurulması ve içlerindeki güç ve enerjinin belirlenmesi.
ÖÇ-7Kirchoff kanunları kullanılarak çeşitli elemanlara sahip devrelerin analizi; bir devrede bir multimetrenin kullanımı, ev içi eletrik tesisatında devrelerin kullanımı.
ÖÇ-8Mıknatısların özelliklerinin anlaşılması; bir manyetik alan içerisindeki hareketin incelenmesi; akım taşıyan iletkenler üzerine uygulanan manyetik kuvvetin analizi.
ÖÇ-9Akım taşıyan bir iletkenin veya simetrik akım dağılımlarının manyetik alanlarının Ampere kanunu kullanılarak hesaplanması.
ÖÇ-10Maxwell’in elektrik ve manyetizmayı açıklayan dört temel bağıntısının anlaşılması.
ÖÇ-11İndüktör uygulamalarını incelenmesi; devrelerdeki elektrik salınımların tartışılması.
ÖÇ-12Elektrik ve manyetik kavramları içeren deneyler kurmak, veri almak, sonuçları analiz etmek ve yorumlamak.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11