Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Endüstriyel Enstrümantasyon ve Tasarım

EE0843 Endüstriyel Enstrümantasyon ve Tasarım 2/2/0 SA İngilizce 6
Elektrik-elektronik mühendisliği son sınıf öğrencilerinin donanım tasarımı için, öğrendikleri bilgileri doğru kullanma, araştırma yaparak eksikleri kapatma ve simülatör yardımıyla devre tasarımı becerileri kazanmalarını sağlamak.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Devre analizi, tasarımı ve simülatör kullanımı temel bilgisi gereklidir.
Öğretim Üyeleri Arş.Gör.Dr. Umut Cem Oruçoğlu
Asistanlar Arş.Gör. Mert Hayar
Ders Gün,Saat ve Yeri PZT 13:00-17:000 Ataköy Yerleşkesi, B2 Kat ELK LAB1
Görüşme Saatleri ve Yeri PZT 10:00-17:000 Ataköy Yerleşkesi, 2D03
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Sözlü anlatım, devre elemanı veri dosyası ve uygulama dosyaları inceleme.

- Teorik donanım tasarımı anlatımı

- Simülatör kullanarak uygulamalı tasarım doğrulama.
Temel Kaynaklar

Industrial Electronics Course Notes

Power Electronics Course Notes

Industrial Instrumentation and Control, S.K. Singh, McGraw-Hill

INDUSTRIAL ELECTRONICS, Daniel J. Shanefield, Noyes Publications

Signal Chain Design Guide, Microchip Technology

Analog Sensor Conditioning Circuits, AN990, Michrochip Technology

Pratik Elektrik ve Uygulamalarıyla Modern Elektroteknik, Haluk Erna İnkılap Yayınları

HANDBOOK OF OPERATIONAL AMPLIFIER APPLICATIONS, Texas Instruments

Mohan, N.; Undeland, T.M.; Robbins, W.P. (1995). Power Electronics. John Wiley . ISBN0-471-58408-8

POWER ELECTRONICS HANDBOOK, Muhammad H. RASHID, Butterworth-Heinemann, 2017

Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Ders içeriğinin karşılanması ve tanıtılması Sözlü anlatım ve sunum
2. Hafta PCB ve PCB tasarımının temelleri üretim süreci Sözlü anlatım ve sunum
3. Hafta Elektronik kart montajı ve üretimini tanımak için teknik gezi Saha çalışması
4. Hafta Proje sunumu ve devre tasarımı için gerekli bileşenlerin seçimi. Sözlü anlatım ve sunum
5. Hafta Altium Designer'a giriş ve kütüphane oluşturma Bilgisayar tabanlı uygulama
6. Hafta Altium Designer'da şematik tasarımı ve araçlarının kullanılması. Bilgisayar tabanlı uygulama
7. Hafta PCB tasarım teknikleri ve Altium Designer düzen araçlarının kullanılması Bilgisayar tabanlı uygulama
8. Hafta Uygulamalı ara dönem projesi Bilgisayar tabanlı tasarım
9. Hafta PCB tasarımının üretime hazır hale getirilmesi ve üretim çıktılarının alınması Bilgisayar tabanlı tasarım
10. Hafta Yazılım geliştirme ve simüle etme I Bilgisayar tabanlı uygulama
11. Hafta Yazılım geliştirme ve simüle etme II Bilgisayar tabanlı uygulama
12. Hafta Baskı devre kartları montaj ve lehim işlemlerinin yapılması Saha çalışması
13. Hafta Baskı devre kartlarının çalıştırılması, arıza çözümlenmesi ve testler Saha çalışması
14. Hafta İleri PCB tasarım teknikleri Sözlü anlatım ve sunum
Projeler 1 80

ÖÇ-1Endüstriyel enstrumantasyon devre tasarımını teorik ve pratik gerçekleyebilmek.
ÖÇ-2Tasarım için doğru topoloji ve devre elemanını seçebilmeyi öğrenmek.
ÖÇ-3Endüstriyel elektronik, güç elektroniği ve enstrümantasyon saha uygulamalarını öğrenmek.
ÖÇ-4Tasarım için CAD programlarını kullanma becerilerini geliştirmek.
ÖÇ-5Gerçeklenen projeleri rapor şekline dönüştürmeyi öğrenmek.
ÖÇ-6Elektronik kart montajı ve üretimi yapabilmek.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11