Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektromanyetik Uyumluluk

EE0830 Elektromanyetik Uyumluluk 3/0/0 SA İngilizce 6
To have the students understand the fundamentals of electromagnetic compatibility problems in order to read, comprehend, and construct the solution of the electromagnetic interference problems. To teach the students the fundamental principles of the electrical and electronic devices in the sense of electromagnetic interference, immunity, and radiation. To enable the students to develop analytical thinking in order to solve electromagnetic compatibility problems. To demonstrate the students the importance of electromagnetic compatibility applications for the solution of real-world problems relating to many disciplines especially such as electric and electronics engineering and computer science.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Sözel sunulacak dersi anlamaya ve konularla ilgili tartışma yürütmeye yetecek düzeyde İngilizce. Elektromanyetik Alan ve Dalga Teorileri
Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Aysam AKSES
Ders Gün,Saat ve Yeri Çarşamba, 15:00-17:45, Online
Görüşme Saatleri ve Yeri Çarşamba, 17.45-19.00, Online
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Derste anlatım, sunum, tartışma

Temel Kaynaklar

Ders sunum notları
Diğer Kaynaklar -
1. Hafta Introduction to EMI and EMC concept Online classroom lectures
2. Hafta Introduction to EMC: Theory and Units Online classroom lectures
3. Hafta Directives, Standards and Certification Online classroom lectures
4. Hafta Electromagnetic Interference: Concept, EMI Types, EMI Problem Online classroom lectures
5. Hafta Electromagnetic Interference: EMI Sources, Coupling Paths and Effected Systems Online classroom lectures
6. Hafta Electromagnetic Compatibility: EM Environment and Types of EMC Online classroom lectures
7. Hafta EMC Tests I: EMC Measurements, EMC Standards, Test Environment and Equipment Online classroom lectures
8. Hafta MIDTERM EXAM
9. Hafta EMC Tests II: Military and Industrial Tests Online classroom lectures
10. Hafta EMC Considerations: Bonding and Cabling Online classroom lectures
11. Hafta EMC Considerations: Shielding Online classroom lectures
12. Hafta EMC Considerations: Grounding Online classroom lectures
13. Hafta EMC Considerations: Filtering Online classroom lectures
14. Hafta EMC Considerations: PCBs Online classroom lectures
Derse Devam / Katılım 14 10

ÖÇ-1The students willhave general information about EMC tests
ÖÇ-2The students will learn the test equipment and envionment of EMC.
ÖÇ-3The students will know about the basic principles and the importance of electromagnetic compatibility in the frame of directivities and especially for European Union market.
ÖÇ-4They realize the design consideration in order to minimize undesired electromagnetic interference problems.
ÖÇ-5The students are expected to determine the fundamental EMC problems and propose some solutions for them.
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11