Lisans
Mühendislik Fakültesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
Anlık RSS Bilgilendirmesi İçin Tıklayınız.Düzenli bilgilendirme E-Postaları almak için listemize kaydolabilirsiniz.


Haberleşme Laboratuvarı

Ders KoduYarıyıl Ders Adı T/U/L Türü Öğrenim Dili AKTS
EE4402 4 Haberleşme Laboratuvarı 0/0/2 Z İngilizce 3
Dersin Amacı
Haberleşme laboratuvarının amacı, haberleşme dersleri için egzersizler ve pratik gösterimler ile eğitim ve araştırma için öğrencilere aktif katılımlı deneyim kazandırmaktır.
Ön Koşullar -
Eş Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Dr.Öğr.Üyesi Ertuğrul Saatçı
Asistanlar Arş.Gör. Ahmet Aytuğ Ayrancı, Arş. Gör. Ahmet Can Tanık
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba 10:00-12:00, 15:00-17:00, ELK Lab. II Perşembe 13:00-15:00, 15:00-17:00, ELK Lab. II
Görüşme Saatleri ve Yeri Dr.Öğr.Üyesi Ertuğrul Saatçı, Salı 09:00-11:00, 2-D-17
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders, öğrenci tarafında kendi başına çalışma gerektiren ve haberleşme laboratuvarında yapılacak deneyler ile bir seri pratik oturumlar şeklindedir. Ders laboratuvarda haftada iki saatlik oturumlar şeklinde yapılacaktır. Laboratuvarın bir kısmı materyalin powerpoint sunular ile verilmesinden oluşacaktır. Aynı zamanda deneyler sınıf içi tartışmayı teşvik edecek şekilde  tartışma soruları içerecektir.
Temel Kaynaklar "Introduction to Analog and Digital Communications", Second Edition, Haykin and Moher, Wiley and Sons, 2007.

Laboratuvar Föyleri
Diğer Kaynaklar -
Haftalık Ders Programı
Hafta Dersin İçeriği Öğretim Yöntem ve Teknikleri
1. Hafta Laboratuvar Tanıtımı Sözlü sunum, Laboratuvar
2. Hafta Laboratuvar Tanıtımı Sözlü sunum, Laboratuvar
3. Hafta Lab1: Bir Eşitliğin Modellenmesi Laboratuvar
4. Hafta Lab2: AM - Genlik Modülasyonu I Laboratuvar
5. Hafta Lab3: Zarflar ve Zarf Kurtarma Laboratuvar
6. Hafta Lab4: Çift Yan Bant Bastırılmış Taşıyıcı Genlik Modülasyonu Üretimi Laboratuvar
7. Hafta Lab5: Genlik Modülasyonu II Laboratuvar
8. Hafta Midterm
9. Hafta Lab6: Çarpım Demodülasyonu Laboratuvar
10. Hafta Lab7: SSB Üretimi Laboratuvar
11. Hafta Lab8: SSB Demodülasyonu Laboratuvar
12. Hafta Lab9: VCO ile FM Üretimi Laboratuvar
13. Hafta Lab10: PLL ile FM Demodülasyonu Laboratuvar
14. Hafta Lab11: Deney Tasarımı Laboratuvar
15. Hafta
16. Hafta
17. Hafta
Değerlendirme Ölçütleri
Ölçüt Tipleri Adet Yüzdesi(%)
Deneyler 10 50
Final 1 50


ÖÇ-1Ölçme ve veri toplama bilimsel yöntemlerini telekomünikasyon laboratuvarinda uygulayabilecek ve kullanabileceklerdir.
ÖÇ-2Haberleşme sistemlerinin modellenmesine aktif katılım vasıtasıyla sinyallerin ve modülasyonun zaman ve frekans düzlemindeki özelliklerini belirleyebileceklerdir.
ÖÇ-3Osilatörler, VCO'lar, filtreler, toplayıcılar, çarpıcılar, yükselteçler, PLL'ler, faz kaydırıcılar, faz ayırıcılar ve diğer yaygın yapı bloklarının kullanılmasıyla, modern ve geleneksel haberleşme devre ve sistemlerinin tasarım ve simulasyon yöntemlerini anlayabileceklerdir.
ÖÇ-4Modern haberleşme sistemlerinin analiz ve tasarımını destekleyici en son teknoloji donanım ve yazılımı kullanabileceklerdir.
ÖÇ-5Elde edilen sonuçları yorumlayabilecek ve teknik rapor yazabileceklerdir.
Program Çıktıları
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Alan Yeterlilikleri Matrisi
Program Çıktıları - Öğrenim Çıktıları Matrisi
--
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11