Mimarlık Fakültesi
İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı (İngilizce)

PROJE GELİŞTİRME VE FİZİBİLİTESİ

IAD0921 PROJE GELİŞTİRME VE FİZİBİLİTESİ 3/0/0 SA İngilizce 4
How one can succeed in a new project, business/project development and management process, tips for success in entrepreneurship, strategies and important issues in project management are the main focus of the class. The course contents include computer technologies and programs in project management, project development and realization process, product/project idea and feasibility, organization and business system, bidding and contract, purchase and logistics, enterprise resource planning, marketing, risk management and finance.
Ön Koşullar -
Özel Koşullar Derse devam ve yıl sonunda bir proje/iş geliştirme raporu yazabilecek beceri gerekmektedir.
Öğretim Üyeleri Öğr. Gör. Dr. Vehbi Tosun
Ders Gün,Saat ve Yeri Wednesday 16:00-18:45 CATS Sanal Sınıf
Görüşme Saatleri ve Yeri Wednesday 19:00-19:45 CATS Sanal Sınıf (Randevu alınarak)
Öğretim Yöntem ve Teknikleri Ders anlatımı, tartışma ve proje geliştirme ve yönetimi sunumları
Temel Kaynaklar

1) Gupta, R.M., Project Management, PHI Learning Private Ltd., Delhi, 2014

2) Gould, F. E. and Joyce, N. E. 2009. Construction Project Management, Prentice Hall.

3) Chatfield, C and Johnson, T.D. Microsoft Project 2010 Step by Step, Microsoft Press.

4) A Guide to the Project Management Body of Knowledge (PMBOK®  Guide), 2008, Project Management Institute.

5) Schuyler, J., Risk and Decision Analysis in Projects, Planning Press, CO (USA), 2018

6) Elmas, Ç. ve Elmas, A., Proje Yönetimi, Seçkin Yayıncılık, Ankara, 2018

7) Gümüş, S. ve Biçer, A., Yeni Ürün Fikirlerinin Belirlenmesinde Kullanılan Yöntemler, Hiperlink Yayınları, İstanbul, 2012

Diğer Kaynaklar
1. Hafta Dersin Tanıtımı Anlatım
2. Hafta Proje Fikri ve Proje Geliştirme Sürecine Giriş Anlatım
3. Hafta Proje Fikrinin Değerlendirilmesi Anlatım
4. Hafta Proje Geliştirme ve Fizibilite Anlatım
5. Hafta İş Geliştirme Planının Yazılması Anlatım
6. Hafta Talep-Satınalma-Lojistik-Sözleşme-Teklfi Verme Anlatım
7. Hafta Organizasyon ve Kaynak Planlama Anlatım
8. Hafta Pazarlama Anlatım
9. Hafta Öğrenci Sunumları Sunumlar ve Ara Değerlendirme
10. Hafta İş Sistemi ve Görevler Anlatım
11. Hafta Proje Gerçekleştirme ve Programlama Anlatım
12. Hafta Microsoft Project ve Proje Yönetimi Anlatım ve Sunum
13. Hafta Risk Yönetimi Anlatım
14. Hafta Finans Anlatım
15. Hafta Final Proje Ödevi Teslimi Final
Derse Devam / Katılım 1 20
Final Ödevi Teslimi 1 60

