Mühendislik Fakültesi
Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Malzeme Bilimi

EE6023 6 Malzeme Bilimi 2/0/0 Z English 3
Malzeme Bilimi Dersi, malzeme bilimi disiplini ile ilk kez karşılaşan öğrenciye kullanılan terminolojiyi sunmayı ve aynı zamanda malzeme bilimi ve mühendisliği ile ilgili bilinmeyen tüm terimleri tanımlayıp açıklamayı, farklı malzeme sınıflarının sergilediği en önemli özellikleri anlamasını sağlamayı amaçlamaktadır.  Derste, öğrencilere mühendislik süreçleri ve sistemlerinin başarılı tasarımı ile ilgili kritik malzeme özelliklerini belirleme yeteneği kazandırmak, malzeme seçiminin rolünü teknik, ekonomik, toplumsal, çevresel etkileri açısından tanımlamak, işleme ve tasarım sınırlamaları hakkında bir anlayış kazandırmak, bireysel öğrenme, açık uçlu problem çözme, eleştirel düşünme becerilerini geliştirme fırsatı sunmak, mühendislik eğitiminin ayrılmaz bir parçası olarak mesleki, etik ve  yasal sorumluluklar hakkında bir anlayış ve farkındalık kazandırmak amaçlanmaktadır.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar -
Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Nihal SARIER
Asistanlar Y. Kimyager Sena SARITOP
Ders Gün,Saat ve Yeri Salı, 13:00 - 14:45, 3B-12/14/16
Görüşme Saatleri ve Yeri Perşembe, 15.00 - 16.00, Öğrenciler e-Mail üzerinden randevu almalıdır.
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı görsel malzemelerle desteklenerek, yüzyüze canlı olarak yapılacaktır.

Derste konularla ilgili kısa filmler gösterilmektedir

Derste  problemler ve kavramsal sorular çözülmektedir.

Derse devam dönem sonu notunu %5 oranında etkiyelecektir.
Temel Kaynaklar -William D. Callister, Jr (2011). Materials Science and Engineering: An Introduction, 8th Edition. Wiley.
Diğer Kaynaklar --James Newell (2009). Essentials of Modern Materials Science and Engineering Wiley. 9780471753650
1. Hafta Bl.1. Malzeme Mühendisliğine giriş Sözlü sunum
2. Hafta Bl.1. Malzeme Mühendisliğine giriş Sözlü sunum
3. Hafta Bl.3. Kristal Katıların yapıları Sözlü sunum, örnek problem çözme
4. Hafta Bl.3. Kristal Katıların yapıları Sözlü sunum, örnek problem çözme
5. Hafta Bl.3. Kristal Katıların yapıları Sözlü sunum
6. Hafta Bl.18. Elektriksel Özellikler Sözlü sunum, örnek problem çözme
7. Hafta Bl.18. Elektriksel Özellikler Sözlü sunum
8. Hafta Bl.21. Optik Özellikler Sözlü sunum, örnek problem çözme
9. Hafta Sınav Haftası Sınav Haftası
10. Hafta Bl.6. Mekanik Özellikler Sözlü sunum, örnek problem çözme
11. Hafta Bl.6. Mekanik Özellikler Sözlü sunum, örnek problem çözme
12. Hafta Bl.19. Termal Özellikler Sözlü sunum, örnek problem çözme
13. Hafta Bl.19. Termal Özellikler Sözlü sunum, örnek problem çözme
14. Hafta Bl.22. Malzeme Seçim ve Tasarımı Sözlü sunum, Dönem Projesi teslimi
Kısa sınav(lar) 5 25
Derse Devam / Katılım 14 5

ÖÇ-1Matematik, malzeme bilimi ve mühendisliği bilgisini, Elektrik-Elektronik Mühendisliği problemlerinin çözümünde kullanabilmek
ÖÇ-2Tüm malzeme sistemleri arasındaki performans, işleme, yapı ve özellik bağlantılarını tanımak
ÖÇ-3Farklı tipteki malzemelerin üç boyutlu atom dizilimlerini öğrenmek
ÖÇ-4Metaller, seramikler, polymerlerin ve viskoelastik malzemelerin mekanik, termal, elektrik, optik ve korozif özelliklerini kavramak
ÖÇ-5Malzeme seçimi ve uygulama sırasında karşılaşılan mühendislik problemlerini tanıyabilmek, formüle edebilmek ve çözebilme yeteneği kazanmak
ÖÇ-6Ekonomik, çevresel, sosyal, sağlık, güvenlik, üretilebilirlik, sürdürebilirlik gibi gerçek kısıtlamalar içerisinde istenilen özellikleri karşılayabilmek, sistem tasarlayabilme yeteneği kazanmak
PÇ-1Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinde kullanabilme becerisi.
PÇ-2Karmaşık mühendislik problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
PÇ-3Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
PÇ-4Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları geliştirme, seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
PÇ-5Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme veyorumlama becerisi.
PÇ-6Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi; bireysel çalışma becerisi.
PÇ-7Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi; etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
PÇ-8Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
PÇ-9Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk bilinci; mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
PÇ-10Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık; sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
PÇ-11Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ile çağın sorunları hakkında bilgi; mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11