Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektromanyetik Teorinin Temelleri

EE3301 3 Elektromanyetik Teorinin Temelleri 2/2/0 Z İngilizce 5
Öğrencilerin Calculus I ve Calculus II bilgilerinden yola çıkarak iki ve üç boyutta hesap yapma becerisi kazanmaları ve elektrostatiğin temellerini öğrenmeleri amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar Yok
Eş Koşullar Yok
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Metin ŞENGÜL
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı 11.00-12.50, Z.D.2 Salı 13.00-14.50, Z.B.2
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba 11.00-11.50
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Anlatım ve uygulama
Temel Kaynaklar Introduction to Electrodynamics, David J. Griffiths, Prentice Hall, ISBN: 0-13-805326-X

David Cheng, Field and Wave Electromagnetics, Addison-Wesley.

Diğer Kaynaklar Fawwaz Ulaby, Fundamentals of Applied Electromagnetics, Pearson Prentice Hall.
1. Hafta Vektör Cebrinin Temel Kuralları Sunum ve uygulama
2. Hafta Vektör Cebrinin Temel Kuralları Sunum ve uygulama
3. Hafta Temel Vektörel Operatörler Sunum ve uygulama
4. Hafta Temel Vektörel Operatörler Sunum ve uygulama
5. Hafta Ortagonal Koordinat Sistemleri Sunum ve uygulama
6. Hafta Koordinat Sistemleri Arasında Dönüşüm Sunum ve uygulama
7. Hafta Vize Sınavı
8. Hafta Birinci Türevler Sunum ve uygulama
9. Hafta Skaler Alanın Gradyantı, Vektör Alanın Diverjansı Sunum ve uygulama
10. Hafta Vektör Alanın Rotasyoneli Sunum ve uygulama
11. Hafta İkinci Türevler Sunum ve uygulama
12. Hafta Çizgi, Yüzey ve Hacim İntegralleri Sunum ve uygulama
13. Hafta Stokes Teoremi, Gauss Teoremi, Laplacian Operatörü Sunum ve uygulama
14. Hafta Helmholtz Denklemi. Genel tekrar. Sunum ve uygulama
16. Hafta - -
17. Hafta - -

ÖÇ-1Vektörlerin anlaşılması ve temel vektörel operasyonları kullanarak ilgili problemleri çözme becerisi
ÖÇ-2Kartezyen, silindirik ve küresel koordinat sistemlerinin tanınması ve aralarında dönüşüm yapabilme becerisi
ÖÇ-3Gradyant, diverjans, rotasyonel ve Laplasyen operatörlerini kullanarak ilgili problemleri çözme becerisi
ÖÇ-4İki ve üç katlı integraller ile çizgisel, yüzeysel ve hacimsel integralleri kullanarak ilgili problemleri çözme becerisi
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11