ÖÇ-11) Proje geliştirme sürecine giriş ve aşamalarının tanıtılması.
ÖÇ-22) Proje yönetiminin içeriğinin ve ilişkili konuların tanıtılması
ÖÇ-33)Proje Geliştirme ve Yönetimiyle ilişkili kişisel ve yönetimsel becerilerin geliştirilmesi.
ÖÇ-44) Öğrenciler Proje Geliştirme, Uygulama ve Üretim ile ilgili bilgi ve becerilerini bilimsel ve eleştirel bakış açısıyla nasıl kullanıp değerlendireceğinin geliştirilmesi.
ÖÇ-55) Metraj, fiyat analizi, teklif, sözleşme, bütçe yönetimi, proje planlama, kurumsal kaynak planlama, iş sistemleri ve organizasyonları hakkında beceri kazanma.
ÖÇ-66) Öğrencilere mezuniyet öncesi bilgisayar uygulamaları ile proje yönetimi deneyimi kazandırmak için Microsoft Project ile pilot bir çalışma yapmaları sağlanır.
ÖÇ-77) Proje yönetimi pratiğiyle ilgili prensipleri, kanunlar, yönetmelikler ve standartlar hakkında bilgi kazandırmak.
ÖÇ-88) Proje geliştirme ve uygulama faaliyetlerinde, proje planlama, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak, farklı disiplinler ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı ve sözlü ifade edebilme, resmi yazışma, teklif ve sözleşme yazma becerilerini geliştirir.
ÖÇ-99) Fulfill the necessary knowledge about Risk management in developing and realization of a new business or project 9) Yeni bir iş veya projenin geliştirilmesi ve gerçekleşmesi için gerekli risk yönetimi bilgisinin kazandırılması.
PÇ-1PÇ1. Tasarım ve planlama alanlarında kavram geliştirme becerisine sahiptir. Farklı mekan kurgularına bağlı, tasarım ve planlama konularında potansiyel sorunları belirleyebilme ve bunlar için gerekli araştırmaları tanımlayabilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-2PÇ2. Soyut ve somut kavramları kullanarak farklı mekan kurgularına bağlı yaratıcı, yenilikçi, estetik ve özgün çözüm arayışları geliştirir.
PÇ-3PÇ3. Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri eleştirel ve diyalektik ( eleştirel, karşı tez ve sentez üretebilen) bir yaklaşımla değerlendirebilmektedir.
PÇ-4PÇ4. Alanıyla ilgili çalışmaları yürütmek, bu süreçte araştırma projeleri planlamak, uygulama projesinde yer almak, disiplinler arası çalışmalarda ortak ve bireysel sorumluluklar almak konusunda gerekli özgüvene ve yetkinliğe sahiptir.
PÇ-5PÇ5. Alanıyla ilgili konularda ilgili kişi ve kurumlarla işbirliği yapabilecek düzeyde kendisini yazılı, sözlü ve görsel olarak ifade edebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-6PÇ6. Alanının gerektirdiği en az bir bilgisayar destekli çizim programını yetkin olarak kullanabilme becerisine sahiptir.
PÇ-7PÇ7. İlgili alanda ekonomik, çevresel ve toplumsal sürdürülebilirlik ilke ve standartlarını benimseyen çok boyutlu bakış açısına sahiptir.
PÇ-8PÇ8. İnsan-çevre ilişkisi içinde sosyal ve kültürel haklara saygılı, doğal çevrenin ve kültürel mirasın korunmasında gerekli duyarlılığı göstererek, bilinçli karar verebilme yeteneğine sahiptir.
PÇ-9PÇ9. Sanat ve tasarım konusunda ulusal ve uluslar arası değerlerin farkındadır.
PÇ-10P10. Sanat ve tasarım konularında etik ve estetik farkındalığa sahiptir.
PÇ-11P11. Mesleğinin görev ve sorumluluklarının bilincinde olarak, doğal ve kültürel değerlerin korunmasına, iş sağlığı ve güvenliğine dikkat etmek, mekan kalitesini arttırmaya yönelik çözüm önerileri geliştirebilmek gibi konularda yetkinliğe sahiptir.
PÇ-12P12. Meslek alanındaki ilkeler, yasa, yönetmelik ve standartlar konusunda bilgiye sahiptir.
 PÇ 1PÇ 2PÇ 3PÇ 4PÇ 5PÇ 6PÇ 7PÇ 8PÇ 9PÇ 10PÇ 11PÇ 12