Mühendislik Fakültesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Uydu Haberleşme(Bu dönem açılmayacaktır.)

EE0833 Uydu Haberleşme(Bu dönem açılmayacaktır.) 3/0/0 SA İngilizce 6

Bu dersi alan öğrencilerin, farklı tipte uydu sistemlerinin tanınması, uydu yörünge mekaniğinin anlaşılması, yer istasyonu elevasyon ve azimut açılarının hesabı, ayrıntılı uydu link hesabı konularında gelişmesi amaçlanmaktadır.

Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri
Asistanlar -
Ders Gün,Saat ve Yeri -
Görüşme Saatleri ve Yeri -
Öğretim Yöntem ve Teknikleri - Sözlü Anlatım
Temel Kaynaklar - Roger L. Freeman, Radio System Design For Telecommunication, 3rd edition, Wiley-IEEE Press, 2007.

- Wilbur L. Pritchard, Henri G. Suyderhoud and Robert A. Nelson, Satellite Communication Systems Engineering, 2nd Edition, Prentice-Hall Inc., 1993.
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Giriş, Elektromanyetik Dalgaların Propagasyonu Sözlü anlatım
2. Hafta Boş Uzay Kaybı, Atmosfer Etkileri Sözlü anlatım
3. Hafta Radyo Dalgalarının Propagasyonunda Bozulma Sözlü anlatım
4. Hafta Radyolinkler, Temel Link Hesabı, Isıl Gürültü Seviyesi Sözlü anlatım
5. Hafta Radyolinklerde Sayısal Haberleşme Sözlü anlatım
6. Hafta Radyolinklerde Sayısal Haberleşme Sözlü anlatım
7. Hafta Vize Sınavı Yazılı sınav
8. Hafta Uydu Yörüngeleri, Elevasyon ve Azimut Açıları Sözlü anlatım
9. Hafta Uydu Haberleşmede Temel Link Hesabı Sözlü anlatım
10. Hafta Düşük Gürültülü Sistemlerde Isıl Gürültü Analizi, Taşıyıcı-Gürltü Oranı Hesabı Sözlü anlatım
11. Hafta Uydu Üzerinden TV Yayını Linkleri Sözlü anlatım
12. Hafta Taşıyıcı Başına Tek Kanallı (SCPC) Ağlar Sözlü anlatım
13. Hafta Taşıyıcı Başına Tek Kanallı (SCPC) Ağlar Sözlü anlatım
14. Hafta Çok Küçük Açıklıklı Terminalli (VSAT) Ağlar Sözlü anlatım
15. Hafta Çok Küçük Açıklıklı Terminalli (VSAT) Ağlar Sözlü anlatım
16. Hafta - -
17. Hafta - -
Kısa sınav(lar) 2 5
Derse Devam / Katılım 1 5

ÖÇ-1elektromanyetik dalga propagasyonunun hatırlanması
ÖÇ-2boş uzay kaybı, Friis iletim denklemi ve atmosfer etkilerinin radyo dalgalarının propagasyonuna etkilerinin ifade edilmesi
ÖÇ-3boş uzay kaybı ve atmosfer etkileri üzerine temel mühendislik problemlerinin çözümü
ÖÇ-4temel haberleşme link hesabının tartışılmasi
ÖÇ-5yörünge tiplerinin tanınması ve yer istasyonları için elevasyon ve azimut açılarının belirlenmesi
ÖÇ-6düşük gürültülü sistemlerde ısıl gürültünün ifade edilmesi
ÖÇ-7alıcı sistemlerde ısıl gürültü uygulaması
ÖÇ-8taşıyıcı-gürülyü oranının hesabı
ÖÇ-9kazanç-gürülyü ısısı oranının hesabı
ÖÇ-10toplam uydu link hesabının tartışılması
ÖÇ-11uydu ağları tiplerinin tanınması
ÖÇ-12link hesabı analizinin TV linklerine uygulanması
ÖÇ-13kanal başına tek taşıyıcılı ağlarda (SCPC) mühendislik problemlerinin çözümü
ÖÇ-14çok küçük açıklıklı terminalli ağlarda (VSAT) mühendislik problemlerinin çözümü
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11