Mimarlık Fakültesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)

MİMARLIK VE SANAT TARİHİ III

IAD4032 4 MİMARLIK VE SANAT TARİHİ III 2/0/0 Z İNGİLİZCE 2
The course starts with early Modern Architectural Movements in the late 19th century and includes all the movements and styles including post-modern movement until today. Topics include, why and how Modern Architecture started, the pioneer architects of modern and post-modern movements their ideas, concepts and works, contemporary architects and architecture as of today with examples from all over the world, architecture in Turkey in the 20th century with reference to National and International architectural movements.
Ön Koşullar YOK
Eş Koşullar YOK
Özel Koşullar YOK
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Vehbi Tosun
Ders Gün,Saat ve Yeri Pazartesi 17:00-19:00, CATS Online
Görüşme Saatleri ve Yeri Pazartesi, 16:15-17:00 CATS Özel Sanal Sınıfı (önceden randevu almak gerekebilir).
Öğretim Yöntem ve Teknikleri -Teori, Anlatım, tartışma, görsel sunumlar

Temel Kaynaklar • The Beginnings of Architecture, Gideon, S, New York, 1964.
• Mimarlık Üzerine On Kitap, Vitruvius, İstanbul, 1990.
• History of Art, Janson, H.W., New York, 1963.
• Ancient Civilization and Ruins of Turkey, İstanbul, 1978.
• Türk ve İslam Ülkeleri MimarisineToplu Bakış,H.Sezgin,İstanbul,1979
• Sanat Tarihi,N.Sinemoğlu,İstanbul,1984
Diğer Kaynaklar -Le Corbusier, 1999, Bir Mimarlığa Doğru

-Jenks, C, 1973, Movements Modernes en Architectures, Mardaga

-Kortan, E., 1985, XX. yüzyıl Mimarlığına Estetik açıdan Bakış, Yaprak, Ankara
1. Hafta Dersin Tanıtımı Anlatım
2. Hafta Mimarlık Tarihi ve Mimari Stillerin kısa tekrarı, Endüstri devrimi, Teknolojide Gelişmeler Anlatım, Görsel Sunum
3. Hafta Modern Mimarlığın doğuşu, Art Nouveau, Art Deco Anlatım, Görsel Sunum
4. Hafta Öncü Modern Mimarlar: Adol Loos, Tony Garnier, Charles Rennie Mackintosh, Louis Sullivan........ Anlatım, Görsel Sunum
5. Hafta Modern Mimarlığın 4 ustası: W.Gropius, F.L.Wright, Le Corbusier, Mies van der Rohe. Anlatım, Görsel Sunum
6. Hafta Modern Mimarlık: Örnek Yapılar, Ünlü Mimarlar Anlatım, Görsel Sunum
7. Hafta Bauhaus, Purism, İşlevselcilik, Uluslararası Stil, Organik Mimari, Konstrüktivism, Expressionism, Brutalism, Neoplasricism (De Stijl), Anlatım, Görsel Sunum
8. Hafta 1. ara sınav Sınav, Değerlendirme
9. Hafta Uzay Çağı/Futurism, Minimalism, Pop Art Anlatım, Görsel Sunum
10. Hafta Post Modernism: Characteristics, Özellikleri, Mimarlar ve Örnekler Anlatım, Görsel Sunum
11. Hafta Dekonstrüktivism, Yeşil Mimari: Özellikleri, Mimarlar ve Örnekler Anlatım, Görsel Sunum
12. Hafta I.Ulusal Mimarlık Hareketi-Türkiye Anlatım, Görsel Sunum
13. Hafta II.Ulusal Mimarlık Hareketi-Türkiye Anlatım, Görsel Sunum
14. Hafta Dersin Genel Tekrarı ve Değerlendirmesi Anlatım, Görsel Sunum ve Tartışma
15. Hafta Final Sınavı Sınav, Değerlendirme
Derse Devam / Katılım 1 20

ÖÇ-1How and Why Modern Architecture emerged in relation to technology, social and cultural factors
ÖÇ-2To understand modern, post modern architecture as well as interior architecture from a historic perspective and acquire knowledge for interpretation.
ÖÇ-3To learn new concepts, design principles, space organizations, materials and technologies as well as new trends in architecture and interior design
ÖÇ-4To acquire information on contemporary architects and their projects.
ÖÇ-5To introduce design characteristics of various styles and trends in modern and post-modern architecture from a historical perspective so that students can acquire their own style/identity during education.
PÇ-1PÇ1. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-2PÇ2. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-3PÇ3. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-4PÇ4. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-5PÇ5. Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-6PÇ6. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-7PÇ7. İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-8PÇ8. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-9PÇ9. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-10P10. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-11P11. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-12P12. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12